Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria, Olaszország: mikor kezdődhet a síszezon?

2020.11.24. 2020.11.25. Bata Attila | frissítve: 2020.11.25.

Eléggé népszerűek a tippelős játékok oldalunkon. Ha most arra kellene tippelni, hogy melyik országban mikor nyithatnak ki a síterepek, akkor eléggé bajban lennénk. Továbbra is sok a bizonytalanság, de nézzük, hogy áll a jelenlegi helyzet ebben a két országban.
Planai - Schladming
Planai - Schladming
Kezdjük Olaszországgal, ahol Giuseppe Conte miniszterelnök már bejelentette, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy karácsonykor engedélyeznék a síelést az országban. Azóta az olasz közélet egyik fontos témájává vált a kérdés. Sportolók és síterep-üzemeltetők hívják fel arra az illetékesek figyelmét, hogy közel 400 olasz síterepen egy szezonban kb. 120 ezer alkalmazott dolgozik, nagy részük idénymunkás, akik máshol nehezen tudnának elhelyezkedni.

A síterepek évente kb. 100 millió eurót költenek hóágyúzásra és ennek a költségnek a nagy része (kb. 70%) nyitás előtt jelentkezik a költségvetésükben. A bizonytalanság ellenére a hóágyúzás már idén is javában tart, így a karácsonyi bevételekre elég nagy szükségük lenne a síterepeknek. Ha a karácsony és a december végi időszak is elmarad a síterepeken, akkor a lezárt síliftek, szállások és vendéglők üzemeltetői az egyik legfontosabb időszak bevételeitől esnek el.
Livigno, Olaszország, készül a pálya
Livigno, Olaszország, készül a pálya
Conte azt is bejelentette, hogy tárgyal európai kollégáival és nekik is azt javasolja, hogy csak januártól, akkor is inkább a végén, nyissanak a síterepek. Azóta ez a téma Ausztriát is megosztja.

A nyugati tartományokban (Tirol és Vorarlberg) a szállásadók a korai nyitástól tartanak. Javaslatuk szerint január közepén, vélhetően javuló helyzetben kellene megkezdeni a szezont. A legnagyobb aggodalom, hogy egy korai nyitás utáni újabb kedvezőtlen emelkedés a járvány számaiban veszélyeztethetné a legfontosabb időszakot februárban, a síszünet három hetét.

Az is meggondolandó, hogy a legfontosabb külföldi turisták, főleg a németek, most csak korlátozással jöhetnének az ünnepek alatt, így a hazai síelők nem pótolnák a kieső foglalásokat.
Nassfelden is készülnek
Nassfelden is készülnek
Ellenkező véleményt fogalmazott meg Salzburg tartomány kormányzója, aki december 7-től folyamatosan nyitná az iskolákat, majd december 19-től a síterepeket is. Szerinte Salzburg tartományban jóval magasabb a helyi síelők aránya, és a fertőzés számai is kedvezőbben alakulnak ebben a tartományban az utóbbi időben.

Karintiában sincs egységes álláspont a nyitással kapcsolatban. A helyi szállásadók képviselője szerint sok szállás inkább január közepén nyitna, hiszen egyrészt kell kb. 10 nap az üzemkezdet beindításához, másrészt kérdéses, hogy a karácsonyi időszakban a külföldi vendégek (pl. a magyarok) egyáltalán milyen feltételekkel jöhetnek Ausztriába, és azokat hajlandók lesznek bevállalni.
Gerlitzen
A síterepek itt (is) minél előbb nyitnának. Gerlitzen már kb. 80 ezer köbméter havat legyártott a pályákon, Nassfeld is napról-napra jobban néz ki. Ebben a tartományban is érződik a különbség, hogy a síterepek minél előbb nyitnának, a szállásadók pedig inkább várnának még egy kicsit.

Jelenleg tehát, csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos. Valószínűleg a következő időszakban sűrűn változnak majd a dolgok a síszezonnal kapcsolatban, a magunk részéről megpróbáljuk követni az eseményeket.

Frissítés

Az osztrák pénzügyminiszter, Gernot Blümel, tegnap visszautasította az olaszok javaslatát, hogy ne nyissák meg a síterepeket karácsonykor. Elmondta, hogy az osztrák turizmus az ünnepi időszakban kb. 2 milliárd eurós bevételtől esne el. Ha az Unió betiltaná a karácsonyi síelést, akkor kompenzálnia kellene a turisztikai vállalkozásokat.

Az olasz miniszterelnök a közös uniós tiltás ügyében beszélt a német és francia vezetőkkel is. Tegnap este, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök jelentett be enyhítéseket Franciaországban, azonban a síelésről nem tudtunk meg konkrétumot. Annyit mondott a síszezonnal kapcsolatban, hogy személy szerint "nem tudja elképzelni a karácsonyi nyitást". Azonban ebben a kérdésben csak  december elején döntenek az iparág szereplőivel és vélhetően a többi alpesi országgal folytatott megbeszélések után.
KOMMENTEK
Stani | 2020.11.24. 21:00
A nyugati /Tirol + Vorarlberg/ tartományokhoz annyit hozzátennék , hogy a későbbi -januàri- nyitás csak néhány síterep fejében fogant meg a múlt héten, elsősorban az Arlberg környéke , ahol klasszikusan nemzetközi a publikum. A többiek tartják magukat a decemberi nyitáshoz.
Tegnap a tiroli tartományi elnök egyenesen arról beszélt , hogy az idei télre a jelszó a nyitás , különösen, hogy az államtól minden társaság/vállalkozás egy fix támogatást kap , így egy esetleges kevesebb vendégszámmal is megéri üzemeltetni.

Conte időközben beszélt az alpesi országok kormány/tartományfőivel. Javaslatát egyedül a köztudottan síellenes Söder /Bajor tartományfőnök/ támogatta. Conte felvetését a saját országában is leszavazták, hét tartomány is ellene van , így többek közt Friaul , Lombardia , Dél-Tirol. Friaulban továbbra is tartják magukat a december 18-i nyitáshoz.
Svájcban , ahol egyébként is nyitva vannak a síterepek eleve őrültségnek tartják az ötletet.
beetle71 | 2020.11.24. 21:16
Ebből még bármi lehet. Világos, hogy csak most kezdenek gondolkodni a döntéshozók. Egyértelmű jó döntés nyilván nincs. Mi éppen azon gondolkodtunk, hogy az is egy érdekes helyzet lenne, ha a pályák kinyitnának, de a vendéglátóhelyek nem. A nejem nem is jönne síelni, mert ő megfagy, ha egész nap nem mehet be a hüttébe. A gyerekekkel sem lenne így egyszerű. Persze a kocsiba be lehet ülni melegedni, de az milyen már. Egyébként a létszám kordában tartása még könnyedén működhetne, pl. egy online előregisztrációval. Bármi is lesz, én arra számítok, hogy az utolsó pillanatig minden bizonytalan lesz, és bármikor változhat. Így nehéz lesz elindulni, pláne szállást foglalni. És én még könnyen beszélek, mert igazolt after-Covid-osként legalább a határátlépési karantén már nem vonatkozik rám, így egy ellenérvvel kevesebb...
Barty84 | 2020.11.25. 07:22
beetle71! Szerintem Márciusra kell tenni a síelést. Akkor már lehet menni úgy gondolom biztosan. Bár “after-Covidosként” azt sem lenne butaság kihasználni, hogy a sok korlátozás miatt most biztosan kevesebben lesznek mindenütt:)
beetle71 | 2020.11.25. 07:33
Szia Barty84, valószínűleg igazad van. Szezon végére (januártól folyamatosan) nagyobb valószínűséggel és bátrabban nyitnak majd meg a pályák, és akkor már tumultus sem annyira várható. Bár akkorra már a Covid immunitásom nem lesz meg, mert annak hatását 3-6 hónapra becsülik (határkarantén-mentesség 6 hónapig van), és addigra már kívül leszek a 6 hónapon. De egy decemberi gyors kanyarban gondolkodom, ha lesz rá lehetőség.
Peter Szekely | 2020.11.25. 07:53
Az olasz parlament valszeg most pénteken vagy szombaton fog dönteni.
patkaizsolt | 2020.11.25. 08:19
Az osztrákok így idézik Macron-t: https://www.krone.at/2283488
Barty84 | 2020.11.25. 08:27
Szia beetle71, nekem március végéig van határimmunitásom úgyhogy marcius 15-től 4 napra foglaltam egy jó Kaprunt!:) szerencsére a szállások ha úgy adódik lemondhatóak. Bár biztosan lesz szerintem szezon legkésőbb januártól mindenütt! Még egy nagy kiesést már biztosan nem engednek maguknak meg az alpesi országok.
oliverfulop | 2020.11.25. 09:03
Szia beetle71! Azt meg tudnád nekem mondani, hogyan működik a határkarantén-mentesség "after-covidosként"? Elég a pozitív teszteredmény bemutatása, vagy csináltatni kell egy antitestet kimutató tesztet? Köszi előre is! :)
beetle71 | 2020.11.25. 09:06
Én is azt gondolom, hogy még egy kisesés nem fér bele, de az a baj, hogy még egy címlaphír még kevésbé fér bele, hogy ez+az az osztrák síparadicsom megint gócpont lett. Fogalmam sincs, mi lesz ebből...
Jegesember | 2020.11.25. 09:31
Nekem az a véleményem,hogy mivel már Európa szerte nagyon sok covidon átesett ember van,azok számára akik ezt papírral tudják igazolni engedjék meg a síelést. Pld. ezt technikailag előzetes regisztrációval simán meg lehetne oldani.
beetle71 | 2020.11.25. 09:40
Egyetértek, hogy lassanként olyan sok 100.000 after-Covidos van már, hogy ideje lenne számukra külön szabályt hozni. De nem fognak, mert sajnos nem ennyire egyértelmű a vírus viselkedése, hogy ezt így ki lehessen mondani. És ha jól tudom, valamilyen alapjogba is ütközne az emberek megkülönböztetése ez alapján. Pedig logikusnak tűnne, és megkülönböztetés már most is van, pl. éppen a határátlépésnél. Nem próbáltam még ki a határon, de a jogszabály szerint hitelt érdemlően igazolni kell, hogy átestél. Ehhez nem elég egyetlen pozitív PCR, az tuti biztos. Tudomásom szerint azt fogadják el igazoltnak, akinek van pozitív PCR-je ÉS pozitív antitestje (IGG) ÉS negatív PCR-je, az utóbbiból jobb, ha kettő is van. Titkos tippem: ha vérplazmadonornak jelentkezel, akkor mindezt egy füst alatt ingyen megkapod.
beetle71 | 2020.11.25. 09:43
Mármint úgy értem, hogy a vérplazmadonornak jelentkezéshez nyilván kell egy pozitív PCR, a többit ott megkapod.
kgergely17 | 2020.11.25. 10:48
Oberatuern-el beszéltem tegnap ott elképzelhető a dec-7-es nyitás is. :)
Peter Szekely | 2020.11.25. 11:42
A dec 7 nyitás szuper lenne
Jegesember | 2020.11.25. 12:01
Szerintem a már átesett embereket, lehet úgy kezelni mint aki már oltást kapott. A jövőben olyanok lesznek,hogy pld. bizonyos eseményeken (pld. focimeccs) vagy bizonyos szolgáltatásokat ( pld.repülés,amit már az ausztrál légitársaság be is jelentett)csak akkor lehet megjelenni,illetve igénybe venni ha valaki be oltatta magát. Ez nem ütközik semmilyen jogkorlátozásba, mivel az oltás is önkéntes alapon fog menni.
kgergely17 | 2020.11.25. 12:23
Aki nem hiszi :)
https://ibb.co/P9GXSQT
beetle71 | 2020.11.25. 12:29
kgergely17, persze, ezt elhiszem, és én is bízom benne. De a fő kétségem nem is ez, hogy maga a pálya és a szállás ki akar-e nyitni, hanem hogy szabad lesz-e neki, milyen korlátozásokkal, és mi magyarok átmehetünk-e. Ez mindig csak előző nap fog kiderülni, mert mindenhol szeretnek másnaptól érvényes szabályokat hozni. Ausztria most dec.6-ig van zárva, tehát kb. dec.5-én lesz biztos infó arról, mi lesz dec.7-én. És az még nem garantál semmit arra nézve, mi lesz pl. karácsony-szilveszterkor. A magyar határkaranténszabályokat pedig szinte kizárt, hogy eltörlik. Viktor október közepén direkt kérte, hogy ne tervezzen senki síelést. Innen nehezen lehet elképzelni olyan nyitást, hogy szabadon át lehessen járni. És addigra az osztrákok is bekorlátozhatják az üdülési célú beutazásunkat... :-(
Barty84 | 2020.11.25. 13:04
Szia oliverfulop! Éna konzulátuson érdeklődtem és ezt a választ kaptam:
"A 408/2020. sz. Kormányrendelet értelmében amennyiben 6 hónapon belül átesett a COVID-19 fertőzésen és ezt hitelt érdemlően tudja bizonyítani, akkor korlátozások nélkül tud belépni Magyarország területére.

További karanténnal kapcsolatos kérdéseivel kérem, hogy a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (061476 1100/6437) forduljon, határátlépéssel kapcsolatban pedig az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészetéhez ( https://www.police.hu )."

beetle71 Csak az osztrák síelők nem tartják el a hazai pályáikat szerintem. Szükség lesz a külföldiekre is. És eddig sem korlátoztak minket magyarokat pedig semmivel sem volt jobb a helyzet. Én azt remélem szabadon jöhetünk mehetünk, maximum lehet korlátozzák a mozgást. Legrövidebb úton, egyenesen a síközponthoz és vissza. Talán még lehet kérnek majd a határon érvényes foglalást valamelyik síközponthoz.
Kálóczy Péter | 2020.11.25. 13:10
beetle71 NINCS határzár. A magyar kellemetlenség, ami nem határzár, hétfőn lejár. Persze meghosszabbíthatják, de kit érdekel? Hazajössz csináltatsz két tesztet, vagy otthon maradsz két hetet és rendben vagy. Nem tilos utazni. Svájc és Ausztria nyitva lesz, de szerintem az olaszok is. Úgyhogy én megyek is síelni Dec 12. én.
kgergely17 | 2020.11.25. 13:16
btw másik információ ha egyéni vállalkozó vagy és pl anyagbeszerzés miatt mész ki, akkor még teszt sem kell a hazajövetelhez az már kutyát sem érdekli hogy mellette még síelsz is csak igazolás kell hogy kinti cégnél voltál. De sztem előre egy nagyker szívesen lepecsélteli neked ha belebegtetsz neki egy nagyobb összegű beszerzést :)
beetle71 | 2020.11.25. 13:30
Kálóczy Péter, én nem is írtam ilyet, hogy lenne határzár. Én csak azt írtam, hogy bármilyen további szigorítás elképzelhető, ezért előre nehéz jósolni. Én is mennék 12-én, ha tényleg kinyitnak, és még akkor is beengedik a magyarokat üdülési céllal. A két teszt a gyakorlatban egyébként nem működik, hiszen a másodiknak az eredménye leghamarabb a 4-5. napon áll rendelkezésedre, akkor kérvényezheted a karantén felooldását, aminek az átfutása nem 1 nap. Tehát 2 x 19.500 Ft-ért maximum 1-2 napot nyerhetsz, vagy annyit sem, tehát nem igazán éri meg. Aki meg családos, az nem feltétlenül teheti meg, hogy 10 napig nem megy sehová anélkül, hogy ténylegesen veszélyes lenne. De van közvetlen hozzátartozóm, aki többször átment már Hegyeshalomnál oda-vissza, és Letenyénél is. Tudnék mesélni a határkaranténról, de felesleges, mert mindenki mást tapasztalhat, ezt látjuk.
Kálóczy Péter | 2020.11.25. 13:41
beetle71 Szerencsére nem. Még kintről elektronikusan beadod a kérelmet, hazajössz rögtön megvan az első teszt, 48 óra múlva a második, ennek 1 napon belül van eredménye ha a megfelelő szolgáltatót választod, beadod a kérvényt a két teszt eredménnyel amit 24 órán belül el is bírálnak. Úgyhogy 4 nap karanténnal megúszod. Ha peched van akkor öt. De eddig mindenkinek megvolt 4 nap alatt akit ismerek. Ami mégse 10 nap. Az ár pedig 2x19.500 Ft. + 3000 Ft illeték. Sőt. Azt is lehet hogy indulás előtti nap csináltatsz a helyi klinikán PCR tesztet, hazajössz, másnap itthon még egy, rá egy napra már jó is vagy.
- Marky - | 2020.11.25. 13:56
Az mind szép és jó, hogy nincs határzár és szabadon lehet utazni (+ hazatérés után karantén), de aludni valahol csak kellene :)

Fogadnak jelenleg szálláshelyek turistákat? mert ha nem, akkor a szabad mozgás önmagában nem sokat ér, max 1 napozni lehet addig....
Kálóczy Péter | 2020.11.25. 14:03
- Marky - Hol? Ausztriában Dec. 6. ig nem, utánna jelenleg úgy néz ki hogy igen. Svájcban úgy tudom nincs korlátozás. Olaszország az kérdőjeles.
beetle71 | 2020.11.25. 14:07
Közben frissült itt felettünk a cikk, jó hírekkel. :-) Egyébként az egész beszélgetésünk a dec.7. utáni időkről szól, hiszen addig se pálya, se szállás nem lehet nyitva Ausztriában. (Most hagyjuk az 5 db pályát, ami a versenyzőknek nyitva van.)
Jegesember | 2020.11.25. 15:16
Én optimista vagyok,dec.16-20 között menni szeretetnék...
- Marky - | 2020.11.25. 15:25
@Péter: egyelőre tehát csak feltételezéseink vannak, semmi se biztos. Mivel pénz mozgatja a világot, valószínűsíthető mi lesz a döntés, kérdés, ennek mi lesz az ára. Egyszer már láttuk mi lett az eredménye a lazításoknak amiket a turizmus generált.
Peter Szekely | 2020.11.25. 16:31
@KP Így van, én is 😁
beetle71 | 2020.11.25. 17:18
Kálóczy Péter, budapestiek az ismerőseid? Nekem Budapestről van elég nagy információhalmazom, vidékről ennél kevesebb. Pl. Székesfehérváron az NNK >90% feldolgozási aránnyal működik, 48 órás reakcióidőn belül, míg Budapesten <10% aránnyal. És sokmindenre van közeli tapasztalatom, aminek az ellenkezőjére is. Az biztos, hogy most nincs tömeges turizmus, és ennek sokszorosa várható az ünnepek alatt. Még ha most valahol 1 nap alatt is reagál az NNK, az sem garancia arra, hogy az ünnepek után is ilyen gyorsan fog. Én ezért az ilyenre inkább nem apellálok.
patreek | 2020.11.25. 17:37
Hazatéréskor pozitív antitest teszt igazolással is mentességet lehet kapni a karantén alól? A laborban az ügyintéző azt mondta, hogy csak a pozitív pcr-t fogadják el, de a kormányrendelet erre nem tér ki.
beetle71 | 2020.11.25. 19:37
@patreek, így van, erre nem térnek ki, hogyan kell "hitelt érdemlően" bizonyítani, ezért nyilván e tekintetben is 1000 féle tapasztalat lesz majd. Abból indulhatsz ki, hogy a hivatalos eljárásrend kizárólag a pozitív PCR tesztet ismeri el a betegség jelének. Egy pozitív IGG antitest nekik nem jelent semmit (saját példámon tudom). Elvileg a biztos átesettséget egy egykori pozitív PCR ÉS egy pozitív IGG ÉS egy-két későbbi negatív PCR együttesen jelenti. De szerintem egy pozitív IGG-vel és egy negatív PCR-rel már érdemes magyarázkodásba fogni. Egy pozitív IGG önmagában szinte biztosan nem elég, de nem zárom ki.
Tobzoska | 2020.11.25. 20:03
megmondták annak az apró vírusnak is, hogy ki after COVID-os? Már csak a mihez tartás végett is? Máskülönben vigyázat after COVID-os embertársaim. Ez a vírus igen ütős tud lenni. Még egy kis miokarditis (szívizom gyulladás) is visszamaradhat belőle, ami igen csúnyán is végződhet. Úgyhogy csak lassan a testtel.
beetle71 | 2020.11.25. 20:17
@Tobzoska, teljesen igazad van. Ez sajnos így van. Én természetesen ugyanúgy elővigyázatos vagyok, nem járok társaságba stb. Annyit egyértelműen megtapasztaltam több tucat igazolt fertőzöttel a környéken, hogy egy normális mértékű védekezéssel hatékonyan lehet védekezni (én a gyerektől kaptam el, aki az iskolából hozta haza, de mire ezt megtudtuk, már mindegy volt. A család többi 3 tagja nem kapta el, pedig nem voltak elkülönítve.). Emiatt a síeléstől nem is félek, de persze a kabinos felvonókkal észnél kell lenni, ezért is várom kíváncsian, milyen intézkedések lesznek ezek kapcsán. Az after-Covid a határkarantén-mentesség kapcsán jött szóba, mint könnyítés. A külön szabályok tekintetében én is azt írtam, hogy bár elsőre indokoltnak tűnne, nem reális, hiszen ilyen egyszerű ez a vírus. A legfontosabb, amit hangoztatni szoktam: akinek tünetei vannak, feltétlenül vegye komolyan, ahogyan Te is írtad!
beetle71 | 2020.11.25. 20:18
Nem ilyen egyszerű a vírus - ezt akartam írni az előbb.
Tobzoska | 2020.11.25. 21:01
még a COVID előtt választottam a Tobzoska nevet, tehát nem fekete humor végett. S ezt az aranyos, mulatságos kinézetű kis páncélos állatkát is hírbe hozták, mint vírusgazdát. De hát mit várunk akkor, ha a kínaiak mindent fölfalnak, még a szegény tobzoskákat is, s aztán itt a nagy córesz, aminek mi síelők is isszuk a levét. Egyébként senkit sem akarok a síeléstől elriasztani. Nekem kisgyermek koromban volt torok gyulladás szövődményeként miokarditiszem, még a hetvenes évek elején. De felnőttként félmaratonokat futottam, no meg olasz, osztrák, svájci és francia terepeket síeltem keresztül-kasul. Úgyhogy csak türelem, még mindenkinek lesz alkalma az agyát szét síelni, ahogy én is készülök. De ha idén kimarad, akkor majd túrázok. A hegyek türelemmel, méltósággal megvárnak, de a természet megköveteli a neki kijáró tiszteletet mindenkitől.
Pori91 | 2020.11.26. 06:51
Sziasztok! Az rendben van hogy kinyitnak a síterepek de kérdés hogy itthonról ki lehet e majd menni karantén stb-ik nélkül...
lazacka87 | 2020.11.26. 09:50
D.Dani | 2020.11.26. 10:26
A határellenőrzést hosszabbították meg, arról nem írtak, vagy ha igen, akkor nem találtam meg, hogy mihez milyen teszt kell. A "karantén" és a "teszt" szavak nem is szerepelnek a közlönyben. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy tuti lehet rendesen menni, csak azt, hogy ebből önmagában még nem következik.
| 2020.11.26. 10:48
amíg nem lesz az oltás elérhető addig Mo. ról legaláisan csak kiskapuzással lehet majd menni. Persze ebben rendkívül találékony a magyar nép. Szóval aki akarja meg fogja találni a maga kiskapuját.
Ez egy ilyen szezon lesz, de lehet bizakodni, egy márc-áprl csúszásban. Nagyon fájó, talán a köv szezon.
- Marky - | 2020.11.26. 11:01
@ D.Dani: 6 hónapnál nem régebbi PCR teszt mentesít a hazatérés utáni karanténtól elméletben.
Gyakorlatban meg az, hogy bejössz a határon állítólag, mert eddig egy ismerőst se bélyegeztek meg emiatt. Persze ez határállomás vagy épp határőr függő is lehet, uh ezt ne vedd készpénznek.

Oda kell telefonálni a határállomásra, hogy adjanak erről egy nyilatkozatot, aztán azt lehet lobogtatni együtt a teszttel
beetle71 | 2020.11.26. 11:05
D.Dani, jogos az észrevételed. A karantén valóban nem ebben a rendeletben van, hanem a 408/2020. (VIII.30.) sz. Kormányrendeletben, mely 2020.szept.1-től határozatlan ideig hatályos, most is. Nyilván ez a 408-as rendelet csak akkor tartható be, ha a 407-es is érvényben van. Mivel a 407-es viszont határozott idejű (jelenleg ugye 2020. február 1-ig), ezért a 408-ast majd akkor hatályon kívül kell helyezniük, különben értelmetlen helyzet alakul ki. Erre nyilván figyelni fognak.
D.Dani | 2020.11.26. 14:54
Köszi az infokat, így már világos.
Peter Szekely | 2020.11.26. 16:18
Szeptember 1-jén állította vissza ideiglenesen a kormány a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet, amit előbb október 1-jéig, majd november 1-jéig, azután pedig december elsejéig tolt ki, most pedig, a Magyar Közlönyben megjelent friss rendelet értelmében, további két hónappal meghosszabbítják 2021. február 1-jéig. A rendelet november 30-án lép hatályba, írják.

A határzár értelmében külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be, miközben a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig karanténba kell vonulniuk.
beetle71 | 2020.11.26. 17:10
Peter Szekely, ezt egy újságcikkből idézted, de ez így ebben a formában nem igaz, pusztán a lényegnek egy kissé elferdített zanzája az újságíró által. A valóság az, amit D.Dani felvetésére én összefoglaltam, a rendeletek átolvasása után. És ahogy Kálóczy Péter is írta már, határzár nincs is, mindenki átmehet szabadon, csak hazafelé számolnia kell a karantén esélyével. A gyakorlatban egyébként egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen karanténba kell menni, hiszen van olyan nap, amikor a határőr azt mondja, hogy "a mai napon nincs ellenőrzés". Ezért is mondom, hogy mindenre van példa, és az ellenkezőjére is. :-)
Peter Szekely | 2020.11.26. 17:46
@beetle71 Igen, igy van. Mi 2 hete voltunk sielni Svájcban, és annyit kérdezett a határon visszafelé a rendör, hogy magyarok vagyunk-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.