Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés COVID idején: biztonságban leszel a sípályákon

2020.10.06. 2020.12.09. sielok.hu | frissítve: 2020.12.09.

Az osztrák síterepek a járványhelyzettel dacolva hónapok óta készülnek a síszezonra. A rendezvények és zenés bulik idén elmaradnak, mindenhol a biztonsági intézkedésekre helyezik a hangsúlyt. Szerencsére a sípályán a felszerelés (sisak, arcmaszk, síkesztyű) is hermetizál, védelmet biztosít.
Nem nehéz belátni, hogy a természetben, főleg magashegyi környezetben nagyobb biztonságban vagyunk, mint egy zsúfolt villamoson, egy bevásárlóközpontban vagy bárhol a városban. A havas pályákon a távolságtartás és vírus elleni védekezés nem tűnik nagy kihívásnak. Többségünk számára nem jelent nagy áldozatot lemondani az aprés-ski partikról, zsúfolt hüttében ücsörgésről, ha cserébe síelhetünk.
Összegyűjtöttük, milyen intézkedésekkel készülnek Ausztria síterepei a síszezonra, és mit várnak el a kiutazó síelőktől.

Síterepek intézkedései COVID járvány idején

  • Pénztáraknál, lifteknél, önkiszolgáló éttermekben legalább 1 méter távolságtartásra figyelmeztető táblákat tesznek ki.
  • Kötelezővé teszik a maszkviselést a pénztáraknál, mosdókban és kabinos liftekben.
  • A zárt felvonó kabinokat szellőztetik és rendszeresen fertőtlenítik.
  • A völgyből induló kabinos lifteket több helyen korábban elindítják, hogy ne alakuljon ki tömeg a pályanyitáskor.
  • Síbérlet pénztárakban érintésmentes kártyás fizetést biztosítanak. (Egyes síterepekre online is elővásárolható lesz a bérlet.)
  • Egyes síterepeken már tesztelik a mobilra tölthető virtuális síbérletet.
  • Az éttermek minden munkatársa kesztyűben és maszkban dolgozik.
  • Egyes éttermekben digitális étlapot vezetnek be.
  • Hangos bulizene helyett szolid háttérzene szól majd a hüttékben.
  • Rendszeresen fertőtlenítik az asztalokat és a mosdókat.
  • Büfékocsikat állítanak fel, hogy kültéren is lehessen fogyasztani.
  • Kültéri hősugárzókkal biztosítják a komfortos étkezést a szabadban.
  • 10 főben korlátozzák az síiskolai csoportok létszámát.
  • Kézfertőtlenítőket helyeznek el zárt terekben.
  • Ingyen vagy kedvező áron (1-2 EUR) megvehető csősálat adnak a pénztárakban.

A síterepek ezt kérik a vendégektől

Aki betegnek érzi magát, maradjon otthon!
Ha szálláshelyen betegszel meg, maradj a szobádban és értesítsd a szállásadót!
Ha jól érzed magad, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy a szabad levegőn sportolva töltöd a szabadságod. Így erősödik az immunrendszered, ellenállóbb lesz a szervezeted a vírusok ellen. Élvezd a síelést, de tartsd be az alábbi szabályokat:
  • Viselj símaszkot vagy csősálat és tarts min. 1 méter távolságot zárt térben!
  • Mellőzd a kézfogást, ölelkezést!
  • Fizess mindenhol érintésmentes bankkártyával!
  • Amikor csak lehet, viselj síkesztyűt!
  • Étkezés előtt és mosdó használat után moss kezet és használj kézfertőtlenítőt!
  • Tartsd be a liftkezelő személyzet utasításait!
A síterepek dolgozói és látogatói csak közösen odafigyelve tudják megakadályozni a vírus terjedését, ezért fontos az együttműködés és az egyéni felelősségvállalás.
A többi ország síterepein is hasonló intézkedésekre számíthatunk.
A lényeg: kerüld a tömeget, tarts távolságot, és tölts minél több időt a természetben!
Reméljük, hogy az utazási korlátozások és határátlépési szabályok rendelkezésein lazítani fognak a téli szezonban, és nem lesz akadálya, hogy eljussunk a havas lejtőkre.
KOMMENTEK
Dús Ernő | 2020.10.06. 09:29
Visszaút előtt ingyenes PCR teszt kellene
szegeditibor | 2020.10.06. 16:23
A legveszélyesebb helyeknek a 20-100 fős kabinokat és az étterem-toalett komplexumokat tartom. A Tuxer gleccseren a 2660 m-es szinten lévő Tuxerfernerhaus épület együttes éttermeiben, bárjában, a sí szerviz és síshop ban, a toalettekben egyidőben ezernél is több ember lehet délidőben. A meghozott intézkedéseket biztosan körültekintően hozták meg, de a kb. 30 ország sízői között, akik ott évről évre síznek, garantáltan lehetnek fegyelmezetlenek. Ha egy ilyen síző esetleg fertőzött, rövid idő alatt sok embert megfertőzhet. Ezt a kérdést semmilyen intézkedéssel nem lehet megoldani. Sajnos ezt a hétköznapi élet is igazolta. 1982 óta, minden évben legalább két hetet töltöttem ott és mindig meglátogattam ezt a csodálatos épület együttest, aminek tervezéséért, kivitelezéséért két Nobel díjat is kaptak, de az idei sí szezonban nem merem fenti okok és a hely ismeretében vállalni. Annak ellenére, hogy megszállott síző vagyok, profi szinten sízek és a gleccser pályák egész évben sízhetők és fantasztikusak. Arról nem is beszélve, hogy minimum angol nyelvű Covid teszttel, vagy két hetes, esetleg csak tíz napos karantén vállalásával lehetne haza jönni. Fáj a szívem, de a józan ész azt diktálja, hogy ne menjek.
Stani | 2020.10.06. 17:20
@szegeditibor, Ön bevásárolni se jár Magyarországon ?
tpisti53 | 2020.10.06. 21:51
Azt hiszem nem vagyunk egyformák (covid ügyben sem). Én is fontosnak tartom a biztonságot. De Tibor! Az általad éreztetett "félelmet" kicsit túlzottnak érzem. Azt hiszem a síelés legalább olyan kockázatos, mint a covid veszély. Mégis síelsz. Nagyon helyesen teszed! Tudod hányan vannak olyan véleménnyel a síelésről, mint Te a covid veszélyről!? Rengetegen. Tehát vigyázzunk egymásra, de - szerintem - ne bénítsuk meg a nagyon fontos egészségvédő, szórakoztató sportokat.
Javaslom, hogy ne hagyd ki a következő szezont sem. Kerüld a hüttéket, keress olyan pályát, ahol székes felvonók vannak. Ott biztosan kisebb a fertőzés veszély.
Persze ez csak egy vélemény. Tiszteletben tartok minden más véleményt is.
lazacka87 | 2020.10.07. 13:34
Komolyan kezdem azt gondolni, hogy egész jó lehet ez a síszezon. Nyugisabb, kényelmesebb. Aki pihenni és síelni megy, annak nem igazán fog hiányozni az a pár dolog, ami korlátozva lesz. Az egyetlen, amit el kéne már felejteni, az a teljesen értelmetlen határzár.
csücsök | 2020.10.07. 14:41
A fő gond számomra a hazajövetel utáni karantén!
Jelenleg kötelező, talán a szezonban már feloldják???
ttottam | 2020.10.07. 20:15
Megértem az elővigyázatosságot, de azért: aki sízik, szerintem az átlagosnál ellenállóbb immunrendszerrel rendelkezik. A vírus a szabad levegőn alig terjed, a hüttékben pedig - ahogyan olvashattuk - ott lesz a hangos bulizene helyett szolid háttérzene; na, ettől biztosan elmenekül a vírus.
Komolyabban: nem hiszem,, hogy a sípályákra kellene koncentrálni, ebben az amúgy - hazánkban mindenek előtt politikai okokól - felnagyított vírus szituációban. A határzár feloldása mindenesetre mindenkinek jót tenne, talán csak Eplénynek nem......
Bonnya | 2020.10.08. 15:12
No elszállt amit az előbb irtam. Siklo és zárt kabinos amit kerülnék, sztem a többi vállalható hüttézés nélkül.
Bonnya | 2020.10.08. 15:23
már akinek vállalható a karantén is
Deni11111 | 2020.10.12. 09:12
Nem értem azokat akik "beveszik" ezt a COVID dumát. Nézni kell a statisztikát. Nincs több halott mint évente .( tíz évre visszamenőleg .) Sőt világ viszonylatba se . A "gyilkos" H1N meg eltűnt . Őszintén , eddig ha ittatok egy túl hideg sört,üdítőt vagy egy jégrém evés után nem kapart a torok lett lázatok? Ezt ha nem hanyagoltátok el nem lett különösebb baj . Aki elhanyagolja az vessen magára, ne másoknak kelljen miatta egészségtelenül élni . Ez a Covid egyik helyen fertőz másikon nem . Este tíz előtt nem fertőz, tíz után igen . Sorolhatnám még . Vigyázni magunkra eddig is kellett ezután is kell, de ez nem ok, hogy ne menjünk - ne mehessünk síelni .
ttottam | 2020.10.12. 10:42
Deni11111 a szívemből beszél!
Leginkább: 2021. január 1-én érdemes lesz megnézni, hányan haltak meg 2020-ban, és azt összehasonlítani 2019-el, mert a politikai és egyéb megfontolások által befolyásolt napi adatokból meglehetősen kevés értelmes következtetés vonható le.
És igen, tegyék lehetővé a normális sízést.
Ha pedig mondjuk egy osztrák benzinkúton dolgozó magyar, aki zárt térben naponta emberek százaival közeli kontaktusban van simán ingázhat minden nap a határon, akkor pl. egy Sopronban megszálló síelő miért ne "ingázhatna" egy hétig Sopron és mondjuk Stuhleck között.....????
Seffer66 | 2020.10.13. 09:00
Csak egy kicsit gondolkodni kellene. Este 10 után nem fertőz jobban a vírus, de az este 10 után bulizók nem tartanak be semmilyen fertőzést megelőző viselkedési szabályt. Nem mind, de a többségük biztosan nem. Kezd egy kicsit olyan lenni ez, mint a foci. Mindenki ért hozzá, csak a szakértők nem, akik a rendelkezéseket hozzák. Nem minden rendelkezéssel értek egyet és az elmúlt fél évben szinte mindent elolvastam a vírusról, de csak egy kollégámat tudom idézni: Ismerem a p... részeit, de nem gondolom, hogy ettől nőgyógyász lennék.
bouquetk | 2020.10.13. 13:36
Szerintem a rendelkezéseket nem a szakértők, hanem a politikusok hozzák, jobb esetben a szakértők javaslatai alapján, de inkább a saját érdekeiknek megfelelően.
törzsmókus | 2020.10.14. 12:26
@Deni11111, @ttottam
miért állítotok valótlan dolgokat?
ha valóban megnéznétek a statisztikákat, látnátok, hogy idén (különösen tavasszal) a világ igen sok országában nagyon durván megnőtt a halálozások száma. nem mindenhol, Magyarországon pl hála Istennek (és az időben bevezetett szigorú korlátozásoknak) nem igazán.
https://ourworldindata.org/grapher/...excess-mortality-p-scores...

ettől még nem gondolom én sem, hogy senki ne menjen síelni. csak a halottak és a veszély letagadásától ökölbe szorul a kezem.
törzsmókus | 2020.10.14. 12:32
@Deni11111, @ttottam, @Seffer66

„csak egy kicsit gondolkodni kellene”, ja.
a 10 óra utáni korlátozást nem azért hozták, mert 10 után jobban fertőzne a vírus, hanem azért, mert úgy ítélték meg, hogy a teljes leállás helyett elég a részleges is. egy fertőzött (akár tünetmentes) ember átlagosan 2-2,5 másiknak adja tovább a vírust; ha a találkozásainkat felére (nem nullára!) csökkentjük, maszkot hordunk ahol kell és kezet mosunk rendszeresen, akkor ez a szám lemegy 1 alá, így nem robban be a járvány.
persze az a része, hogy a találkozások melyik felét (10 előtt vagy 10 után, ingázók vagy bulizók, foci vagy koncert stb) korlátozzák, az már kőkeményen politikai döntés. de önmagában nem hülyeség csak azért, mert nem tiltanak mindent egyformán (pont az lenne a hülyeség, ha megint teljes zár lenne, mint márciusban, amikor még kevesebbet tudtak az egészről, és biztosra akartak menni).
törzsmókus | 2020.10.14. 12:33
örülök, hogy jelenleg csak részleges korlátozások vannak, és nagyon remélem, hogy a járványtagadó, korlátozásokat leszaró kovidióták nem lesznek elegen ahhoz, hogy ezeknél sokkal drasztikusabb lépéseket kelljen tenni.
ttottam | 2020.10.16. 16:05
Nem tudom, hallottátok-e a mai napon mindannyiunk szeretett vezérét.
"Senki ne tervezzen a síszezonban külföldi utat." Már elnézést, hol élünk, bár egyre inkább úgy látom, tényleg diktatúrában. Mert ebben az országban a sport már csak a foci, azzal kapcsolatban minden rendben van, járvány ide, vagy oda. Mégis, ezt hogy képzeli? Főleg amikor jelen pillanatban a pontos és összehasonlítható mutatók (százezer főre számolt megbetegedések) kis hazánk igencsak előkelő helyet foglal el Európában. Nem külföldről, a sípályáról jön be a vírus, itt van, és nincs is rendesen kezelve. Őszintén fel vagyok háborodva, mégis, ezt hogyan képzeli a miniszterelnök?!
ttottam | 2020.10.16. 16:07
@törzsmókus: Megköszönöm, ha idézed azokat a dolgokat, amelyeket zerinted "valótlanul állítottam".
csücsök | 2020.10.16. 17:15
Javaslom, hogy ne vigyünk politikát - legalább ebbe, az általunk nagyon szeretett sportba ne! Egész életünket sajnos amúgy is nagyon befolyásolja a szekértáborok acsarkodása - a csapból is ez folyik már.
Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen lehetőség ebben a szezonban kijutni és élvezni a havas lejtőket és a napsütést az Alpokban!
ttottam | 2020.10.16. 18:04
@csücsök: Egyetértek, de ha pont a politika nem hagyja, hogy szeretett sportunkat űzzük?
törzsmókus | 2020.10.16. 19:36
@ttottam

te nagyon óvatosan fogalmaztál,
viszont azt írtad, @Deni11111 a szívedből szólt. ezért kukacoltalak be téged is.

„Nem értem azokat akik "beveszik" ezt a COVID dumát. Nézni kell a statisztikát. Nincs több halott mint évente .( tíz évre visszamenőleg .) Sőt világ viszonylatba se”

ez tényszerűen nem igaz.

„Ez a Covid egyik helyen fertőz másikon nem . Este tíz előtt nem fertőz, tíz után igen . Sorolhatnám még”

ez meg buta csúsztatás, le is írtam miért
ttottam | 2020.10.16. 19:48
@törzsmókus: Így rendben. Ha ez elnézést kérés, elfogadom :-)
Kifejtve:
Csak az ostobák állítják, hogy nincs vírus. Van, és sajnos nem a kínaiak gyártották le egy titkos laboratóriumban (mert akkor akár egyszerűbben lehetne semlegesíteni.)
És ha valaki gondolja, hogy az emberek 10 után már nincsenek beszámítható állapotban, és ezért nem tartanának be bizonyos alapvető intézkedéseket, ez is egy megközelítés. Bár szerintem nem feltétlenül van így, magam is szívesen iszom egy sört (vagy kettőt) este miközben mindenki elmeséli, hogy aznap milyen szuperül síelt, de ettől még racionális ember maradok.
És még azt is elfogadom, hogy mindenkinek, nekem is, hidd el, tele van a hócipőnk a két politikai oldallal. De: értelmes ember MINDEN esetben a hatalmat akarja ellenőrizni, tehát "ellenzéki" - idézőjelben. És mivel a mostani hatalom szívesen kommunikál és rendel el idétlenségeket a saját hatalmuk megőrzése végett, most éppen ők idegesítenek, főleg akkor, ha - de tényleg - végül odajutunk, hogy focizni lehet, síelni nem. Remélem, ebben egyetértünk.
andrewboy | 2020.10.19. 14:13
@ttottam
Tökéletesen egyetértek veled
"Ha pedig mondjuk egy osztrák benzinkúton dolgozó magyar, aki zárt térben naponta emberek százaival közeli kontaktusban van simán ingázhat minden nap a határon," ez diszkrimináció egy magyar állampolgárral szemben ráadásul itt adózok is!
Valami kezdeményezést kéne indítani, mert ezzel úgy érzem "börtön"-ben vagyunk.
A határzárral mit akrnak elérni ? -mindenki menjen 5 km-es Eplény pályáira v. Mátraszentistvánon álljak herring sort ? Hát NEM. Le...om a magyar pályákat, mert ha ki nem jutok ide se megyek! Piszkosul fel vagyok háborodva "első emberünk" kijelentésén! Elismerem van vírus, ha be tudom tartani a bevásárláskori semmitérő maszk használatát, akkor kint is be tudom tartani az előírásokat! ELEGEM VAN ebből a HATÁR korlátozásokból.
Prcsk | 2020.10.20. 17:47
Lehet, hogy a miniszterelnökünknek eszébe jutott, hogy tavasszal Ischgl elfertőzte Norvégiát és Izlandot...
Persze, azóta már más a helyzet....Én sem gondolom, hogy ne menjünk síelni!
ttottam | 2020.10.22. 20:04
Igazán nem az ellenzéki képében szeretnék itt tetszelegni, DE:
Most olvasom éppen Gulyás Gergely mai kormányzati ajtótájékoztatóján elhangzotttakat:
"A kormány mindenkit arra kér, hogy idén ne menjen külföldre síelni, mert gócok alakulhatnak ki, ahogy tavaly. Valószínűleg itthon is korlátozásokat kell majd bevezetni a síközpontoknál,"
Ugyanő: "Gulyást arról is kérdeztük, hogy miközben a tisztifőorvos óv a tömegrendezvényektől, a hétvégén teltházas Fradi-Újpest meccset rendeznek. Azt mondta, ő biztonságban érezné magát a lelátón."
Már elnézést, hogyan is van ez...Ja bocs, elfelejtettem, a foci a kedves vezető kedvenc sportja, de ő a sípályán nem állná meg a helyét. Ez mindent megmagyaráz.
Stani | 2020.10.23. 22:05
@lazacka87
Nincs határzár. Határzár tavasszal volt, amikor mindkét fél oda-vissza ellenőrzött és ténylegesen (fizikálisan) több határátlépő zárva volt. A mostani helyzet teljesen más, egyrészt Ausztriába mindenféle kötelezettség (karantén, teszt) nélkül beutazhatunk, másrészt visszafele komolyabb ellenőrzés nincs. Eddig én is csak határmenti ismerősök beszámolóiból értesültem a lazaságról, aztán az elmúlt hetekben kihasználva a kimagaslóan jó hóviszonyokat pár vendég soloban vagy másodmagával Kaprunban volt, és mindenféle bonyodalom nélkül hazajutottak.

Időközben elsőkézből van nekem is jó néhány oda-vissza határátlépésről tapasztalatom. Sokszor még az útlevelet sem kérik, 1x kérdezték meg honnan jövök és ennyi. Ha mindenkinek elkérnék az útlevelét, ne adj Isten különféle igazoló dokumentumokat akkor Wr Neustadtig állna a sor Soprontól (pl.) a sok napi ingázó és bevásárlóturista miatt.

Ma amúgy jó pár magyar vásárolt Parndorfban (szlovákok is szép számmal voltak).

Ha egyedül mész síelni vagy másodmagaddal, akkor nem tartom problémásnak a visszautat, természetesen nagymamával, papával, 3 gyermekkel más a helyzet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.