Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt: elvehetik a síbérletet a Covid-szabályok megsértőitől

2020.10.08. Bata Attila

A nagyobb és ismertebb svájci síterepek közül először Zermatt hozta nyilvánosságra az idei szabályokat, amelyeket a Covid-19 járvány idején be kell tartani a síterepen. A szabályok megsértőitől akár a síbérletet is bevonhatják.
Kép Zermatt Matterhorn
Kép Zermatt Matterhorn
Zermatt ugyan nyáron is üzemel, de már várja az "igazi" síszezont. A tervek szerint az összes liftet beindítják és az összes pályát megnyitják. Egy érdekes újdonsággal is várják a síelőket, Svájcban még nem üzemel ilyen típusú sífelvonó. Decemberben adják át a teljesen automata üzemeltetésű, 10 személyes kabinos liftet, ahol nem találkozunk kisegítő személyzettel, legfeljebb ellenőrökkel, akik azt figyelik, hogy eleget teszünk-e a maszkviselési kötelezettségnek.

Az idei szabályokban, akár összehasonlítva az osztrák vagy bármely más szabályokkal, nincs nagy meglepetés. Illetve, először hallunk a retorziókról. A síterep közzétette, hogy a kabinos lift addig nem indul el, amíg mindenki szépen felvette az orrát és száját takaró maszkot.

Ha mégsem sikerül valakit a szabályok betartására bírni, akkor a bérlete bánja. A síterep megfogalmazása szerint "blokkolják a bérletét", azaz ilyen esetekben fizikailag el sem kell venni a bérletet, elég a számítógépes rendszerben letiltani. Ez utóbbi esetben az illető könnyen beazonosítható, ha egyszer már átment valamelyik beléptető kapun.

Zermatt eddig is "nemzetközi" síterepnek számított, vagyis a vendégkör nagy része külföldről érkezett. Ez a fajta vendégkör egyáltalán nem előnyös covidos időkben. Hiába emelkedett 80%-kal a svájci vendégek foglalása az idei szezonra, a bevételek tekintetében nem tudják pótolni a távolmaradó külföldieket.

Nagy kérdés, hogy milyen lesz a szezon. Sok a bizonytalanság. Például kevesen mernek bérletet vásárolni elővételben. Ennek érdekében, amennyiben a Covid-helyzet romlik és nem járnak a liftek, a bérletek árát a következő három évben levásárolhatják a vendégek.

Nagy kérdés az apres-ski. Ausztria jószerével teljesen betiltotta, a svájciak még nem nyilatkoztak ebben a kérdésben. A síterep állítása szerint az apres-ski fontos része a síelésnek, de náluk ez csak másodlagos fontosságú.

Ebben a kérdésben és egyéb más szabályozásban az illetékes régió (Wallis kanton) rendeleteire várnak. A síterep úgy fogalmazott, hogy a kanton összes rendelkezését átveszik, azonban, ahol nem érzik elég szigorúnak, ott biztonságosabb szabályokat vezetnek be. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.