Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Koronavírus: fokozatos enyhítés Szlovákiában

2020.11.14. Bata Attila

Szlovákiában közel egy hónappal ezelőtt vezették be a koronavírus járvány elleni szigorú intézkedéseket. A kormányfő és az egészségügyi miniszter szerint az intézkedések első jelei már láthatók, ezért néhány bezárást hétfőtől feloldanak.
Jasná: készülnek a szezonra
Jasná: készülnek a szezonra
Az egész országot megszondázó antigén tesztelés valamint az október közepe óta bevezetett rendelkezések elérték az elsődleges céljukat, vagyis megtört a görbe emelkedése Szlovákiában. Az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí elmondta, hogy a legnagyobb "törés" november 3-án következett be. A miniszter a járvány elleni küzdelmet egy süllyedő hajóhoz hasonlította, amelyben a tesztelés olyan, mintha vödörrel mernék ki a vizet, míg a kijárási korlátozások olyan szerepet játszanak, mintha betömnénk a réseket, ahol bejön a víz.

Pénteken 10 749 tesztből 1771 pozitívat találtak, október 9. óta ez a legalacsonyabb pénteki szám. A hét napja abból a szempontból érdekes, hogy sok országban kapacitástól függően változnak a számok. Jellemzően hétvégeken kevesebbet tesztelnek, így a hétköznapok második felében magasabbak a számok.

Hétfőtől ismét kinyithatnak a mozik és színházak. Lehet templomokban gyülekezni. Mindenhol a kapacitás határának 50%-áig. Nyithatnak az edzőtermek és uszodák. Itt 15 négyzetméterenként 1 fő tartózkodhat, maximum 6 fő a helyiségben. A csapatsportok második osztályaiban (jégkorong és foci) is rendezhetnek mérkőzéseket, nézők nélkül. Az első osztály itt is zajlott, nézők nélkül.

Fontos, hogy azokban a régiókban, ahol a diákoknak nem elérhető a távoktatás, kis csoportokban ismét lehet tanítani az iskolákban.
Ótátrafüred-Tarajka: hosszabb felújítás után mától ismét jár a sikló!
Ótátrafüred-Tarajka: hosszabb felújítás után mától ismét jár a sikló!
Szlovákia hétfőtől az uniós határátlépési ajánlásokat követi. Magyarország a vörös kategóriában szerepel, így magyarok csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel léphetnek be Szlovákiába. Az ingázókra, a határ két oldalán dolgozókra ez nem vonatkozik.

Bár a rendelkezések nem vonatkoztak rájuk, de a szlovák síterepek nagy része az októberi intézkedések hatására leállította a felvonókat. Persze, úgy is mondhatnánk, hogy a tilalom ideje alatt elvégezték az ilyenkor szokásos őszi karbantartásokat. Chopok és a Magas-Tátra felvonói már az előző hétvége óta ismét fogadnak turistákat.

Az említett régiók síterepei, az országos tesztelés eredményein felbuzdulva, megkeresték a kormányfőt. A szezonban sűrű és állandóan üzemelő (antigén) tesztállomások hálózatát tervezik a síterepek környékén mind a turisták, mind a turizmusból élő alkalmazottak számára. A síterepek figyelmeztetnek, hogy heteken belül elindulhat a síszezon és még nem látni olyan intézkedéseket, amelyekből a síturizmusban dolgozó több ezer alkalmazott tudhatná, hogy mire számíthat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.