Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ilyen szabályokkal készülnek az osztrák síterepek a szezonra

2020.09.06. 2020.09.08. Bata Attila | frissítve: 2020.09.08.

Az idei síszezon sok mindenben különbözni fog a koronavírus előtti korszak síelésétől. Az összes alpesi ország gőzerővel dolgozik a síszezonra érvényes szabályok kidolgozásán. Ausztriának kiemelten fontos a téli turizmus, hamarosan megtudjuk milyen feltételekkel várnak bennünket.
Hintertux
Hintertux
Mindenki, aki az osztrák, illetve a környező országok téli turizmusában érdekelt, érdeklődve várja, hogy milyen szabályok között lehet idén síelni az osztrák pályákon. Sok síterep már kitette honlapjára az előzetes szabályokat. Van olyan síterep, amely most is üzemel (ld. Hintertux), itt pedig már érvényben is vannak a szabályok.

Nagy eltéréseket nem fogunk tapasztalni. Mindenhol kötelező a száj és orr eltakarása a lifteknél, kasszáknál és az épületekben. Több síterep is azt tervezi, hogy a síbérlethez ingyen maszk jár. Hüttékben már változó. Természetesen az asztalnál nem kell, de azt elhagyva továbbra is kötelező. Vannak hegyi éttermek, ahol csak a személyzetnek kötelező a maszk.

A különböző felfogások között hozhat egységet a szeptember közepére ígért szabályozás, amelyet már sokan sürgetnek. Természetesen rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Azon felül, hogy egész Ausztriára egységes legyen, az alpesi országok is szorgalmasan egyeztetnek egymással. Ez utóbbi célja, hogy a különböző egyedi szabályok miatt egyes országok ne kerüljenek versenyhátrányba a télen. Vagyis, ne a túl laza rendelkezések miatt legyen egy ország csábító a szigorúbbak kárára. Bár, biztos lenne, aki a szigorúbb helyeket választaná.

A rendelet egyik kulcspontja lesz a síelés utáni bulik (apres ski) megregulázása. Erre már sok ötlet felmerült, a teljes betiltástól a regisztrációhoz kötött bulizásig. Fontos szempont, hogy azt is meg kell akadályozni, hogy erős tiltás esetén privát házibulik alakuljanak ki, így inkább az "ellenőrzött" apres-ski feltételeinek a kidolgozása a kitűzött cél.

Valószínűleg minden síterepen lesznek karanténszobák, a gyanús esetek elszigetelésére. A vendégek és alkalmazottak tesztelése is kiemelt kérdés. Tengerparti üdülőhelyek nyári példáját követve nem kizárható, hogy a síterepek ingyenes Covid-tesztekkel engedik haza a síelőket.

Külföldi síeléshez az is kell, hogy a magyar szabályok se lehetetlenítsék el az osztrák vagy egyéb síeléseket. A szeptember 1-től érvényes "satuhoz közeli" hazai utazási korlátozás módosult már többször is. Például a két kötelező hazai teszt egyike már külföldi teszttel is kiváltható a schengeni országokból. (Az alpesi országok + Szlovákia is ide tartoznak)

A magyarok részére külföldi utazásokra szeptember elsején bevezetett korlátozások egy hónapig biztosan érvényben maradnak, várhatóan a helyzet alakulásától vagy egyéb szempontoktól függően, változni fognak. Az eseményeket természetesen figyelemmel követjük és nagyobb változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.
KOMMENTEK
Stani | 2020.09.06. 21:53
Sok új nem lesz a Nap alatt , hiszen május 29-én a gleccsersíterepek + nyári felvonók már ezen szabályokkal nyitottak meg.
A kabinosfelvonók völgy/hegyállomásainál maszk + kabinosban elvileg az utazás során is.
A símaszk/csősál is elfogadott.
Éttermekben/hüttékben csak a tavaszi nyitáskor /május/ kellett a belépéskor maszk , ezt júniusban szerencsére eltörölték.

Reméljük az értelmetlen határzár mielőbb feloldásra kerül. A magyar döntést az EU bizottság + Németország is tk. kifogásolta.
mikulal | 2020.09.10. 15:59
A konkrét helyzet diktálja a szükséges intézkedések mértékét! Ehhez azonban korrekt és értékelhető adatokkal kell rendelkezni, amely eddig a magyarországi helyzetek és az arra hozott intézkedések vonatkozásában fényévnyire vannak egymástól. Remélem az osztrákok korrektebbül csinálják és lehetőség lesz síelni a télen. Abban is reménykedem, hogy az ő irányukba és vissza az utazást a magyar kormány nem fogja akadályozni! Egyébként a sípályán a felszerelés, azaz a sisak, arcmaszk úgy hermetizál, hogy teljes védelmet fog biztosítani. Az éttermek vonatkozásában már szkeptikusabb vagyok!
Sítalpra fel!
dr. Mikula László
Jeszenszky Géza | 2020.09.10. 16:05
Félő, hogy a járvány miatt a télen sem lehet majd külföldre utazni, így a fél millió haza síző rájöhet arra, hogy itthon is lehet sízni. Ezért a hazai síterepek készüljenek föl a korábbinál jóval több látogató befogadására. A télig persze új pályákat és felvonókat nem lehet létesíteni, azonban Budapesthez közel van a börzsönyi Nagy-Hideghegy, ahol évek óta nem működik öt sífelvonó. Ezek és a sípályák - ha a tulajdonos is akarja - beindíthatók. Szükséges azonban, hogy újra járjon egy vagy több síbusz a Királyrét-Hideghegy útvonalon. Ehhez megfelelő járműre és az Ipoly Erdő jóindulatára van szükség

Jeszenszky Géza
Nando | 2020.09.10. 16:59
Kedves Géza, azért azt se felejtsük el, hogy a hazai síterepek egyáltalán nem olyan minőségűek sem hóbiztosak, mint egy Osztrák, Francia, stb. rendszer.
sunbird | 2020.09.12. 10:57
Ilyenkor már rég túl szoktam lenni a szállás foglaláson, idén még nem mertem, mert ha nem jutok ki a határon de a sípálya nyitva akkor ugrott a befizetett pénzem.
minerel | 2020.09.12. 22:12
ha csak hazai akkor bocs de szögre akasztom a deszkát.
optigum | 2020.09.15. 08:38
igazad van, itthon én sem teszem tönkre a sílécem a silány minőségű pályákon, nem beszélve a sorállásról..... a hazai síelés NEM alternatívája egy ausztriai síelésnek....
andrewboy | 2020.09.15. 11:14
egyetértek /minerel/ és /optigum/- al, továbbá Stani-nak legyen igaza, neki annyiből könnyebb hogy kint él.
Én mindent elfogadok - maszk hüttében; csősál kabinban, bármi, nem bulizni mennék, hanem sielni /bordozni !!! Engedjék meg az utazáshoz való jogunkat! Csak ennyit! :)
szabe | 2020.09.27. 21:47
Lehet menni nyugodtan Ausztriába:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...
De a visszatérésnél vizsgálatra és 10 napos hatósági karanténra lehet majd számítani:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../tajekoztato-a-magyar-all...
Persze ez a síszezon kezdetéig változhat :)
törzsmókus | 2020.10.14. 12:37
a hazai sípályák a semminél sokkal jobbak. ha „túl jó” hozzájuk a léced, szerezz be egy kövezőt, amit nem sajnálsz.
(vagy morogj otthon a sznobériádban főve, persze, azt sem tilos)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.