Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: negatív Covid-teszttel engedélyezett a síelés

2020.12.10. Bata Attila

Decemberben több lépésben vezetnek be korlátozó intézkedéseket Szlovákiában. A síelők részére a legfontosabb korlátozás, hogy december 14-től a szlovák síterepek és szállodák csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik három napnál nem régebbi negatív Covid-tesztet tudnak bemutatni.
Chopok már kinyitott
Chopok már kinyitott
Az új szigorítások első fázisa már péntektől, december 11-től lép érvénybe. Ez a változás a síterepekre is hatással lesz, hiszen a vendéglátó egységek a teraszaikon nem folytathatnak kiszolgálást. Ételt csak elvitelre lehet kiadni. Ezzel a síterepek büféi előtti italfogyasztást is korlátozták.

December 14-től a szállodák és a síterepek üzemeltetésén is szigorítanak. Ezek a szolgáltatások csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív antigén vagy PCR-teszttel rendelkeznek. A szálláshelyek étkezőiben és közösségi helyein megtiltják a fogyasztást.

A síterepeken korlátozzák az ülőlifteken szállítható személyek számát. Kabinos liftek esetében egyszerre csak 1(!) személy tartózkodhat a kabinban. Kivételt jelent, ha a családtagok együtt utaznak.

December 21-től, legalább három hétig, csak az alapvető szükségleteket kiszolgáló boltok tarthatnak nyitva. Az iskolákat bezárják, megkezdődik a téli szünet.

December 28-tól megkezdik az 500 főnél nagyobb vállalatoknál a teszteléseket.
Csorbató szombati nyitásra készül
Csorbató szombati nyitásra készül
Az eddigi bizonytalanság után végre információhoz jutottak a síterepek üzemeltetői. Bár a három napnál nem régebbi teszt megnehezíti a hosszabb üdüléseket, pl. egy hosszabb síeléshez akár kétszer-háromszor is teszteltetni kell. A jó hír, hogy 10 év alatt nem kötelező a negatív teszt, és a felnőtteknek egyaránt elfogadják az antigén és a PCR-teszteket is.

A kabinos liftek érintő szabályozás kevés síterepet érint, de ott elég húzós lehet, ha ki kell várni, amíg a kabin csak egy utast vihet.

Arról nincs információ, hogy a negatív tesztet hogyan kell igazolni a síelésnél, vannak még részletek, amelyeket ki kell dolgozni.

A közlekedési miniszter kb. 250 tesztelő állomást szeretne felállítani a vendégek számára, amely megkönnyítené a háromnaponta tesztelést a heti vendégeknek, valamint azok részére, akik teszt nélkül érkeznek. Ezen felül az alkalmazottak folyamatos szűrését is segítené.

Eddig semmilyen járványügyi szabályozás nem létezett Szlovákiában a síterepekkel kapcsolatban, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem tiltották a síelést, és ezt már több síterep is kihasználta a múlt hétvégi nyitásával.

A mostani hétvégén újabb síterepek tervezik a szezonkezdetet, azonban a szigorítások a sípályáknál csak utána, hétfőtől lépnek életbe.

Magyar állampolgárok Szlovákiába 3 napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be. A határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Hazautazás után itthon 10 nap karantén, vagy 2 db negatív PCR-teszt szükséges. 
KOMMENTEK
Bélapó | 2020.12.10. 07:09
Hogy nem lesz tömeg a pályákon az valószínűsíthető
gyorshajtó | 2020.12.10. 08:27
Kiegészíteném a végét ha igazoltan volt COVID fertőzésed az elmúlt félévben akkor nem kell se karantén sem teszt. Nekem volt azaz én ha csináltatok egy tesztet akkor mehetek síelni Szlovákiába! Amikor hazajöttem nem kell karanténba mennem. Már tervezem is!!!
Barty84 | 2020.12.10. 13:34
Szia gyorshajtó! Ne bízd el magad mert sajnos ha már voltál covidos egyáltalán nem biztos hogy lesz negatív teszted Mi át estünk rajta a feleségemmel és a gyógyulás óta eltelt két hónap után sem negatív még a tesztje. Kérdeztem a háziorvosomat aki azt mondta van olyan eset akinek még félév után is pozitív az eredménye.Ennek a pozitív tesztnek már nincs olyan negatív hatása mint az elsőnek mert már nem is foglalkoznak vele ( pl. eü. Dolgozók 21 nap után visszamehetnek plusszos tesszttel is dolgozni) . De mégis pozitív teszt amit sajnos nem fognak elfogadni.
Azt nem értem az aftercovidosokat miért korlátozzák?
beetle71 | 2020.12.10. 13:57
Nekem is csak 8 hétnél lett végre újra negatív, és az illetékesek szerint ez nem ritka. Egyébként nyilván ott is a részletekben lesz a lényeg. Pl. 1 ember ülhet a kabinban: név szerint? :-)
TZoli | 2020.12.10. 14:34
A SZlovákiába belépéshez mindenképpen kell negatív teszt, akár voltál covidos akár nem?
Bata Attila | 2020.12.10. 14:41
@TZoli, kell. A legtöbb embernek a fent írt min. 3 napos PCR.
Ingázóknak, diákoknak, üzleti úton, egyéb kivételeknek 14 napos antigén is jó.
veszipitta | 2020.12.10. 14:42
Nem marad más...Irány Eplény :-)
minerel | 2020.12.10. 17:34
Barátom kisfia is covidos. Letelt a karantén mehetett suliba. Aztán megint szarul lett és kiderült, hogy még pozitív. Egy hetet volt az osztállyal most az egész osztály karantén. Összevissza van ez az egész. Egyik doki nem tudja mit csinál a másik...
Sörapu. | 2020.12.10. 19:38
Lassan úgyis mindenki aftercovidos lesz. Meg egyébként is, ha valaki kimegy a pályára az annyira nem beteg. Aki meg kicsit beteg az meg dolgozhat az egészségügyben.
körmendi | 2020.12.10. 21:44
Kabinosok egyesével Chopok dél bezárásával közel egyenlő!

Jasnán a Csúcsra menő óriáskabin? Egyesével??? Inkább zárják be.

Ez gyakorlatilag Szlovákia bezárása bonyolultan körülírva.
Más.
Covidos emberek a tünetek megjelenés ELŐTT 2 nappal fertőznek legjobban (ezért is tud terjedni annyira) utána még 7-8 napig aztán már akkor sem fertőznek ha átlagos tüneteik vannak (láz nehézlégzés , köhögés, nátha, torokfájás, szag-ízvesztés)
Tehát egy 10 napja köhögő tudottan covidos már nem fertőz. Elég nehezen hihető de így van.
PCR pozitivitás covid után sokáig fennállhat de az illető fenti idő után már akkor sem fertőző. Ezeket Oxfordban is tanult infektológus (fertőzésorvostan) orvoskollegáim állítják. Ezért lehet tünetek után 10 nappal köznapi embereknek visszamenni az életbe.
Hogy káosz van a fejekben az is biztos.
salamoncs | 2020.12.11. 00:56
A teszt mellett, nem úgy van, hogy piros besorolasú országba nem érvényes az utasbiztosítás? Márpedig nehéz igazolni, hogy üzleti úton van az ember, ha síel, igy viszont Szlovákia is piros besorolású, így nem érvényes az utasbiztosítás.
beetle71 | 2020.12.12. 10:43
@golo, köszi a linket, de hatékonyabb lett volna, ha egy sorban leírod, ez alapján mi a válasz @salamoncs kérdésére, és akkor mindannyian látnánk anélkül, hogy mindenki egyenként átbogarássza a linkelt ÁSZF-et. :-)
golo | 2020.12.13. 12:59
beetle71: a linkelt oldalon ott van a kérdésre a válasz, a Közlemény cím alatt kb 15 sort kell elolvasni hozzá.
beetle71 | 2020.12.13. 15:13
A lényeg tehát, hogy van olyan elérhető utasbiztosítás, ami érvényes a síelésre szóba jöhető közeli országokba, koronavírus esetére is. De nagyon körültekintően kell eljárni a biztosítás kiválasztásakor, hogy tényleg így legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.