Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: ismét nyitnak a síterepek a Tátrában

2021.04.18. Bata Attila

Szlovákiában hétfőtől ismét lehet síelni. Az idei évben először nyithatnak a szlovák síterepek. Az április időszakhoz képest meglepően jó hóviszonyokat találunk a szlovák magashegységekben.
Rohács ismét üzemel a képen látható lifttel április 19-től
Rohács ismét üzemel a képen látható lifttel április 19-től
Enyhülnek a járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések Szlovákiában. Ennek egyik eredménye, hogy ismét nyithatnak a síterepek. Elsőként a nyugat-tátrai Rohács indítja be a lifteket a hétfőtől, majd csütörtöktől vasárnapig Csorba-tó és Chopok pályáin is várják a síelőket.

Az idei szezon elég rosszul alakult Szlovákiában. Jasna december 5-én nyitott, majd egy héttel később Csorba-tó is elkezdte a szezont. Utoljára tavaly december 31-én nyithattak ki a síterepek, azóta teljes zárlat vonatkozott a síliftekre.

A következő hetekben jellemzően a decemberi feltételekkel lehet síelni, vagyis 48 óránál nem régebbi negatív covid igazolást (antigén vagy PCR) kérnek. A síterepeken nem indítják be a kabinos lifteket.

A szállások is megnyithatnak, ide 72 órás tesztet várnak. Szabály, hogy egy szobában csak két felnőtt aludhat, vagy nagyobb létszámban csak a közös háztartásból érkeznek. 10 éven aluliak teszt nélkül is kapnak szállást. Étkezés kizárólag a szobában engedélyezett (szobaszervíz vagy máshonnan rendelt/hozott étel).

Fontos tudni, hogy a síterepek mobil tesztállomásai már nem üzemelnek, így a helyszínen nem lehetséges covid tesztet elvégeztetni.
Chopok és Csorba-tó már meghirdette, hogy mely lifteket indítják be. Chopokon csak az északi oldal üzemel. Ezen a két síterepen április 22-tól 25-ig lehet síelni. Amennyiben komoly érdeklődés mutatkozik ezen a hétvégén a síelés iránt, akkor a tervek szerint a következő hétvégére is kinyit ez a két síterep.

Nemcsak a síterepek nyitnak, hanem korlátozott kapacitással az aquaparkok is, pl. Tatralandia és Bešeňová. A szintén bezárt tarajkai jégkatedrálist újranyitják április végéig.

Egyéb síterepek is fontolgatják a nyitást, még lehetnek újabb jelentkezők is. Esélyes, hogy a Lomnici-nyeregben is lehet majd síelni. Hó van bőven, a héten is bőven kaptak havat a magasabban fekvő szlovák hegyek. A természetes hóréteg vastagsága a Lomnici-csúcson jelenleg 290 cm, Chopokon pedig 230 cm!

A fokozatos nyitás még nem terjed ki a határokra. Hétfőtől nem enyhítenek a jelenlegi szabályokon, vagyis marad a szigor és határátlépés után karanténba kell vonulni Szlovákiában, amely egy PCR-teszttel kiváltható uniós államból érkezőknek. Magyarországon továbbra is karantén várja a külföldi útról hazatérő turistákat, kivéve a betegségen az előző hat hónapban átesetteket. 
KOMMENTEK
százas | 2021.04.19. 11:35
Mától enyhítenek szlovákok a beutazási feltételeken: Moderna, Pfizer 2. oltása utáni 14. nap és az Astra 1. oltása utáni 4 hét elteltét követően, illetőleg akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, azoknak nem kell karanténba vonulniuk. Ezt a határátlépéskor kell igazolni. Sajnos a hazatérés után csak az átesettség jó karantén ellen. Vagy a csalás...
Bata Attila | 2021.04.19. 11:48
Ugyanez vonatkozik a síbérletre is a ma megnyílt Rohácson. Akit így oltottak, annak nem kell negatív teszt. A második rész azt írja 4 héttel az első vektorvakcina után, pl. AstraZeneca. Ezek szerint akár más is lehet.
Steve33 | 2021.04.20. 08:58
A konzulin én nem látom a teszt/karantén nélküli beutazás lehetőségét, sem az oltottaknak, sem a betegségen átesetteknek. Csak könnyítés szerepel, miszerint:

"a szlovák határát átléphetik egy 48 órától nem régebbi negatív antigén, vagy 72 órától nem régebbi negatív RT-PCR teszt birtokában"


" a karantén akár már az első napon is véget érhet egy saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével"
Steve33 | 2021.04.20. 10:16
Én csak ennél a pontnál látok az oltottakra vonatkozó általános kitételt,
a foglalkozástól/ingázástól külön:


"d. Oltás - oltási kötelezettség: Nincs

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának legfrissebb rendelete értelmében minden, Szlovákia területére belépő személynek (a g. pontban feltüntetett kivételekkel), beleértve azon személyeket is, akiket a COVID-19 megbetegedés ellen beoltottak (akár ismétlő oltással is),14 napos karantén-kötelezettségnek kell eleget tenniük, ugyanakkor a karantén alól bizonyos könnyítéseket szabtak meg. A Közegészségügyi Hivatal az intézkedést az újabb vírusmutációk terjedése miatt hozta meg, mivel további tudományos vizsgálat folyik az esetleges újra fertőződésről vagy az oltás utáni megfertőződés veszélyeiről.

A rendelet szerint azok a személyek, akik hiteles igazolással tudják igazolni, hogy:

mRNS típusú (pl.: Pfizer, Moderna) oltás 2. adagját is megkapták, és az oltástól eltelt több mint 14 nap,
vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkapták, és az oltástól több mint 4 hét telt el,
a COVID-19 betegség leküzdésétől számított 180 napon belül megkapták az oltás (mRNS vagy vektor alapú) 1. adagját, amelytől legalább 14 nap eltelt,
180 napon belül átestek a COVID-19 betegségen, és erről rendelkeznek a rendelet 3. melléklete szerint kiállított igazolással,
a szlovák határát átléphetik egy 48 órától nem régebbi negatív antigén, vagy 72 órától nem régebbi negatív RT-PCR teszt birtokában. Ugyanakkor a felsorolt csoportokba tartozó személyekre ugyanúgy vonatkozik a c. pontban leírtak szerinti regisztrációs kötelezettség, és a határátlépést követő 14 napos karanténkötelezettség, azonban a karantén akár már az első napon is véget érhet egy saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével. Abban az estben, ha az említett azonnali tesztelésre nem kerül sor, úgy az e. pontban – karanténkötelezettség – személtetett általános eljárás vonatkozik a beoltott személyekre is.

A leírtak értelmében, tehát a beoltottság nem mentesít a Szlovákiába történő belépést követő regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség alól, ill. a Magyarországon kiállított oltási vagy védettségi igazolványt (plasztik kártya) a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól."



Ti melyik pontnál látjátok az általános mentességet oltás vagy átesettség esetére?
Bata Attila | 2021.04.20. 10:28
Jogos. Ezek szerint marad a karantén.
Steve33 | 2021.04.20. 10:53
Pedig nagyon szerettem volna, hogy rámcáfoljatok :(
százas | 2021.04.21. 09:33
A hétfő reggeli hírekben mondta be a szlovákiai tudósító, sajnos nem ilyen részletesen. Ezek szerint, ha ilyen macerás, akkor mégsem utazunk. Köszi az infót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.