Menü ≡

Nyit a Lomnici-nyereg, remek májusi hóhelyzet a Tátrában

2021.05.05. | Szerző: Bata Attila
A mostani hétvégén továbbra is három síterepen lehet síelni északi szomszédunknál. Májushoz képest remek hóviszonyokkal, és a tervek szerint május 9-ig biztosan üzemelnek a pályák Szlovákiában.
h i r d e t é s
A hét elején ismét enyhítettek a síterepeket is érintő járványügyi intézkedéseken a szlovákok. Mostantól a korábbi 48 órás helyett elegendő 72 órás negatív tesztet (PCR vagy antigén) felmutatni a sípályákon vagy a szállodákban. A másik döntés, hogy szigorú feltételekkel, de üzemelhetnek a kabinos liftek, így a héten megnyílik Chopok déli oldala, valamint a Tátralomnic feletti Lomnici-nyereg.

A Lomnici-nyeregben elvileg már lehetne síelni, a pálya kész és a szabályok is engedik, most azonban az időjárás szólt közbe. A viharos széllökések miatt az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy csak péntektől indítják be a lifteket.

Chopokon az alábbi kínálat várja a síelőket. A helyiek tervezését befolyásolhatja, hogy a szabály szerint a kabinokban csak 1 személy utazhat, vagy többen olyanok, akik közös háztartásban élnek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Csorba-tó felett továbbra is üzemelnek a liftek a következő hétvégén. Itt is a szezonzárást május 9-re tervezik, de esetleges hosszabbítás sincs kizárva.

A Nyugati-Tátrában található Rohács az előző hétvégén, május 2-án, zárta a szezont. Itt már a nyári szezonra készülnek.

Az üzemelő síterepeken érdekes helyzet alakult ki. Általában ilyenkor már megkezdődik a nyári szezon, de most még a téli üzemmód utolsó napjai belecsúsznak a nyári nyitásba.
Jasná szerdán: ennyit lát a ratrakos
Szívfájdító, hogy a szezon jó havat hozott a magasabb helyekben. Több helyen is sikerülhetett volna kb. öthónapos (kb. 150-160 napos) szezont zárni, ha a koronavírus miatt nem kellett volna hosszú időre (kb. 110 nap) bezárni, vagy késve nyitni.

További sóvárgásra ad okot, hogy a turisztikai célú beutazás Szlovákiába jelenleg eléggé macerás. A hazaérkezés utáni karantén alóli mentességhez pedig oltási igazolás szükséges.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknekUtasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »