Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Január 1-től bezárják a síterepeket Szlovákiában

2020.12.31. Bata Attila

Szlovákia újabb szigorításokat vezet be a koronavírus elleni küzdelemben. 2021. január 1-től az összes síterepet be kell zárni Szlovákiában, és a szállodák sem fogadhatnak új vendégeket.
Csorbató karácsonykor
Csorbató karácsonykor
Ma délután 3-kor újabb szigorításokról döntött a szlovák kormány, amelynek értelmében az ország összes síterepét bezárják január 1-től.

Ezzel egyidőben a szállodákban tartózkodó vendégek még kitölthetik a lefoglalt tartózkodási idejüket, de nem hosszabbíthatnak. A szállodák új foglalásokat - átmenetileg - már nem fogadhatnak jövő évre, de az eddig (december 31-ig) lefoglalt időpontokra megérkezhetnek a vendégek. Persze kérdéses, hogy zárt pályák mellett hányan utaznának a hegyekbe.

Eddig a síliftek használatához és a szállodai tartózkodáshoz 72 óránál nem régebbi PRC- vagy antigén teszt kellett Szlovákiában.

Szlovákiában jelenleg kb. 40 síterep tart nyitva, közülük számos síterep ezen a héten kezdte meg a szezont, pl. Martinské Holé a mai napon. A síterepeket is a derült égből érhette a bejelentés, hiszen sokan még ma is az újévi programjaikat hirdették meg a közösségi oldalaikon.

A kormány bejelentése szerint az új év első napján bevezetett intézkedések január 24-ig maradnak érvényben.
KOMMENTEK
Barany Laszlo | 2020.12.31. 20:27
OSTOBÁK!
gyerecske | 2020.12.31. 20:50
:O
Kovix | 2020.12.31. 22:10
A tavaly tavaszi osztrák bulik, (ahonnan széthordták a vírust, leginkább Ischgl) miatt a síelés az egyik bűnbak. Pedig azok zárt térben voltak.
Akkor eddig minek kellett gyorsteszt minden szlovák pályára? Nem működött ezek szerint? Vagy az ottani politikusok is inkább a közvélemény/újságírók hangulatindgadozásaihoz igazodnak?
Érhetetlen, hogy szabadban végzett sportnál mitől félnek. Állítsák le a busz és vonatjáratokat is, a gyárakat zárják be stb.. Az, hogy az embereknek anyagi problémáik lesznek, az nem számít, persze annak egyenes következménye a további betegségek.. Átgondolatlan kapkodás az egész. Vicc! Ezután itthon se várjunk sok jót.
Spili | 2021.01.01. 00:08
Mi nem érthető? A sípályákhoz a világ minden részéről érkeznek és mennek oda vissza. Svájc példája mutatja ezt a legjobban. ( Meg az átjáróház Luxemburg). A szabadságra küldött franciák és németek elárasztották Svájcot. Egy szállodában éltek napokig néhány fertőzöttel majd ki ki hazavitt egy-egy dag vírust. A buggyant románok Arad megye főkórházába hívták össze az összes orvost és ápolót. Négy vírusos volt köztük . CSAK EGY NAPRÓL volt szó - ellenben a síelőkkel. Majd itt is széthordták a vírust a megye egész területére. ( Az már csak hab a tortán, hogy a "hős" románok elmenekültek a legnagyobb kórházból az ország minden részére - otthagyva csapot papot , élőt és holtat - és ezzel csak tetézték a bajt. )
Smal János | 2021.01.01. 08:45
Nem normálisak
Kovix | 2021.01.01. 09:12
Spili! Szlovákiában negatív gyorsteszthez kötötték a síelést. A tömegközlekedési eszközökön ellenben nem kérnek ilyet.
Mi nem érthető?
gyorshajtó | 2021.01.01. 09:27
Spili azért amiről Te írsz azok mind zárt térben megtörtént fertőzések. Olyanról tudsz hogy valaki a sípályán síelés közben vagy esetleg liftezés közben fertőzte meg a többieket? Mert ha igen és valóban ennyire fertőz a vírus akkor valóban az a legjobb ha mindenki otthon marad, nincs tömegközlekedés, nincs munka leáll a termelés stb. Aztán majd a gazdasági meg lelki következmények teszik tönkre az emberek millióit. A szállodákban ha betartják a szigorú előírásokat(nincs közös svédasztalos reggeli vacsora, a személyzetet folyamatosan tesztelik a szobákat naponta fertőtlenítik stb.) akkor szerintem szintén minimalizálható a tovább adott fertőzések száma. Ma már nem a külföldről behurcolt fertőzések okozzák az új esetek nagy részét bárhol élsz, dolgozol, tömegközlekedsz, bevásárolsz elkaphatod. Én is úgy gondolom hogy Ischgl miatt (ahol este részeg vendégek egy kocsmában egymás italába köpdösték a pingponglabdát tehát nem a sípályán!)bűnbak lett a síelés és a politikusok úgy gondolják hogy dolgozni tömegközlekedni kell, síelni viszont nem és a baj hogy sokan(többnyire szintén síelni nem járók)ezzel egyetértenek.
Kucseramisi | 2021.01.01. 10:02
Ez rõhej, amugy is a maszkot ės kesztyūt hasznåljuk,a vendėglåto egysėgeket,azt le lehet zårni! ,miėrt nem műkõdhetnėnek a pålyåk?
Kucseramisi | 2021.01.01. 10:11
Most nėzem az osztråk web kameråkat,ott nyitva vannak a pålyåk!Kezd gyanus lenni a dolog!
Lata | 2021.01.01. 10:21
Hülyeségnek még a határok sem szabnak gátat. Minden kormány értelmetlen látvány intézkedéseket hoz csak hogy valami nagyot mondjon. Akkor tényleg mire volt jó a gyors tesztek 1 kabinban egy ember éttermek zárva stb korlátozások? Mi a múlt héten kaptuk vissza a szlovákoktól a befizetett előleget a Magas Tátrába.
Kis Kovi | 2021.01.01. 10:26
Az elmúlt időszakban a britek "letették a névjegyüket" világszerte, melybe beletartozott a síelés is, lásd Svájcban köddé vált több száz turista. Mivel az új típusú Covidot tőlük jelezték elsőként, így joggal lettek szenzitívek rájuk, de ahelyett, hogy a jóléti polgárok ezen esetben mondjuk a seggükön maradtak volna karanténban egy hetet még a svájci szállodákban, helyette köddé váltak.
Szóval ennyire lehet megbízni a társadalmi reflexekben és ezért a politikusok nem vállalják fel a felelősséget egy jóléti (társadalom szűkebb rétegét érintő) szabadidős tevékenység oltárán, amikor a vakcina miatt amúgy is belátható közelségbe került a probléma megoldása.

Nekem a tavalyi volt az első évem, amikor egy napot sem síeltem, mióta elkezdtem ezt a gyönyörű és nagyon élvezetes szabadidős tevékenységet. Ahogy látom a helyzetet, hogy ez az év is necces lesz ilyen szempontból, pedig a családom tudja, hogy nekem tényleg ekörül forognak (téli sportok) folyamatosan a gondolataim (még nyáron is) és nagyon fáj a tevékenység mellőzése.

Természetesen számos hasonló szabadidős tevékenység van, amit nem boncolgatnak még ilyen módon (sokkal nagyobb kockázat jelenleg a frekventált budai hegyek ösvényein túrázni, amikor vannak olyan szakaszok, ahol percenként lihegnek a futók vagy rossz kondiban lévők az arcodba és rajtad kívül szinte senki sem tesz meg egy minimális védekezést - arc eltakarása a közvetlen közelségű kontaktus esetén - ez ellen) és úgy látom, hogy egyre kevésbé képesek az emberek eleve a szabályokat betartani, túl önző ehhez az általános felfogás, hogy minimális áldozatot hozzanak az emberek másokért a saját kényelmük "vesztése" mellett.

Mondjuk most szilveszterkor annyi kibaszott petárdát, rakétát eresztettek a légkörbe, ami a fasza zajterhelés és szemetelés mellett tonna számra terhelte meg a légkört oda felesleges kemikáliákkal. A természet élvezeti rombolása piti célokból még mindig nagyon népszerű, nem fejlődik egy cseppet sem ez a társadalom.

Szóval egyelőre maradnak a tévében a téli sportok, mindenki figyelmébe ajánlom például a ma délutáni négysánc síugró versenyt és vasárnaptól az alpesi futamokat, bár a hangulat nem lesz a megszokott, viszont szép repkedéseket, izgalmas versenyeket és néha gyöngyűr havas helyszíneket lehet nézni a közvetítés közben.

Remélem a magyar sí helyszíneken elkezdik komolyabban venni a megjelenők és az üzemeltetők a nem túl bonyolult és szerintem nem elviselhetetlen terhű védekezést (pld-ul: normális maszk, kesztyű viselése), mert az időjárás elképzelhető, hogy olyan szituációt hordoz magában (7-10 nap múlva - igaz ez nagyon messzi időpont a meterológiában, hogy biztos így alakuljon), amikor a hegyekben természetes hóra számíthatunk és hóágyúzásra is lehetőség lesz.
Daddy | 2021.01.01. 11:10
A szőr is feláll a hátamon, amikor azt olvasom hogy a síelés "egy jóléti(társadalom szűkebb rétegét érintő) szabadidős tevékenység". Elég szomorú, hogy a módszerváltás után ez a szabadidősport is (mint pl. a vitorlázás) "trendivé" vált, ennek összes negatív jelenségével. Korábban az síelt aki akart, vagy akit ebbe "belevittek". Mindig pénzbe került (mert a felszerelésnek ára van) de amióta a társadalom egy részének "elengedhetetlenné" vált a sípályákon, hüttékben(!) való megmutatkozása, az ott készült szelfik megjelenítése, az egész megváltozott. És nem előnyére. Osztrák, olasz és francia pályákon szerzett tapasztalataim szerint az ott síelők döntő többsége "átlagember" és szó nincs arról hogy ehhez (ott) középosztály vagy ettől magasabb társadalmi státusz járulna. Számomra elfogadhatóbb, szimpatikusabb lenne, ha ez a téli szabadidősport megmaradt volna annak ami korábban volt. De az üzlet meg a hivalkodás győzött.
Lhzo | 2021.01.01. 12:06
Üdv. MINDENKINEK és Boldog Új Évet! Enyhítsem a helyzetet nem csak a sielők vannak így a szabadidős tevékenység (szabadban töltött minőségi idő)nehezítésével,korlátozásával. Így jártak a modellezők is akiknek olyan adminisztrációs kötelezettséget nyomtak a nyakukba,amitől sokuk kedve elmegy az egésztől. Mert jobb ha mindenki otthon ül a TV előtt és bámulja a semmit. A szabad levegőn tisztul a tüdő és az agy és ez nem érdek.
Sansovino | 2021.01.01. 12:19
Annak idején a pestis lenullázta a papok világi hatalmát, mert.. ez a vírus lenullázta az orvostudományt. Kellene már egy olyan is ami múltidejűvé teszi az ostoba politikust is. Mert úszni is szeretünk. Uszoda sincs. Ami van az a méreg és az elégedetlenség. Pedig csak egy kis őszinteség kellett volna, miszerint mindig is volt influenza, mindig súlyosak voltak a következményei, mindig sokan belehaltak, minden évben változott és változni is fog ezek után is. Ám ez most más. Ez már üzlet. Ebben van az igazi veszélye. A többi szemét duma. Maszkostól, mindenestől.
Kis Kovi | 2021.01.01. 12:37
Lehet, hogy feláll a szőr a hátadon, de szerintem ez az igazság.
Az éghajlat és a társadalmi szokások változásával egyre drágább tevékenység lesz, amit egyre kevesebb ember engedhet meg majd magának, legalább is a korábbi mértéket figyelembe véve.

A sok fejlesztés, a műhavazás (a tömegesség és a kényelem, illetve a szezon napjai számának a növelése vagy legalább szinten tartása érdekében), a nagyobb távolságok (az igénybe vevők többsége urbanizált, távoli régióból érkezik) mind "jogosan" megdrágítják ezt a szabadidős tevékenységet.

Évtizedekkel ezelőtt Magyarországon is könnyebben űzhetted puritánabb módon a síelést, de lassan már a műhavazáshoz szükséges időjárási feltételek is egyre jobban szűkülnek, így kénytelen vagy nagyobb távolságokat áthidalni annak ráfordítás növelő (utazás, szállás, biztosítás, stb.) hozadékéval.
Elhiheted, szerintem sok ember van, aki lehet, hogy társadalmi eseményként került a sportág közelébe, de aztán meglátta benne az élvezetet, mind a hüttézés, bulizás, mind a sport szempontjából. Nekem mondjuk az utolsó a lényeges, az elsők nélkül teljesen jól elvagyok, a mozgásforma és a természet közelség, a tájak bőven megadják azt az élményt, amiért odavagyok.

Olyan országok állampolgárai is tömegesen bekapcsolódtak a síturizmusba, ahol nincsenek meg a helyi feltételek (Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia, mi is és még sok ország), mert nincs rá vagy nagyon szűkül a természetes adottság, vagy nem fejlesztettek ilyen dolgok kapcsán korábban és valószínűleg a klíma változás miatt nem is fognak most már jelentősen fejleszteni.

A tudományos előrejelzések szerint most következhet egy olyan átmeneti időszak, amikor a pólusok környékén fokozottan jelentkező felmelegedés miatt a hideg extrémebb pályákat járhat be rendszertelenül délebbi irányba és egyszerre lehet késő ősz - tavasz időszakon belül különböző extrém kilengés negatív és pozitív tartományba a téli helyzeteket illetően, de összességében azért a hideg napok száma csökken, majd a folyamat eljut odáig, hogy a tél nagy része fokozatosan eltűnik a következő generációk életéből. Már most is felfelé (magasság) kell terjeszkedni az optimális viszonyok miatt, de ennek is megvannak a korlátai.

Ez mind egyre jobban szűkíti a lehetőséget és ezért az árszínvonalat is felhajtja az egyéb emberi tényezőkkel (kényelmi faktor - fejlesztés) együtt.
Szóval jelenleg a tehetősebb vagy a fanatikus emberek (fogyasztási preferenciájuk ez irányba történő eltolódása, azaz más dolgokról lemondás) tudják ezt a ráfordítást vállalni, illetve, akik közelebb élnek a lehetőséghez.
Ezért sem szabad annyira önzően látni a dolgokat, hogy a hétköznapi alapvető élethez szükséges tevékenységeket egy lapra helyezzük egy szabadidős tevékenységgel, még ha fáj is lemondani erről a dologról.

Korábban felvetettem, hogy az ide írogatók döntő többsége nem tudott, nem akart lemondani például olyan - környezet tudatosabban kiváltható - fogyasztási szokásokról a hétköznapjaikban (személygépjármű használat) vagy a szabadidős tevékenység során (egy vagy. két napi síelgetésért akár több száz, akár ezer km körüli utazgatás), amelyek egyre jobban szűkítik a jövőbeli síelési lehetőségeket, szóval ne a tömegközlekedéssel példálózgassunk itt más aspektusból, mert a felelősség mindannyiunké. Más dolgot nem is merek felhozni, mert biztos lenne hőbörgés.
Én szégyellem magamat, mint csúcsfogyasztót a síelés kapcsán, bár sok dolgot mind ezen a téren, mind a hétköznapokban megteszek, betartok, hogy kompenzáljam ezt az ökológiai lábnyomomat.
Daddy | 2021.01.01. 14:13
Én nem az igazságtartalmát vitattam, csak az nem tetszik hogy nálunk a társadalom (egyre) szűkebb rétegének válik megengedhető szabadidős tevékenységévé a síelés. Az, hogy ez nem mindenütt van így, hoztam a külföldi példákat. Az ok elemzésére nem szeretnék esszét írni, meg az nem is erre a fórumra tartozik.
Daddy | 2021.01.01. 14:24
Sansovinó! Van benne üzlet, de a valódi cél a társadalom átalakítása. Ami azzal van címkézve, hogy "egészsége, biztonsága érdekében", azt az emberek döntő többsége kritika nélkül elfogadja.Kipróbált, bevált recept.
TZoli | 2021.01.01. 14:37
Daddy! Sajna, így látom én is. Mikor az egyik trendi úgy szeptember tájban kérdi a másiktól a plázában, hogy Ti hová mentek idén síelni? Akkor már túl vannak a nyári Dubai vagy Thai vagy valami hasonló nyaraláson és jön a téli egy hét megtervezése, foglalása. Lehetőleg minél felkapottabb, ismertebb, hogy majd legyen miről beszélni a többiekkel is. Mert ezzé alakult át minden.
Daddy | 2021.01.01. 14:44
TZoli! Te is szoktál találkozni velük?
TZoli | 2021.01.01. 16:07
Igen, mikor megkérdezik, Te hol voltál tavaly? Oszt' mondom Visegrádon. :)
Daddy | 2021.01.01. 16:44
Persze, neked sznobként olyan helyekre kell járni ami nekik látókörükben sincs. Össze sem lehet vetni pl. Davossal.
Kis Kovi | 2021.01.01. 21:13
Daddy, amennyiben a nyugati cégek ugyanakkora fizetést adnának nálunk, mint nyugaton, úgy biztos több ember érhetné el ezt a szolgáltatást, pedig nálunk még jelentős adó kedvezményt is kapnak a jelenlegi adórendszerünkből adódóan. Persze hosszú lenne ezt most teljességgel kifejteni, de szerintem alapjába külföldön is egyre nehezebb lesz ezt az árszínvonalat minden érdeklődőnek "tartania", mert drágulás lesz a rosszabb feltételek miatt növekedő költségekből adódóan.
sb | 2021.01.01. 23:47
TZoli! 👍 Visegrádi gleccser forevör! :)
Peter Szekely | 2021.01.02. 07:25
Idióta, az életükben soha igazi munkát nem végzett politikusok populista látvány intézkedései. Csak azért mert a felmérések szerint jó ötlet bezárni a síterepeket (lásd 74% a lenti cikk szerint). A felmérések szerint az ingyen sör, ingyen benzin, ingyen parkolás, stb. is jó ötlet.

https://www.dw.com/en/pandemic-prop...osal-to-shut-down-ski-res...
Tobzoska | 2021.01.02. 08:16
lehet hülyének nézni a szlovákokat, de inkább most zárnak be, hátha február közepére enyhül a dolog, s akkor a fő és utószezon még menthető. Januárban amúgy is főleg oroszok töltik meg a szlovák üdülőhelyeket, akik idén távol maradnak.
D.Dani | 2021.01.02. 11:39
@Péter, én nem is értem, hogy hogyan veszi bármely tagállam vezetője a bátorságot, hogy a többieket megkerülve akarja bezáratni a síterepeket EU-t kihasználva. Mert ezt akarják, ha csak baráti jótanács lenne, akkor Svájcot se hagyták volna ki. (ha rosszul értelmeztem a cikket, akkor szóljatok és bocsi).

A felmérésről meg az a véleményem, hogy bár a síelés egyre "menőbb", és egyre inkább többen vannak, mint ami kellemes, ahogy ezt fentebb írtátok, még mindig százalékosan kevés ember síel (maradjon is így), és pláne kevés ember van, akik lelkivilágának igazán fontos. A maradékból meg sokan úgy vannak vele, hogy terjedhet a járvány ott, őket nem érinti, akkor zárjuk be, és páran biztosan még egy "ez most nem a szórakozás ideje" szöveget is lenyomnak, miközben anyázzák azokat, akik bezárták a kocsmát, "pedig az nem is veszélyes". (nyiván nem arra gondolok, aki megszállott síelőként mondja ezt, őket tisztelem, amiért ilyen önfeláldozóak). Szerintem, ha egy olyan település lakóit kérdeznénk, ahol mindenki autóval jár, a többségük évtizedek óta nem közlekedik rendszeresen busszal, ott simán azt mondanák, hogy szüntessék be a tömegközlekedést (és szigorúan járványügyi szempontból valószínűleg sokkal többet számítana, mint a síterepek bezárása).

És igen, szerintem is szükség van a szigorú szabályokra a sípályákon (pl maszk, hüttebezárás, stb), de az szerintem elfogadhatatlan, hogy pár ember a fotelból a bezárás mellett dönt, mert az sokkal egyszerűbb, mint a jó korlátozó intézkedések kidolgozása, betartatása. Pedig annak a nagy részét nem is nekik kéne csinálni, sok síterep vállalta, hogy amellett is kinyit, hogy ez az ő feladatuk, az államnak max annyi dolga lenne, hogy ellenőrzi a síterepeket. Annak az államnak, aki meg a szomszédnál való síelést akarja tiltani, annak meg a határellenőrzést kéne megoldani. Ami sokkal nehezebb és költségesebb, mint a szomszédot vegzálni, hogy zárjon be.

A jelek szerint Kurzban kell reménykedni, hogy a sarkára áll és kitart az eddigi elképzelései mellett.
Peter Szekely | 2021.01.02. 13:38
Egyetértek Dani. És a megfelelö szabályok mellett ok a normál (Budapest, stb.) éttermeket, szállodákat, stb lehet üzemeltetni. Ezt személyesen is láttuk Engelbergben novemberben és Zermatt-ban decemberben.
Boros Zsolt | 2021.01.02. 19:43
Nekünk még az iskolában azt tanították,hogy ép testben ép lélek.Ha megfosszuk az embereket az egészséges mozgástól a friss levegőn ,(nem a szmogos városokban) és védettebben mint bármely üzletben ! akkor hogyan várhatnánk el hogy erős legyen az immunrendszer és ne betegedjenek meg az emberek? Ezt a sportot főleg a fiatalabbak űzik akiket bezárnak ,de azt nem tiltják meg ,hogy az idős korosztály naponta több órát vásároljon akár több napszakban is. Érthetetlen ez az egész víruskezelés !
gyerecske | 2021.01.03. 13:34
Elég lenne a hüttéket bezárni és korlátozni a napi bérletek számát.A kötelező maszk és kesztyűhordás mellett persze.A távolságtartást is meg lehet oldani a lifteknél.Mint fentebb is írták már többen, semmivel nem nagyobb a veszély kint a hegyekben a friss levegőn, mint egy buszon vagy egy supermarketben. :-(

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.