Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: január 20-ig zárva maradnak a síterepek

2021.01.08. Bata Attila

Tegnap este bejelentették a francia kormány döntését, amelynek értelmében az eredetileg január 7-ig érvényben lévő tiltást január 20-ig meghosszabbítják, így a következő két hétben továbbra sem üzemelhetnek a francia síterepek.
Les Orres: marad a sítúrázás és utána a lecsúszás
Les Orres: marad a sítúrázás és utána a lecsúszás
Tavaly november 24-én érkezett a hír, hogy a francia síterepek csak január elején nyithatnak meg, akkor is csak megfelelő járványügyi adatok esetén. A fertőzöttek száma az elmúlt időszakban ugyan csökkent, de a helyzet annyira nem javult, hogy a francia kormány január 7. után engedélyezné a síelést, ahogy ezt nagyon sok síterep várta.

Franciaországban az ünnepek alatt a szállodák nyitvatartását engedélyezték a hegyi üdülőhelyeken, a síliftek üzemelését azonban nem. A szállásadók január 4-i közleményében leszögezték, hogy az ünnepek alatt 25%-os kihasználtsággal üzemeltek a szálláshelyek, amely az előző évhez képest 70%-os visszaesés. Bevételek szempontjából, a kapcsolt tevékenységeket is figyelembe véve, 80%-os a csökkenés.

Január első hete a bizakodás és a látványos PR akciók jegyében telt. Több síterep is síbérleteket küldött francia kormánytagoknak, hogy elősegítsék a pozitív döntést. Síterep-üzemeltetők érveltek a nyitás mellett, amely a mostani döntés értelmében elmaradt.

Az igazi döntést január 20-ra halasztották. Most mindenki azzal számol, hogy ez a döntés nagy jelentőséggel bír a szezonnal kapcsolatban. A fontosságát az adja, hogy február 6-án Franciaországban megkezdődik az országos iskolai síszünet első hete. Bevételeket tekintve az a legfontosabb időszak az üzemeltetők részére. Tehát a síszünet előtt két héttel kell döntenie a francia kormánynak, egy olyan kérdésben, amiben a francia síterepek végre konkrét választ szeretnének kapni.
KOMMENTEK
leon973 | 2021.01.08. 07:49
Az a legjobb az egészben, hogy minden teljesen bizonytalan. Csak néz az ember és semmit se tud tervezni. Mi 29.-én indulunk elvileg. Minek húzni amúgy ezt az egész döntést? Mégis mi a bánat fog változni szűk két hét alatt? Eltűnik a vírus? Picit jobbak lesznek a számok? Vagy mégis milyen tényező fog akkor dönteni? Ha jobbak lesznek a számok és tegyük fel kinyitnak, és rá két hétre rosszabbak, akkor meg bezárnak? Ez egy kabaré, komolyan. Teljesen érthetetlen, hogy függőben hagynak embereket, a munkájukat, ennél nem sok rosszabb van. Érthetetlen, hogy nem képesek döntést hozni, csak tologatni és lebegtetni.

Mondják azt, hogy bocs, de most járvány van és zárva leszünk. De az, hogy majd két hét múlva megmondjuk, hogy talán kinyitunk, de talán nem. Azért a francia síterepek összessége nem egy Eplény. Ott ül egy csomó ember, síoktató, ratrakos, szállodás, közértes etc... és mind nem tudja, mi lesz holnap. Fújták volna le a francba az egészet és kész. De így...
andrewboy | 2021.01.08. 08:05
leon973: egyetértek veled! a döntéshozók szerint a síelés (pálya használat és ami körülveszi) a vírus "mumusa"! de helyi szinten neeem ! Helyi ember mehet, akár M.o-akár külföldön. És ha Ti elvileg mentek 29.-étől, akkor vállaljátok a karantént v. a teszteket ?
Felmerült bennem valami: ha nem Gasthof v. Hotel a szállásom, hanem egy üres apartman, ahol 3-4-5 fő (a család / barátok) akkor már kikerültem a "vendéglátás" szolgáltatást és elvileg nem érintekeznénk idegenekkel, se a szálláson se a pályákon és útközben sem. Még talán működhetne is az elv.
Peter Szekely | 2021.01.08. 08:22
Igy van, inkompetencia a csucson, nem a sipalyakat kell zárva tartani, hanem azokat az apres ski helyeket, ahol magas az esély átadni a virust.
krtarnai | 2021.01.08. 10:25
Én ugyan nem Franciaországba terveztem, de hogy 1 napra sem lehet kimenni, az már röhej. Beülök az autóba, akár itthon megveszem a jegyem, ott síelek azokkal, akikkel itthon is találkozom, abból mi baj lehet? Persze jobban örülnék egy több napos síelésnek, de idén már annak is örülhetünk, ha 1 napra eljutunk valahova. Eplény is jó 1 napra (ha sok pálya üzemel), de akkor sem hasonlítható össze egy közeli osztrák, v szlovén pályával. Marad a reménykedés...
morfologus | 2021.01.08. 12:57
Franciaországban a sítúra még mindig opció. Beutazás nincs korlátozva, szállást lehet foglalni.
karezoli | 2021.01.09. 13:03
A döntéshozóknak sem könnyű, mert az összes - a vírus helyzetben - érintett társadalmi csoport számára kedvező döntést kellene hozniuk. De ez lehetetlen, mert teljesen mást kíván az, akinek például a családtagja éppen a kórház intenzív osztályán küzd az életéért, mint az aki fiatal egészséges családjával utazna síelni. Nyilván a téli sport nem elemi létszükséglet, ezért nem számíthat kiemelt megoldandó feladatnak egyetlen ország vezetése számára sem. Egyénileg lehet - olyan Magyar módra - ügyeskedni, okoskodni, megtalálni a kiskapukat, de csoda napokon belül nem fog történni. Egyébként nekem is hiányzik a sízés, de ez a tél sajnos nem lesz ugyanolyan, mint eddig, és ezt türelemmel kell viselnünk.
Tobzoska | 2021.01.09. 18:46
karezoli, végre egy hasonló vélemény, mint amit magam is osztok. Imádok síelni, a havas pályákon döngetni fölér egy egészséges "betépett" állapottal. De tetszik, vagy sem, jól mondod, a síelés nem létszükséglet. Lehet okoskodni össze- vissza, de a sípályák üzleti modelljében minden mindennel összefügg. A szállodák, a hütték, az üzletek, a pályák, a liftek, az út és parkoló takarító szolgálat, a ratrakoló rendszer szerves egészet alkot. Ha egy-két elemet kivesznek, betiltanak belőle, borul az egész konstrukció. Az, hogy edzéseket, versenyeket rendeznek itt-ott, teljesen más dolog. Olyankor kibérelnek egy-egy pályát, ahol meghatározott számú versenyző edzhet, pihenhet, stb.
leon973 | 2021.01.10. 11:21
Tobzoska ha valóban így van, akkor nem lenne korrekt azt mondani, hogy nem lesz síszezon? De ezt így valamiért nem mondják ki mégsem. Svájcban lehet síelni, Ausztriában is, most már Szlovéniában is. A franciák meg tologatják. Valóban nem létszükséglet a síelés, ahogyan az éttermezés, a mozik, a színházak és szórakozóhelyek sem, de mindezen iparágakban rengeteg ember dolgozik, vagyis most éppen nem dolgozik és szép lassan éhen hal. A síelés is egy ezek közül. Ha a hüttézést kivesszük a képből és a zárt felvonókban mindenki maszkban van, akkor nem értem milyen nagy járványügyi kockázatot jelentene a síelés. Ja és itthon is lehet síelni például Eplényben (ha azt síelésnek lehet nevezni a jelen hóviszonyok mellett egyáltalán)
Tobzoska | 2021.01.10. 17:24
ha a hüttézést kivesszük a rendszerből, akkor életveszélyes dolog a helyieken kívül nagy tömegeket a pályákra engedni. A tél, a magas hegyek bármikor bármilyen időjárási szélsőséget képesek pillanatok alatt produkálni. S lehet, hogy az itt kommentelők zöme fakír, fanatikus síelő, de a síturisták nagy része számára a hütte menedékként is szolgál a hideg, a baj esetére. Nem véletlen, hogy "osztrákiában" is csak a helyieket engedik a pályákra. Azok, ha keménnyé válik az idő, hazarongyolnak fél óra alatt. De a több ezer távolabbról jött, nem ott megszálló sítúrista egy átlagos hóviharban is kerülhet komoly bajba. Aki kételkedik, gondoljon csak arra, hogy az autópálykon minden télen történnek események, s a mentő szervek olyankor nem győzik az autóban rekedt bajba jutottakat ellátni. Mindez a két, háromezres hegyekben többszörösen nehezített helyzet lenne. Ki vállalja annak kockázatát, hogy néhány síelő esetleg halálra fagyna?
leon973 | 2021.01.11. 06:11
Ezt biztosan viccnek szántad. Ha rossz az idő hazamesz. Ausztriaval ellentétben Franciaországban szinte kizárólag palyaszallas van. Ha rossz az idő, akkor hazamész. Minden évben 2-3 hetet töltök különböző francia siterepen, volt már mindenféle időjárásban részem, de még soha nem fordult meg a fejemben, hogy a hutte eletet fog menteni. Szépen haza mész délben enni és atmelegedni, ha nem bírod egész nap.
beetle71 | 2021.01.11. 07:48
@leon973, még feljebb írtad, hogy "teljesen érthetetlen, hogy függőben hagynak embereket, a munkájukat, ennél nem sok rosszabb van." Szerencsére valóban nem sok rosszabb van, de az a kevés, ami mégis rosszabb, az eléggé fontos: az emberi életek. És igaz, hogy jobb lenne előre kimondani, hogy ebben a szezonban elmarad a síszezon, de akkor meg éppen hogy a gazdasági és megélhetési érdekeken gázolnának át a döntéshozók. Nem lennék döntéshozó, aki egyensúlyt kell találjon az egészségügyi és gazdasági érdekek között, de értelmes kompromisszumnak tartom, hogy 2-3 hétre előre döntenek, az aktuális számok alapján, és nem többre. Látva a hosszú sorokat ábrázoló fényképeket, nézve a - korlátozások ellenére is - egyre népesebb pályákat mutató webkamerákat, lassanként tényleg nem marad más jó döntés, hogy a síbarát maga engedi el ezt a szezont, és nem a döntéshozóktól várja, hogy megtiltsák neki. És tényleg ez legyen a legnagyobb bajunk, és örüljünk, hogy magunk és szeretteink nincsenek kórházban. Mondom mindezt úgy, hogy átestem a víruson, közeli rokonom kórházban is volt, és ha lehetne menni biztonságban síelni, azonnal mennék. Sajnálom, hogy decemberben nem tehettem ezt meg Svájcban, sejtettem, hogy nemigen lesz rá ebben a szezonban hasonlóan biztonságos alkalom.
andrewboy | 2021.01.11. 08:12
Tobzoska: nekem sose a "hüttézés" volt a célom egyetlen egy helyen se. Pedig megfordultam már mini és giga nagy sípályánon.Mindenhol csak a pályák és a felvonózás érdekel. Mivel hová lehet eljutni.A hüttézés csak max. 15 perc forró tea / forralt bor vételre, de ha már erre is sajnáltam az időt akkor egy kabinos felvonóban megoldottam az enegria pótlást.
A rossz időre is van egy válaszom: ha tél van és síelni megyek, annak megfelelően öltözöm és van felszerelésem: azaz ha szikrázó napos idő van akkor napszemüveg, vékony sapka, vékony kesztyű, ha hóvihar akkor mindenből vastagabb és síszemüveg, kapucni, dupla réteg alul felül és mindehhez egy hátizsák. Tudom cserélgetni a cuccaimat. Viharban/ ködben pálya szélét nem hagyom el és gyakorlatilag "veszélytelen" a síelés rossz körülmények közt is. Sok embernek a téli síelés a barnuló napfényben és tökéletes körülmények közt véget is ér. Mindenki más az évszaknak megfelelően jár síelni és élvezi hogy tél van! üdv!
Daddy | 2021.01.11. 11:43
A franciák tömegeinek az igazi síidény a február. Ellátszik is az áraikban és abban, hogy erre az időszakra mindig teljes foglaltság a jellemző. Valószínűnek tartom, hogy a francia vezetés erre az időszakra engedékenyebb szabályokat fog alkalmazni. Ez rajtunk, magyar síelőkön nem sokat segít mert a franciákat nem fogjuk tudni a foglalásban megelőzni. Azt azonban érdekesnek tartom, hogy ez a vírus elsősorban a fejlettebb, tehetősebb régiókat támadja, a harmadik világ országaiból nem kapunk olyan hírt, hogy ott a lakosság kipusztulása folyamatban van.
D.Dani | 2021.01.11. 11:46
beetle71, mi az, ami decemberben jobb lett volna, mint most? Svájcba lehet menni, karantén vagy teszt nélkül visszajönni már akkor se lehetett, a svájci számok nem nőttek azóta, nagy tömeg nincs, a pályaválaszték meg pont, hogy most jóval nagyobb.
beetle71 | 2021.01.11. 12:00
D.Dani, szerintem decemberben egészen biztosan kevesebben voltak Svájcban, mint most. És már akkor is jöttek elvétve sorbanállós képek. Decemberben relatíve mindig kevesen mennek még síelni, aztán februárban van a csúcs. Ha bárhol máshol korlátozások vannak, akkor onnan az eltökéltebbek elindulnak a nyitva tartó országokba, ezért tartok tőle, hogy már Svájc sem olyan tuti. Az viszont tény, hogy nem nőttek a Covid számaik, én is néztem.
D.Dani | 2021.01.11. 12:51
Ajánlom amúgy az alpinforum.com-ot, sokat szoktam nézni, úgy látom, hogy mostanában hétközben panganak a svájci pályák, de a hétvégi "tömeg" se hasonlítható egy átlagos Covid-mentes hétköznaphoz. Egy itthoni BKV járathoz, vagy egy jó bevásárláshoz meg pláne nem. Zermatt volt pár hete kicsit zsúfoltabb, a "közeli" nagyobb terepek, mint Sankt Moritz, Lenzerheide, tök üresek.
Tobzoska | 2021.01.11. 19:16
úgy látom, itt van egy maroknyi kommentelő, aki igazán alkalmas lenne Európa vezetésére, s a tuti szabályok megalkotására. Legalábbis ami a síelést illeti. Megnyugtató, hogy ilyen bölcs nemzet polgára vagyok. Hiszen bebizonyította némelyik kedves kommentelő, hogy a németek komplett idióták. A franciák sem maradnak el ettől. Sőt szlovák barátaink is őrültséget őrültségre halmoznak a bezárkózással. No meg hogy jönnek az osztrákok ahhoz, hogy csak a helyieket engedjék síelgetni? Egyáltalán hogy veszik a döntéshozók a bátorságot arra, hogy sí fanatikusok akaratán kívül bármilyen más szempontot is mérlegeljenek döntéseik meghozatalakor? Iróniát félre. 2021 kuka. Remélem 2022 már igazi szezon lesz.
D.Dani | 2021.01.11. 20:25
Te is biztos kritizáltál már vezető politikusokat egy-egy döntésük miatt, sőt, valószínűleg rövid gondolkodás után olyat is tudnál mondani, ahol egyszerre sokan hoztak rossz döntést. A mostaniakra van ellenpélda is, Svájc például nem zárt be, meghoztak jópár korlátozó intézkedést, de működnek a sípályák, és ennek ellenére a fertőzöttszám csökken náluk, sőt, némileg abszurd módon pont akkoriban kezdett csökkenni, amikor kezdtek nyitni a terepek. Megértem, hogy ha te nem érzed biztonságosnak, vagy nem akarsz a bizonytalanság miatt stresszelni, vagy a korlátozások mellett nem vonz eléggé, de vagyunk páran, akik ha lehet, mennének.

Amúgy ahhoz képest, hogy Szlovákia mennyire bezárkózott, annyival nem áll jobban, mint Svájc. Sőt, a németek se.

Most egyébként szerintem senki nem lenne most szívesen döntéshozó, pont azért, mert sok esetben nem is lehet jó döntést hozni, vagy legalábbis könnyű rosszat. Mivel ez egy síelős portál, ezért nyilván az ezzel kapcsolatos döntéseket vesézzük ki, és alkalom adtán tartjuk hibásnak.
Tobzoska | 2021.01.11. 21:20
D Dani, naná hogy ekézem a politikusokat. A legtöbbje rászolgál a társadalom megvetésre. Lopnak, csalnak hazudnak. De most a jelen helyzetben én sem tudnék okosabban dönteni. Annak a ténynek, hogy Svájc nem zárt be, s csökkennek az esetszámok, nem hiszem, hogy ok-okozati összefüggése lenne. De mi lenne, ha mindent szabadjára engednének? Hétról hétre ott az intő példa. Kékestető, Dobogókő, Normafa. Mintha a magyarok dacból hülyék lennének. Ugatják mindenhol, hogy ne torlódjanak, kerüljék a tömeget, s mégis minden hétvégén egy kupacban "őrjöngenek" a népek. S tetszik, vagy sem, ilyen a síelők jelentős része, s nem csak a magyarok. Az emberek nagy része egyszerűen a tömegben érzi magát "biztonságban". Sajnos az ilyen tömegpszichózis elkerülésére nemigen kínálkozik más lehetőség, mint a kategórikus korlátozás, vagy tiltás.
D.Dani | 2021.01.11. 21:55
Svájcban nyiván nem azért csökkennek, mert nem zártak be, hanem inkább annak ellenére csökkennek, vagyis az ábra azt mutatja, hogy ésszerű intézkedések mellett nem jelentene a síelés engedélyezése különösebb romlást. Egyébként nagyon hasznos lenne, ha arról is készülne statisztika, hogy a fertőzöttek hogyan fertőződtek meg, nyilván sok esetben nem lehet tudni, de azért ha egy fertőzöttnekk van két tippje, az már több, mint a semmi.

Kékestető, Dobogókő, Normafa, mint intő példa? Szerintem egy bevásárlóközpont sokkal rosszabb, bár tény, hogy a Kékes elég durván nézett ki. A többség szerintem egyébként egyáltalán nem azért ment ki, hogy tömegben legyen, csak sokaknak jutott eszébe ugyanaz. Ha lehetne rendesen síelni, akkor nem koncentrálódnának ennyire egy-két helyre.
andrewboy | 2021.01.12. 09:54
D.Dani! "Ha lehetne rendesen síelni, akkor nem koncentrálódnának ennyire egy-két helyre." - Pontosan !!! El lenne szórva a tömeg az egész Alpokban, szerintem nem a hegyek - síelés az oka a járvány terjedésének, hanem maga az emberi közeg. Munkába tudsz és engednek járni, bevásárolni engednek és járunk is, egyéni sport megengedett és szabad is. A síelés / boardozás nem tömegsport! A felvonózás közbeni közelség meg pont egyenlő egy bevásárlás közbeni közelséggel. És pont! Lehetne csinálni a vendéglátást/ síelést is ésszerűen ha engednék.
Daddy | 2021.01.12. 11:50
Tobzoska! Az általad említett a maroknyi ember bizonyíték arra, hogy vannak olyanok, akik, önállóan gondolkodnak, figyelik az összefüggéseket és nem mosta át agyukat a globális média gondolat és véleményirányítása. Aki gondolkodik, összefüggéseket keres, véleményt alkot az tévedhet is. Aki meg ezek nélkül él, az birka.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.