Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: karácsonykor nem üzemelhetnek a síliftek!

2020.11.26. Bata Attila

A hét elején Emmanuel Macron francia köztársasági elnök már "megágyazott" a mostani bejelentésnek. A karácsonyi ünnepek alatt a síterepek fogadhatnak vendégeket, de a sílifteket le kell zárni. Tehát, jó levegőn el lehet tölteni az ünnepeket a hegyekben, de marad a sífutás vagy a sítúrázás.
Tignes ezzel a képpel illusztrálta a bejelentést
Tignes ezzel a képpel illusztrálta a bejelentést
Hétfői televíziós bejelentésében a köztársasági elnök annyit mondott a síszezonnal kapcsolatban, hogy személy szerint "nem tudja elképzelni a karácsonyi nyitást". Azonban ebben a kérdésben csak december elején döntenek az iparág szereplőivel és vélhetően a többi alpesi országgal folytatott megbeszélések után.

Ehhez képest, ma délelőtt a francia síterepeket nagyon szíven ütötte Jean Castex, miniszterelnök bejelentése, amely szerint a karácsonyi ünnepek alatt a síterepek ugyan kinyithatnak, vendégeket fogadhatnak, de a sílifteket nem indíthatják be. A miniszterelnök indoklása szerint el szeretnék kerülni, hogy az ünnepek alatt az emberek nagy létszámban olyan tevékenységet végezzenek, amelynek következében kórházi szolgáltatásokat kelljen igénybe venniük.
LES 7 LAUX - Prapoutel, Pipay, le Pleynet: a síterep azért kinyit
LES 7 LAUX - Prapoutel, Pipay, le Pleynet: a síterep azért kinyit
Természetesen a bejelentés után megérkeztek a síterepek reakciói, legtöbben az intézkedés módosítását kérik, engedményeket bizonyos csoportok számára, pl. helyieknek, akik friss, negatív tesztet tudnak felmutatni.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.26. 15:57
Svájc megköszöni 😁
magnum56 | 2020.11.26. 16:23
Ha sikerül is kiharcolni az engedményeket bizonyos csoportok számára (pl. a friss negatív tesztet felmutatók számára), akkor is felmerül a kérdés, hogy érdemes-e kinyitni a síterepnek. Lehet-e gazdaságosan üzemeltetni erősen lecsökkentett vendégszámmal, úgy, hogy a vendéglátó egységek zárva tartanak.
ttottam | 2020.11.26. 17:42
Óriási hiba a síterepet, a sportolást összekeverni az aprés-ski partikkal. Ischgl-ben sem a síeléssel volt a gond, hanem az azt követő kocsmázással. Általában elgondolkodtató, hogy ha egy ilyen viszonylag alacsony mortalitást okozó vírus esetén lassan teljesen bedöntjük a gazdaságot ( értsük jól: nem absztrakt módon, hanem emberek tömegei vesztik el a munkájukat, a pénzüket, a megtakarításukat és a reményüket), akkor mit tenne/tesz majd az emberiség, egy valóban pusztító, Ebola szerű halálozást hozó vírus ránktörése esetén.
cdl | 2020.11.26. 20:00
Nagyon jó példa ischgl,hogy miért kell bezárni a pályákat. Az emberi butaság határtalan szinte. Sajnos felelőségteljes viselkedés pár feles után ritkán van a pályák utáni bulikon.
Vagy ne lehessen alkoholt kapni ebben az idényben mondjuk a hüttékben? Az éttermekben, boltokban alkohol tilalom?
D.Dani | 2020.11.26. 20:39
@ttottam: az első felével teljesen egyetértek, Merkelnek is valaki elmesélhetné, hogy az Aprés Skivel volt a baj. (a második felével nem teljesen, de abba nem is nagyon akarok belemenni, napokig lehetne vitatkozni rajta)
@cdl: alkohol nélkül vagy sehogy? Inkább alkohol nélkül. Sőt, ha ez az ára, akkor a hüttket is bezárhatják, csak a lifteket meg a pályákat ne. A szálláshelyeken is betilthatják a piát.
cdl | 2020.11.26. 21:12
A hütte bezárásra is gondoltam, de -10-ben azért jó bemenni 1-2 óránként:)
De lehet, hogy ez jó megoldás volna. Még a reggeli feljutás lesz problémás szerintem. Aki volt mondjuk Murauban vagy Nassfelden kilenckor a központi felvonónál, tudja mire gondolok.
Ha a 1.5 métert be kelle tartani, 500 méteres sor lesz ott.
sb | 2020.11.26. 22:13
Inkább zárjuk be a melegedőket, legyen 500m a sor, és plusz toi-toi-ok egymástól 3 méterre, vagy akár maximalizáljuk az emberek számát (pl. napi előre regisztrálással), valamint adjunk a síterepeknek állami tamogatást a kevesebb ember miatt kieső bevétel pótlására, csak lehessen menni!
bouquetk | 2020.11.27. 10:20
D.Dani hülyeséget írsz. Már hogy lehetne a szálláshelyen betiltani a piát? Szondáztatnak és a ha elszíneződik, mehetek haza?
D.Dani | 2020.11.27. 10:31
Nyugodtan leírhattad volna ezt az első mondat nélkül is. A pia felszolgálására gondoltam, valóban félreérthető volt. Ha valaki a boltban bevásárol, az ellen nyilván nincs nagyon mit tenni.
leni | 2020.11.27. 11:44
Azzal nincs probléma, hogy mindenki saját laposüveget hord magával! Mi is hordtuk korábban:) Majd visszaszokunk rá, csak elő kell keresni..;)
ttottam | 2020.11.27. 12:58
Az előttem szóloknak: Mintha kicsit férecsúszna ez a pia dolog, világos, hogy nem önmagában a "pia" hordozza a veszélyt, hanem néhány ráragadó jelenség.
Azt kellene kitalálni, hogyan lehet a döntéshozókhoz olyan jelzést eljuttatni, hogy az emberek többsége hajlandó tartani a sorban a távolságot, ha kel, felveszi a maszkot, megérti hogy adott esetben egy hatszékes felvonón egyszerre csak hárman ülhetnek, túléli, ha nincs hütte (és pia), de síelni tényleg szeretne - annak tudatában is, hogy önmagában a pályán lét semmil-len veszélyt nem hordoz magában, sőt, kevés ennél egészségesebb dolgot lehetne csinálni manapság.
túlélőmedve | 2020.11.28. 11:52
Tönkremegy a síelés, ha ez így megy tovább.😢

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.