Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A svájciak buszokkal vinnék hozzájuk a francia síelőket

2020.11.29. Bata Attila

Európa országainak síbolondjai manapság a svájciakra tekintenek, amely jelenleg az egyetlen ország az Alpokban, ahol engedélyezik a síelést, és amelyről az is elmondható, hogy biztosan nem akarja korlátozni a szezonban. Ha a franciák nagyon síelni akarnak karácsonykor, akkor csak át kell menniük a határon.
Chatel, a francia oldalon. Innen is indulna a busz.
Chatel, a francia oldalon. Innen is indulna a busz.
Portes du Soleil a világ egyik legnagyobb (liftekkel nem teljesen összekötött, de egybefüggő) sírégiója. Érdekessége, hogy közvetlenül a svájci-francia határon található, a bérlettel mindkét országban lehet síelni. Ha nagyon figyelünk, akkor a táblák jelzik, hogy melyik országban járunk, de ez annyira senkit sem szokott érdekelni.
A francia elnök a hét elején apróbb enyhítéseket jelentett be, pl. a lakhelyelhagyás engedélyezését sportolás céljára kibővítette a korábbi 1 óra vagy 1 kilométeres korlátozásról 3 órára, illetve 20 kilométerre. Azt is megígérte, hogy valószínűleg december 15-től az utazási korlátozások is megszűnnek, így karácsonyra a franciák már tervezhetnek utazást, mondjuk a hegyekbe.

Két nappal később miniszterelnöke bejelentette, hogy a hegyekbe lehet menni az ünnepekre, de a sílifteket tilos lesz beindítani, így marad a jó levegő és a síliftek nélkül űzhető téli sportok.

Portes du Soleil azonnal kapcsolt, így a sírégió francia oldalára érkező és ott szállást foglaló síelőket különbuszokkal szállítanák át síelni a svájci oldalra. A sírégió menedzsere szerint nem nyerészkedni akarnak a franciákon, hanem segíteni nekik, hogy könnyebben síelhessenek. Ezt igazolja, hogy a fuvarért nem kérnek semmit, vagyis a busz díja napijeggyel együtt annyiba kerülne, mint a mindenkori napijegy.

Az elképzelés szerint a buszok reggelente összeszednék a franciákat az ismert településeken, majd este visszaviszik őket. A svájciak azt is felhozták érvként, hogy ezzel azt is szeretnék elkerülni, hogy a parkolóik teljesen megteljenek a francia rendszámú kocsik nagy száma miatt.

A svájciak igen komoly nyomás alá kerültek olasz, francia és német részről, de nem hajlandók betiltani a síelést az idei szezonban. Annyit megtettek, hogy leállították a korábban indított marketing kampányukat és már nem hívják nyíltan síelni magukhoz a külföldieket. A svájci sajtóban több helyi síterep vezetője is nyilatkozott. A kivételezett helyzet ellenére nem várnak nagy rohamot a külföldiek részéről. Az összes svájci síterep, a tavalyihoz képest, továbbra is kevesebb bevétellel számol.
Bár szintén szomszédok, de az olaszok részére most egy karácsonyi svájci síelés szinte teljességgel kizárt. Olaszországban nagy valószínűséggel csak januárban lehet majd síelni. A mostani szabályok szerint a vörös, illetve narancs színű tartományokból nem lehet átmenni más tartományokba és külföldre. Jelenleg a Svájccal határos összes olasz tartomány a járvány súlyosságát tekintve vörös besorolású. Ez a szigor nem vonatkozik a sárga tartományokra, az átsoroláshoz azonban javulnia kellene a helyzetnek.

Az olasz kormány már azt is jelezte, hogy esetleges javulás esetén nem fogja tiltani a svájci síelést, de más rendeletekkel (pl. karantén) fogja megnehezíteni. Ezt nagyon hasonlít a bajor kormány rendeletéhez, akik az Ausztriából decemberben visszaérkező síelőket tíznapos karanténnal várják. A nyugat-ausztriai (Tirol és Vorarlberg) síterepek vendégeinek 90%-a külföldről érkezik a szezonban. A németek fontosságát az is mutatja, hogy ebben az országrészben minden második külföldi vendégéjszakát ők fizetik ki.

Európában tehát jelenleg a svájci, a skandináv, lengyel és a román pályák üzemelnek. Olaszország, Franciaország és Németország a januári nyitást szorgalmazza, az osztrákok eltökéltek a decemberi nyitás mellett.

Szlovénia és Szlovákia még nem döntött, hogy melyik táborhoz csatlakozik.

Magyarországon sincs még döntés, hogy decemberben megkezdődhet-e a szezon.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.29. 06:49
Svájc kiváló példa arra hogyan lehet a síközpontokat üzemeltetni ÉS a COVID szabályok betartani.
Stani | 2020.11.29. 14:36
.. azt máshol is lehet(ne). Svájc elsősorban arra példa, hogy lehet teljesen más utat választani, nem lezárni mindent, hanem bizonyos intézkedéseket hozni, amik nem fojtanak meg mindenkit. Az ország szerint egy lockdown-nyitás-lockdown a szokásos jojo effektust hozza magával, ahogy azt sok országban megfigyelhettük. Itt vannak Wallis számai, látható, hogy november eleje óta folyamatosan csökken:

https://www.vs.ch/documents/6756452.../7008787/2020%2011%2026%2...
Peter Szekely | 2020.11.29. 15:26
Stani, így van
Zigi | 2020.11.30. 10:15
Nem követem egy ideje, de Svájcban pár hete ugyanúgy komoly szigoritásokat vezettek be. Távoktatás, egyes szolgáltatások leállirtása, éttermek bezárása stb, szóval nem értem a fenti kommentet, hogy milyen más utat választanak.
Deni11111 | 2020.11.30. 16:06
Nem látom ,hallom a sok megelőző korlátozás között, hogy tiltanák a TÚL hűtött termékek árusítását . Hideg üdítők,italok, sörök ,fagyi jégkrém stb .Pedig a influenzák,légúti betegségek, tüdőgyulladások legfőbb okozói ezek .
Stani | 2020.11.30. 20:03
@Zigi, Svájcban nincs teljes lockdown, mint pl. Ausztriában. Ezért is üzemelnek a síterepek és a szállások is nyitva állnak a turisták előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.