Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Uniós vita: Ausztria engedélyezné a síelést decemberben

2020.11.26. Bata Attila

Valódi frontvonal kezd kialakulni az Alpok uniós országai között. Az olasz miniszterelnök felhívását, miszerint csak januártól lehessen síelni, úgy tűnik, hogy a francia és a német kormány is támogatja. Ausztria ellenzi a tervet, még karácsony előtt nyitnának az osztrák síterepek.
Webkamera: Obertauern ma
Webkamera: Obertauern ma
Ma délelőtt Angela Merkel, német kancellár arra szólította fel uniós kollégáit, hogy decemberben ne nyissák meg a síterepeket. Január 10-től fokozatos nyitást javasol az Alpok síterepein. Elmondása szerint, érzi, hogy nem lesz könnyű megvalósítania javaslatát, főleg az osztrákok ellenállása miatt.

Az osztrák síterepek üzemeltetői, a biztonsági intézkedések betartása mellett, szeretnének nyitni már decemberben. Az optimista síterepek már a jelenleg december 6-ig tartó tiltás után nyitnának, a még optimistábbak már a tiltás utolsó hétvégéjén (december 5.) is kinyitnának egy-két pályával.
Lech/Zürs, Vorarlberg a múlt heti havazás után
Lech/Zürs, Vorarlberg a múlt heti havazás után
Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartományok síterepei is a decemberi nyitás mellett foglaltak állást. Igaz, a karácsonyi időszakban továbbra is fennállnak az utazási szigorítások, így a külföldiek közül csak a bevállalósabbak érkezése várható az osztrák síterepekre.

Brüsszel kijelentette, hogy nem lesz egységes rendelkezés a síszezon engedélyezésére vagy tiltására, az a tagállamok saját hatáskörükben döntik el. Bár hivatalos bejelentés még sehol sem történt, a tiltás lebegtetése már megtörtént Olaszországban, Franciaországban és Németországban. Az itteni vezetők nyilatkozatai azt sugallják, hogy csak januártól nyitnák meg a pályákat. Természetesen az adott országok iparági szereplőit nagyon súlyosan érinti ez a döntés, hiszen a szezon forgalmának kb. 20%-a az ünnepi szezonban keletkezik. Ezekben az országokban már megkezdődtek a tiltakozások, pl. petíciókat írnak a várhatóan tiltó rendelet ellen.
Hóágyúzás Karintiában
Hóágyúzás Karintiában
Az Alpok országai közül a nem uniós tag Svájcban továbbra is lehet síelni, Szlovénia pedig bejelentette, hogy tanulmányozza a helyzetet, döntés itt is későbbre várható.

Szlovákiában sincs még döntés a szezonnal kapcsolatban, itt ugyan javulnak a járvány számai, a síterepek optimisták, a decemberi nyitás nem kizárt.

Hazánkban sincs még kormányzati döntés a síszezonnal kapcsolatban, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón jelentette be.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.26. 13:35
Irány Svájc :)
Archie10 | 2020.11.26. 14:10
A vén nyanya Merkel ne vegye el más örömét.
gyorshajtó | 2020.11.26. 15:48
Így van Merkel mama továbbra is simogassa a szimpatikus migráns gyerekek buksiját meg foglalkozzon jogállami kérdésekkel de ne üsse abba az orrát hogy mikor nyitnak ki az osztrák pályák. Ha nem tetszik neki akkor tiltsa meg a németeknek a síelést így lehet hogy 10-el kevesebben halnak meg náluk majd koronavírusban de kb 100-szor annyian depresszió meg mozgáshiány okozta egyéb betegségekben.
tormasport | 2020.11.26. 16:14
mai hir hogy feb1-ig meghosszabitottak a hatarellenorzest, azaz, trukkozes nelkul nincs kulfoldi utazas....
szlovakiaban a szigoru intezkedesek miatt lehetseges, hogy december elejetol lehet sielni...
Kálóczy Péter | 2020.11.26. 17:05
Most az van hogy ha az olaszok nem nyitnak ki akkor mindenki aki oda ment volna megy ausztriába és svájcba. Ezt hívják öntökönlövésnek. Szerintem nem meri Conte bevállalni csak ha az Osztrákok se nyitnak ki, arra meg semmi esély. Ráadásul potyára, mert az olaszok majd mennek ausztriába...
Kucseramisi | 2020.11.27. 08:22
Végre valami pozitív hír arról, hogy a nemzetállamok dönthetnek, hogy mit csinálhatnak a saját hazájukban!
Rolitúra | 2020.11.27. 09:31
Zorbán ma reggel ezt mondta: "Arra kérem a magyarokat, hogy ne számoljanak külföldi síelési lehetőséggel, mert Magyarországon olyan szabályok lesznek, melyek nem teszik majd lehetővé, hogy szigorú ellenőrzés és karanténkötelezettség nélkül külföldre lehessen utazni síelni - emeli ki Orbán. A miniszterelnök kiemelte, hogy az operatív törzs már elkezdett foglalkozni a karácsonyi időszakkal, arra jutottak, hogy egyelőre nem tudjuk megmondani, milyen szabályok szerint kell majd élni egy hónap múlva, ezt leghamarabb 8-10 nap múlva lehet megmondani, a kormány dönteni fog erről." :( :( :(
Jegesember | 2020.11.27. 09:53
Amíg a "Zorbán" csak kér és nem tilt addig szerintem nincs gond. Most is lehet menni, annyi hogy kell (ha már túl vagy rajta) egy antitest vizsgálati papír ( 13 ezer), vagy egy pcr teszt, és nincs karantén.
A demens merkel mutti viszont tiltani akarja...
bouquetk | 2020.11.27. 10:21
Jegesember rád tökéletesen illik, hogy a stílus maga az ember.
D.Dani | 2020.11.27. 10:28
Nyilván nem örülünk, de ő legalább Merkel mamával ellentétben nem akarja a többi ország helyett is eldönteni, hogy ki nyithat ki...
Jeszenszky Géza | 2020.11.27. 16:33
A mai Válasz online a legismertebb magyar „síírót” idézte.Teljes szövegem:

Sajnos van bizonyos ráció a nyugat-európai félelmekben, ahol a síturizmus összehoz sok embert a szállásokon és a vendéglátóhelyeken, sőt a felvonó kabinokban is. A fertőzéshez ugyanis zárt helyen, több embernek hosszabb időn át kell egy légtérben tartózkodnia, beszélgetve, pláne énekelve. A bulizás pedig a fertőzés melegágya - láttuk Ischgl-ben is.

A sípályán viszont még a maszkra sincs szükség, az ülőszékes felvonón pedig elég a maszk, hiszen ott a szabad levegőn ülnek és viszonylag rövid ideig.

Nálunk a vendégek döntő többsége jellemzően nem száll meg (nincs is hol), csak egy napra érkezik, nincs kabinos felvonó, székes is kevés, és rövid ideig tart a menet. Egyedül az étkezés jelenthet veszélyt, ezért elsősorban az épületen kívül, a teraszon kell fogyasztani, sőt lehetőleg ablakból adni ki az ételt-italt, vagy kellő távolsággal állni sorba, ahogy az élelmiszerboltokban történik.

Mielőtt a kormányzat esetleg e téren egy elhamarkodott tiltást vezetne be, előre kell meggyőzni ennek fölöslegességéről, és persze vállalva az általam javasolt óvatossági intézkedéseket.

Természetesen annak azután végképp nem lenne indoka, hogy a liftek ne járjanak, vagy a liftnélküli pályákat se lehessen használni.
Jeszenszky Géza
Jegesember | 2020.11.27. 17:00
Persze bouqetik nálad (illetve a demens agyalágyult nyugati politikusoknál) az a stílus hogy mindenkinek meg kell mondani a tutit a saját világnézet alapján,és azt természetesen el kell fogadni mindenkinek...
Marhára unom hogy ti nyugodtan "zorbánozhatok",de ha valaki erre ellentétesen reagál az már jó esetben "a stílus maga az ember" rossz estben meg persze legalább náci... Mellékesen, az a némber aki végérvényesen lezüllesztette a jobb sorsra érdemes német népet minimum hogy a demens,hatalom éhes, hazaáruló stb. jelzőket megérdemli!
Nos kedves bouqetik, ennyit a stílusról...
Bélapó | 2020.11.27. 17:32
Jegesember direkt írtad el a nevet??? Eléggé kiakadtál! Vajon miért? Nekem se tetszik a stílusod! Persze lehet hogy én is már "demens" vagyok, de ne izgulj, ha nem halsz meg idő előtt, leszel Te is.
golo | 2020.11.27. 17:35
Jegesember | 2020.11.28. 00:38
Bélapó,nem direkt hanem véletlenül. És szerintem a demencia nem korfügő. Szerencsére nekem tetszik a stílusom, akkor lennék igazán szomorú ha neked, vagy például a kedves golonak szimpi lennék...
Kedves golo köszönöm, hogy felidézted ezeket a régi bejegyzések et, még mindig büszke vagyok rájuk. Ráadásul büszke vagyok az értékrendemre (keresztény, konzervatív jobboldali), és abszólút hidegen hagy a ti fölényeskedő, stílusotok. Üdv. nektek és jó síelést, persze ha majd végre nyitnak a pályák...
Bélapó | 2020.11.28. 09:52
Ez nem politikai kérdés! De abszolút eltértünk az eredeti témától úgyhogy be is fejezem.
túlélőmedve | 2020.11.28. 11:56
Ha bezárják Ausztriában a sípályákat akkor tönkremegy a síelés!!!!
Az meg nem lenne jó.
magnum56 | 2020.11.28. 17:08
Kedves Jeszenszky Géza!

"Mielőtt a kormányzat esetleg e téren egy elhamarkodott tiltást vezetne be, előre kell meggyőzni ennek fölöslegességéről, és persze vállalva az általam javasolt óvatossági intézkedéseket. "

Nagyon hasznos gondolat. Érdemes lenne mihamarabb a Síklaszter elé vinni a javaslatodat, és megtudni, hogy a síterepek üzemeltetői is egyetértenek-e vele. Ha igen, akkor a Síklaszternek kellene a kormány elé vinni a javaslatot, mielőtt még tényleg olyan döntést hozna akormányzat, hogy a hazai síterepeket be kell zárni, merthogy a vírusterjedés gócpontjai lehetnek, és különben sem létkérdés a sízés...

Azért is fontos lenne, mert a síterepek üzemeltetői sem maradnának bizonytalanságban, hogy készüljenek-e a szezonra, vagy sem. És talán ezáltal sikerülne nekik átvészelni a telet.
laki1 | 2020.11.28. 17:44
Jó lenne ha itt nem az a fajta személyeskedés meg a politika ide citálása menne mint az fb-n. Higgyétek el, nincs értelme, közelítsétek a dolgokat a síelés felől. Az én véleményem, hogy a nemzetállamok önrendelkezési jogát soha meg nem megkérdőjelezve, had döntse el minden ország (legjobb esetben egymással egyeztetve), hogy milyen korlátozások, kompromisszumok mellet mit vállal, menet közben hogyan változtat. A "síelőket importáló" ország szintén.
Sörapu. | 2020.11.28. 18:27
Nagyon örülnék ha a portál adminjai figyelnének, és a politikai témájú hozzászólásokat mihamarabb gyomlálnák. Ha pedig valaki notóriusan itt akarja terjeszteni ideológiáját, azt átmenetileg vagy tőlem véglegesen törölni kellene.
Érdemes lenne ezt komolyan megfontolni mert kár lenne, ha ez a pár megmaradt fórumozó is eltűnne innen.
mathejozsef | 2020.11.29. 14:37
A mullatokat kel be zarni mindenholAhol reszegen nem tudjak mit csinalnak! ! A buszokon jobban el kpod a virust ,mint egy felvonon kiveve a nagy kabinosokat ! esetleg ott kene korlatozas ! De nem halotam sehol egy varosba se,hogy le allitotak volna a tomeg kozlekedest,meg karanten idobe se!
Deni11111 | 2020.11.30. 15:48
Gyerek korom óta azt hallottam menj a szabadba,sportolj, mert az kell az egészséges élethez . Most meg jönnek ezek a girnyó idős és girhes ifjabb politikusok,akik mid ezt megakarják tiltani,hogy hatalmukat bizonygassák. (pártoktól függetlenül). Influenza volt-van-lesz .

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.