Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hókáosz Salzburgban, Tirolban és Karintiában

2019.11.13. Stánicz Balázs

Szerdára virradóra valóssággal berobbant a tél Ausztria egyes részeire, hókáoszt és ezzel együtt átmeneti fennakadásokat okozva a közlekedésekben. A hegyekben helyenként méter feletti friss hó hullott, itt-ott a völgyek is vastag hótakarót kaptak.
Kaprun szerda délelőtt 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Kaprun szerda délelőtt 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Már kedd este is járhatatlan volt néhány hegyi út, az éjjeli havazás megbénította a közlekedést Karintia, Tirol és Salzburg egyes részein, de schladmingi völgyben (Enns-völgy) is problémákat okozott a hó.
Salzburger Hütte (1800 m /Magas-Tauern) - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Salzburger Hütte (1800 m /Magas-Tauern) - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A Schladmingon keresztül vezető főutat a reggeli-délelőtti órákban lezárták, majd ezt követte az A9-es autópálya a St Michael csomópont és a Gleinalm alagút közti szakasza. Az ok: nagyon sokan még nyári gumival közlekedtek. A havas-hókásás úton többen megcsúsztak, a kamionok keresztbe fordultak. Salzburgban az A10-es autópálya Altenmarkt és Tauern alagút közti szakaszán voltak problémák, hasonló okok miatt, mint Schladmingban.
Nassfeld szerda reggel - Fotó: Nassfeld Facebook oldala
Nassfeld szerda reggel - Fotó: Nassfeld Facebook oldala
Lungauban egy 100 fős falut vágott el egy lavina a külvilágtól, máshol a hó nagy súlya alatt fák dőltek utakra és vezetékekre. Pongauban, Pinzgauban és Lungauban (mindegyik Salzburg tartomány) 1000 háztartás maradt áram nélkül. Kelet-Tirolban 2500 háztartás borult sötétségbe, többek közt az egész Villgraten völgy.
80 cm hó reggelre Flachauban - Fotó: Snow Space Salzburg Facebook oldala
80 cm hó reggelre Flachauban - Fotó: Snow Space Salzburg Facebook oldala
A nagy hó miatt több hegyvidéki út zárva Kelet-Tirolban, a salzburgi Lungauban és Karintia egyes részein. Aki a napokban az osztrák hegyekbe indul: mindenképpen megfelelő téli gumival tegye és hólánc is legyen nála.
Gastein völgy - Fotó: Gasteinertal Facebook oldala
Gastein völgy - Fotó: Gasteinertal Facebook oldala
Időközben az autópályákon és főbb útvonalakon normalizálódott a helyzet. Az aktuális útviszonyokról az ÖAMTC honlapján tájékozódhatunk.


Ami bosszúság a közlekedésben, az öröm a síterepeken. A völgyekben is jelentős hó esett, a salzburgi Gastein völgy magasabb részein 50-60 cm hó hullott, míg Kapruni völgy felső részén 40 cm. Ennél is több hó jött össze egyes karintiai és kelet-tiroli völgyekben. Flachauban (Salzburg) reggelre 80 cm hó esett a hegyen és szinte egész nap folytatódott a havazás. A magasabb hegyekben méter feletti friss hó jött le.


A hóesésnek nincs vége, a csütörtöki napsütést egy vihar, majd hóesés követi, igaz kezdetben jóval magasabb (1500 m feletti) hóhatárral. Pénteken és az előttünk álló hétvégén ismét jelentős hó eshet, helyenként 100-150 cm közt

KOMMENTEK
Jegesember | 2019.11.14. 09:19
Hurrá! Még jó hogy Hole Anyó nem halott a klíma hisztiről, Gréta kisasszonyt meg látásból sem ismeri......
bouquetk | 2019.11.14. 09:47
Jegesember, ha hallgattál volna... Ekkora butaságot régen olvastam itt.
lazacka87 | 2019.11.14. 09:55
1. Én is örülök a hónak
2. Nem hiszti, hanem klímaváltozás. Ami hosszabb távon bizony katasztrofális következményekkel járhat az Alpokra és a síterepekre nézve is. Az, hogy ezeken a helyeken ilyen nagy hó esett/esik most, az egy sokkal összetettebb időjárási helyzet eredménye. A Földközi-tengeren eközben sok helyen óriási károkat okoz a viharos idő, Velencében már halálos áldozata is van a hatalmas áradásnak, stb... A klímaváltozás egyik következménye, hogy a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válnak. Sajnos előfordulhat, hogy ott, ahol most leesik 120 cm hó, mondjuk karácsonykor +15 fok lesz napokon át. Na ez a baj. Lásd továbbá pl. a gleccserek zsugorodását/eltűnését. Ez nagyon nem hiszti!
Traveller | 2019.11.14. 11:47
Ez tényleg klímaváltozás ,mert éppen felmelegedési időszak van . Az a hiszti,amikor főleg európai,de magyar politikai körök is választásokat akarnak ezzel nyerni és főleg az embereket hibáztatják a klímaváltozásért. Persze,ha megnyerik a választást egyből az ember irányítja a Föld klímáját :) Lesz ám még jégkorszak,csak ki kell várni.
golo | 2019.11.14. 12:33
Traveller, kérlek próbáld értelmezni ezt az ábrát:
https://climate.nasa.gov/system/res...ources/detail_files/24_co...
Utána pedig ezt (a Föld éves középhőmérséklete 1850-től 2018-ig):
https://gpn.greenpeace.de/wp-conten...t/uploads/2018/07/globalc...
Jegesember | 2019.11.14. 12:37
bouqutetk,nem hallottál még az iróniáról...? Amúgy szerintem tényleg van "klíma hiszti" (ahogyan van klíma változás is) melyet bizonyos körök nem kis anyagi,illetve egyéb haszonszerzés céljából generálnak,ehhez felhasználva többek között ezt a kis buta szerencsétlen svéd csajt.Az viszont felháborító,hogy a fenti említett körök az egészet megpróbálják rá tolni Európára, és általánosan a fehér emberekre! Amúgy természetesen van klíma változás,csak az baj ezzel hogy ehhez csak elenyésző mértében járult hozzá az emberiség. Tudod a földi klíma akkor is változott (volt amikor drasztikusabban) amikor az emberek még sehol sem voltak.. Szerintem az elkerülhetetlen klíma váltózásra az emberiségnek alkalmazkodnia kell,illetve releváns megoldásokat kell találnia. Ehhez viszont valódi globális összefogásra van szükség (ami jelenleg szinte lehetetlen),az cirkusz melynek most éppen a Gréta kisasszony az arca borzalmasan árt ennek az ügynek!
Az emberiség még annyit tehet,hogy óvja a környezetét,édesvízbázisait,levegőt stb.. Ebben amúgy éppen hogy Európa áll az élen,a többi kontinens (főleg Ázsia) nagyon le van maradva.
Így végére,ami nekünk síelőknek a legfontosabb: HAJRÁ HOLLE ANYÓ!
golo | 2019.11.14. 12:56
Jegesember, az ilyenek, mint te választották meg Trumpot. Kiléptette az USA-t a Párizsi Klímaegyezményből, eltörölt több korlátozást, és 2018-ban már romlani kezdett az Egyesült Államokban az energiahatékonyság. Mintha nem lenne holnap... Nekem már mindegy. De neked még épülnek az új hóágyúzott pályák, síelj sokat, élvezd ki, amíg még lehet! A gyerekeid jövője se érdekeljen!
Jegesember | 2019.11.14. 13:21
Kedves golo,hidd el Trump-nál el tudnék képzelni jobb elnököt az amcsiknak,de abban biztos vagyok,hogy sajnos fényévekkel jobb választás volt a kedves Clintonné asszonyságnál.. Mellékesen szerintem azért léptette ki az USA-t mert ez gazdaságilag komoly verseny hátrányt jelentett nekik az egész párizsi klímaegyezményre magas ívben fütyülő országokkal szemben (pld. Kína). Sajnos a párizsi klíma egyezmény nem sokat ér ha olyan országok mint pld.India,vagy Kína nem vesznek részt benne. Amúgy ha nem haragszol tényleg igyekszem minél többet síelni a "nekem épített pályákon" lelkiismeret furdalás nélkül. A gyerekeim jövőjéért tényleg aggódom, de nem emiatt....
Traveller | 2019.11.14. 13:45
golo, értelmeztem az ábrákat,amit felraktál ...mint már mondtam tényleg felmelegedési időszak van ,a Föld klímája ciklikusan változik.hosszabb -rövidebb időszakokban . itt adott esetben évmilliókról beszélünk,amire- nézzünk mélyen magunkba -a kb.3000 éve gondolkodó homo sapiensnek nincs befolyása .alkalmazkodni lehet csak hozzá . Kivéve persze a parabaloldali és paraliberális politikusokat .akik elvárják ,hogy emiatt neked legyenek félelmeid és szégyenérzeted ,ergo rájuk kell szavaznod ,hogy enyhítsd az ökológiai lábnyomod,a klíma katasztrófát és mentsd meg a kék bolygót. Részemről majd egyre feljebb fogok síelni ... :)
bouquetk | 2019.11.14. 13:52
Jegesember, azért mert a másik ember belehugyozik a medencébe, én még nem fogok. Ez a világ pont azért fog a jelen formájában eltűnni (többek között), mert a kisstílű politikusok nem fognak túllépni az egészen rövidtávú érdekeiken. Az, akinek itt vesztenivalója van, az pontosan Gréta nemzedéke. És ezért igazuk van, ha mindent bedobnak. Mennyivel egyszerűbb lett volna azt írnod: bocs, ez a hozzászólásom félresikerült.
golo | 2019.11.14. 14:34
Traveller, úgy látom, mégsem sikerült értelmezned. Az első ábrán a CO2 szintje látható az elmúlt 400.000 évben. Mint látható, az átlaga 200ppm körül ingadozott, és az interglaciális (jégkorszakok közötti) melegebb időszakokban sem ment soha 280ppm fölé. A legutóbbi ilyen 120.000 éve volt, amikor a hőmérséklet csak 1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint ma, az óceánok vízszintje azonban 10m-rel emelkedett. Na, ehhez képest 2013-ban elértük a 400 ppm-t, és a kibocsátás egyre gyorsuló ütemben emelkedik. Ez olyanok miatt van, mit te és Jegesember, akik nem akarják megérteni, vagy nem képesek felfogni, hogy nekik is tenniük kéne valamit. Azt mondják, hogy úgysincs rá befolyásuk. A "paraliberálisok", ahogy te nevezed a tudósokat, azt mondják, hogy a felmelegedést 2 fokon belül kellene tartanunk az iparosítás előttihez képes, hogy a katasztrófát elkerüljük. Csak szólok, hogy ebből már 1,5 fokot felhasználtunk. Nézd meg a második ábrát, ami a felmelegedés sebességének exponenciális növekedését mutatja. Szerinted sikerülni fog?
skalipat | 2019.11.14. 15:00
Kedves Bouquetk!
Már bocsi, de mi mind belehugyozunk a medencébe. Autózunk, nem keveset. Miattunk is építik az új felvonókat, hóágyukat. Én mondjuk nem repülök, és nem veszek műanyag palackokat, de sajnos az európai átlag igen. Ha nem autózunk kedvtelésből, ha csak helyben termelt élelmiszert fogyasztunk, akkor csökkentettük az elfogadhatóra az ökológiai lábnyomunkat, de ezt önszántukból az emberek 95%-a nem teszi meg. Pénzközpontú világunk politikusai, akik a tűz közelében vannak, nem fogják ezt megállítani. A hiszti sajnos csak politika.
Jegesember | 2019.11.14. 15:26
Kedves Traveller,nagyon rátapintottál a lényegre,arra nézve hogy egyes üzleti és politikai körök miért generálják a "klímahisztit".
Azt hogy milyen hatékonyan teszik mi sem bizonyítja jobban, mint pld.hogy egy sí oldalon regisztrált, sport szerető és eddig vígan és gondtalanul síelő emberekben, akkora lelkiismeret furdalást generáltak hogy már többieket is szapulják mert mernek síelni...
Kedves bouqetik,az ironikus hozzászólásom,szerintem jól sikerült,nekem tetszik.... Grétát meg sajnálom,de nem klíma miatt..
bouquetk | 2019.11.14. 16:10
Skalipat, amit idéztél az arra vonatkozott, hogy az egyik ország azért nem korlátozza magát, mert a másik sem. De valóban, lehet ilyen tágan is értelmezni. Abban nincs vita köztünk, hogy az egyén szintjén is tenni kell, nem lehet arra hivatkozni, hogy ez elenyésző, meg a másik sem stb. És igen, a modern, elkényelmesedett sízés is ott van a feketelistán, ugyanúgy, mint a turizmus és a többi.
skioutlet | 2019.11.14. 17:23
Elfogadom a "Mind meghalunk!" érveket, mert hiszen igaz! Addig azonban szeretnék minél többet siklani a hegyek-völgyek világában és örömmel várom a minél több havat - ami már most megérkezett:)
csabeszka | 2019.11.14. 18:27
Nem a folyamat iránya az érdekes, hanem a gyorsasága, ez az ami bizonyítja, hogy itt bizony nem természetes, hanem kőkemény emberi beavatkozás által generált folyamatról van szó. Senki ne mondja, hogy két-három évtized alatti ekkora melegedés természetes. A politikus a választókból él, ha azt kezdi propagálni, hogy kicsit vissza kell venni a megszokott életvitelből, mert ezáltal esetleg lassítani lehet a folyamatokat, akkor a tömegek erre nem lesznek vevők, azaz nem fogják megválasztani őt. Ez rövid távon működik, de hosszú távon utánam a vízözön effektus...

A hírhez: 2000 méter alatt nem lesz tartós a hó, mert az előoldal (meleg áramlás) hosszútávon Ausztria vendége lesz, így az ez alatti pályákon jó eséllyel a következő hetekben nem lehet, majd síelni!
Traveller | 2019.11.15. 08:35
Kedves golo ! Köszönöm,hogy segítettél értelmezni a két ábrádat .Úgy érzem ,máris megfelelek az elvárásodnak,mivel újra diesel autót vettem ,aminek a legkevesebb a co2 kibocsátása a számtalan szűrő miatt . Most már kezdem én is belátni,hogy az emberiség a több milliárd éves bolygónkat 80-100 év alatt kipusztítja és ez elsősorban
az európai,keresztény ,konzervatív,fehér,heteroszexuális,családban élő,férfiak bűne. Mit tanácsolsz bouquetkel együtt : Hogyan változtassunk síelési szokásainkon ,hogy ne hagyjunk végzetes ökológiai patanyomot a Földön !!!??
Traveller | 2019.11.15. 08:52
Kedves Jegesember !Te indítottad el a lavinát ,ami frappáns is ezekben a nagy havazós hetekben .Nem tudom megfigyelted e,hogy az irónia meglehetős elvont gondolkodást igényel ,amiben nem vagyunk egyformák . A továbbiakban írj tőmondatokban és szájbarágósan és több barátod lesz.:)A Gréta gyereket nagyon sajnálom,mert termékként használják aztán majd kidobják fél év múlva és jön más. Tényleg nagyon aggasztó,hogy egy ilyen szakoldalt is elért a politikai hisztériakeltés. DE azért mi nem hátrálunk !!! Szántjuk továbbra is a pályákat !!!!
bouquetk | 2019.11.15. 08:58
Tudos Traveller, egy biznyos szint felett nem megyünk ez bizonyos szint alá.
Jegesember | 2019.11.15. 13:40
Kedves Traveller! Teljesen egyetértek veled. Minden tiszteletem a világlátásodért! Nagyon jó szezont,és áldott ünnepeket kívánok neked és szeretteidnek!
Símasín hapsi69 | 2019.11.15. 17:21
Egy síelő első lépése lehet a környezettudatosság kapcsán, hogy nem engedi foghíjasan menni a felvonót!
Sajnos az európai és észak-atlanti ember fő okozója a klímaváltozásnak. Nem azért, mert fehér. Nem azért, mert keresztény. Nem azért, mert heteroszexuális. Főképp nem azért, mert családos.
Azon egyszerű oknál fogva, hogy nagy háza, több autója, tévéje, mosó-, mosogatógépe van élményzuhany kabinnal, stb
Az klímaváltozásnak nevezett jelenségkör elsősorban az energiafelhasználás, energiakibocsátás növekedésével magyarázható.
A fehér embernek kétségtelen "előnyei " vannak a Gangeszben mosó és tisztálkodó emberekkel szemben.
A fehér embernek szerencsére nagyobb a mozgástere is, könnyebben tud visszavenni a túlzó, öncélú, önző energiapocsékolásból.
Ez felelős gondolkodás kérdése, önmérséklésen alapulna. Úgy mondjuk nehéz, hogy magát világlátottnak gondoló emberek is úgy állnak hozzá, hogy én "megérdemlem, mert fehér, keresztény és heteroszexuális vagyok.
Símasín hapsi69 | 2019.11.15. 17:39
A Greta-jelenség valóban szerencsétlenül túltolt.
Kezdetben jól nézett ki a gyermeki ártatlanság, jópofa naivitás, ez szimpátiakeltő. Mégsem egy politikus, akinél mögöttes érdekeket sejthetünk rögtön, "szól be " nagyhatalmú politikusoknak. Azóta viszont, hogy lépten-nyomon beleütközünk már a téma hivatalos, elkoptatott celebjévé vált. Innentől már hiányoljuk a szakértelmet a tisztelhető tekintélyéhez, üres a celebsége.
Símasín hapsi69 | 2019.11.16. 12:04
Nagyon sokan rossz szemmel nézzük kis hazánkban,hogy egyes emberek csak tartják a markukat a segílykéért,mert "az jár". Munka nélkül,csak a létezés okán.
Na most azt kell elképzelni,hogy a fokozott környezetterhelés,a túlzott energiafelhasználás NEM JÁR !!! az embernek csak a puszta létezése okán!
Még akkor sem,ha becsülettel dolgozik a javaiért és megérdemelten vastag a pénztárcája.Azért pláne nem,mert fehér a bőrszíne .Sem mert keresztény.Sem mert heteroszexuális.
Sajnos azt mutatja a klímaváltozás,hogy főleg a fehér ember jobban túlterheli a természetet, a Föld teherbíróképességét ,mint az a népesség rá eső részéből adódna.
Mi többet élünk fel,veszünk el a Föld tartalékaiból ,pedig ez nekünk NEM JÁR!
Traveller | 2019.11.17. 17:11
Jegesember nektek is jó síelést és klímakatasztrófa mentes szezont.
Látom jártál pár érdekes pályán is ,talán még össze is futunk valahol ....
Traveller | 2019.11.17. 17:27
Símasin ! Sok dolgot írtál ,most már csak azt nem értem,hogy miért csak Európában van klímakatasztrófa ,ráadásul csak egyes ismert pártok retorikájában ,amúgy ott is csak médiaérdekből. Ezt kéne belátni meg azt ,hogy a síelésnek igazából édeskevés köze van ehhez a politikai érdekből túltolt klíma aggódáshoz.
golo | 2019.11.17. 19:16
Jegesember | 2019.11.18. 09:21
Traveller,azért te sem panaszkodhatsz ami a bejárt terepek számát illeti,én csak egy kis tanonc vagyok melletted...
December 11-15 között Sölden-ben leszek,ha arra jársz szívesen meghívlak egy jó forralt bórra..
Símasín hapsi69 | 2019.11.18. 12:08
"A síelésnek igazából édeskevés köze van klíma aggódáshoz". ??????
Osztrák hütte 2000 méter felett,tizenéves srác frissen sült pizzát majszol,mellette 5 decis kóla.Rajta vadiúj műanyag bukó,műanyag baki,vízhatlan síszerkó műszálból. A meleg kaja mellett még a telóját is nyomkodja félórákig .Ismerős a kép?.A gyerkőc nem kicsit duci is,valszeg nem tud leúszni egy uszodahosszt vagy egy emelet lépcsőzés már kifárasztja.Ezek után felmerül a kérdés,hogy az ő síelésének vajon mennyi lehet a sportértéke.
A mai síelés a férfias kihívás,természetjárás,sport kategóriából átalakult a tömegturizmus egyik válfajává.
Sajnos a tömeg igényeinek kielégítése étellel,itallal,WC-,szennyvízelvezetéssel,vasalt pályával,hóágyúzással megnyújtott szezonnal,stb. mind-mind fokozott energiafelhasználással,ezzel együtt pedig fokozott környezetterheléssel jár és részben okozója a klímaváltozásnak is.Nem beszélve az eldobált szívószál,csokipapír,csigicsikk,stb környezetszennyezésétől.
Símasín hapsi69 | 2019.11.18. 12:34
Klímaváltozás nemcsak Európát sújtja.
Felgyorsulva olvadnak a gleccserek az Andokban is,a déli féltekén a földrajzi adottságok miatt kevesebb síterep van,mint nálunk.
A sarki jégsapkák olvadása sem mai jelenség,de az olvadás jelentős felgyorsulásának emberi tevékenység az oka.
A óceáni szemétszigetnek műanyagpalackból és egyéb civilizációs hulladékból kis eséllyel nincs köze az ember környezetpusztításához.Metropoliszok szmogja?Sorolhatóak...
Politikai vitába nem szeretnék belemenni,egy sportkedvelő oldalnak ez nem helye.Meggyőződéseket nehéz pár érvvel befolyásolni.Annyi megjegyzés csak ,hogy fehér, keresztény,konzervatív,a hatalmat gyakorló pártok a civilizált világban nem vitatják,tagadják a klímaváltozást.Nem tűzik a zászlajukra,(arra vannak zöldek,civilek,),de a tudományos tényeket nem söprik félre.Ez csak nálunk menő,mert van sajnos megfelelő táptalaja.Megerősíti a híveket,összekovácsol másokkal szemben ,pl a hatalommal szembenálló erőkkel.Mi más ez,ha nem színtiszta politikai érdek és népbutítás?
Traveller | 2019.11.20. 09:59
Jegesember,köszönöm a meghívást,de dec 15 körül éppen Cortina d'Ampezzo-ban síelünk .Egyébként az idényben most Ski Amade szezonbérletünk lesz és két-három hetente megyünk ki..időnként vannak szabad szálláshelyek is. Ha érdekel meg vagy hívva egy jó sörre is.
Traveller | 2019.11.20. 10:23
Símasín ,sok mindenben egyetértek veled ,főleg az első kommentedben leírtakkal . Számomra az az elfogadhatatlan ,hogy sok politikai párt .ahogy írtad zöldek, civilek ,habzó szájjal hirdetik a klímakatasztrófát ,a szabadságjogokat ,a hátrányos megkülönböztetést ,a rasszizmust meg egy halom más mantrát -amiket persze magukra nézve nem tartanak kötelezőnek- aztán ezzel akarnak állandóan hatalomra kerülni ,utána meg persze csak a rombolás ,osztogatás és fosztogatás megy. Az a sajnálatos,hogy te meg kötelesség szerűen követed őket,holott csak a természetet akarod védeni...... és már a sípályák sem mentesek úgy látszik a politikai hisztériától.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.