Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóriasztás: extrém havazás várható Ausztria egyes részein

2019.11.12. Stánicz Balázs

Az októberi nyár után a november igencsak belehúzott és havazás követ havazást. A múlt héten is jelentős hó esett, de az igazán nagy havazás csak most érkezik. Egyes előrejelzések a magasabb, 2000 méter feletti hegyekben nem zárják ki a 200-300 cm friss havat.
Erős havazás Kelet-Tirolban - Fotó: foto-webcam.eu
Erős havazás Kelet-Tirolban - Fotó: foto-webcam.eu
De nézzük csak meg mi is történik! Észak felől sarkvidékű eredetű levegő árasztja el Nyugat/Közép-Európa térségét, ezzel egyidejűleg északnyugat felől frontok közelednek. A hideg levegőből a Földközi-tenger térségébe is jut. Mivel a Földközi-tenger még mindig az átlagnál melegebb vízhőfokkal bír, ezért ez frontokat (alacsony nyomású képződmények) generál.
Szépen havazik Obertauernen - Fotó: foto-webcam.eu
Szépen havazik Obertauernen - Fotó: foto-webcam.eu
Ezek a frontok az Alpok felé veszik útjukat. Beleütközve a 2000-3000 méteres hegyvonulatokba hatalmas havazás kezdődik. Karintia (különösen Nassfelden, Mölltali gleccseren és Heilgenblutban) és Kelet-Tirol mellett sok hóra lehet számítani az Ötzvölgyi-Alpokban (Sölden, Obergurgl), a Magas Tauernben (Kaprun, Weißsee, Sportgastein), illetve Salzburg tartomány délebbi vidékein, azaz Lungau (Katschberg, Grosseck, Fanningberg), Pongau (Obertauern, Zauchensee, Kleinarl, Bad Gastein) és Pinzgau déli része (Rauris).
Igazi télies hangulat Karintia magasabb völgyeiben - Fotó: foto-webcam.eu
Igazi télies hangulat Karintia magasabb völgyeiben - Fotó: foto-webcam.eu
A völgyek már most is sok felé havasak 1000 méter alatt, pl. Kapruni völgyi 750 méteren hófehér, de esik a hó Raurisban is (950 m). A havazás két hullámban érkezik, kedden és szerdán, majd egy csütörtöki szünetet követően pénteken is havazni fog, igaz akkor várhatóan már magasabb (1500 m) hóhatárral.

A havazás ma Salzburg tartományban 600 méterig csökken, szerdán 400-900 méter közt várható. Ezzel szemben ma estére akár 300-400 méteren is havazhat Felső-Ausztriában, továbbá Alsó-Ausztria nyugati részén. Karintiában magasabban, 1200-1900 m közt várható hóesés, igaz az emelkedő csapadékintenzitás mellett ez csökkenhet. A legújabb előrejelzések vasárnap délutántól is egy újabb hóhullámot mutatnak.
A magasabb karintiai hegyoldalak már szép havasak - Fotó: foto-webcam.eu
A magasabb karintiai hegyoldalak már szép havasak - Fotó: foto-webcam.eu
A mostanra várt hómennyiségek a szezon kellős közepén is kimagaslónak számítanak, de így novemberben meglehetősen párját ritkítóak. Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat a fentebb nevezett hegységekben 80-150 cm havat vár, egyes völgyekben sem zárják ki a 60-80 cm közti mennyiségeket, így a Karavankák és a Gailvölgyi-Alpok közt fekvő Lesach völgyében. Bizonyos modellek ezeknél az értékeknél is nagyobb mennyiségeket jósolnak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.