Menü ≡

Hóriasztás: extrém havazás várható Ausztria egyes részein

2019.11.12. | Szerző: Stani
Az októberi nyár után a november igencsak belehúzott és havazás követ havazást. A múlt héten is jelentős hó esett, de az igazán nagy havazás csak most érkezik. Egyes előrejelzések a magasabb, 2000 méter feletti hegyekben nem zárják ki a 200-300 cm friss havat.
h i r d e t é s
De nézzük csak meg mi is történik! Észak felől sarkvidékű eredetű levegő árasztja el Nyugat/Közép-Európa térségét, ezzel egyidejűleg északnyugat felől frontok közelednek. A hideg levegőből a Földközi-tenger térségébe is jut. Mivel a Földközi-tenger még mindig az átlagnál melegebb vízhőfokkal bír, ezért ez frontokat (alacsony nyomású képződmények) generál.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ezek a frontok az Alpok felé veszik útjukat. Beleütközve a 2000-3000 méteres hegyvonulatokba hatalmas havazás kezdődik. Karintia (különösen Nassfelden, Mölltali gleccseren és Heilgenblutban) és Kelet-Tirol mellett sok hóra lehet számítani az Ötzvölgyi-Alpokban (Sölden, Obergurgl), a Magas Tauernben (Kaprun, Weißsee, Sportgastein), illetve Salzburg tartomány délebbi vidékein, azaz Lungau (Katschberg, Grosseck, Fanningberg), Pongau (Obertauern, Zauchensee, Kleinarl, Bad Gastein) és Pinzgau déli része (Rauris).
A völgyek már most is sok felé havasak 1000 méter alatt, pl. Kapruni völgyi 750 méteren hófehér, de esik a hó Raurisban is (950 m). A havazás két hullámban érkezik, kedden és szerdán, majd egy csütörtöki szünetet követően pénteken is havazni fog, igaz akkor várhatóan már magasabb (1500 m) hóhatárral.

A havazás ma Salzburg tartományban 600 méterig csökken, szerdán 400-900 méter közt várható. Ezzel szemben ma estére akár 300-400 méteren is havazhat Felső-Ausztriában, továbbá Alsó-Ausztria nyugati részén. Karintiában magasabban, 1200-1900 m közt várható hóesés, igaz az emelkedő csapadékintenzitás mellett ez csökkenhet. A legújabb előrejelzések vasárnap délutántól is egy újabb hóhullámot mutatnak.
A mostanra várt hómennyiségek a szezon kellős közepén is kimagaslónak számítanak, de így novemberben meglehetősen párját ritkítóak. Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat a fentebb nevezett hegységekben 80-150 cm havat vár, egyes völgyekben sem zárják ki a 60-80 cm közti mennyiségeket, így a Karavankák és a Gailvölgyi-Alpok közt fekvő Lesach völgyében. Bizonyos modellek ezeknél az értékeknél is nagyobb mennyiségeket jósolnak.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »