Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria és Dél-Tirol: újabb méteres havazás érkezik

2019.11.12. Bata Attila

Alig vagyunk túl a már sokadik november elejei havazáson és már érkezik is a következő méteres adag az osztrák és a dél-tiroli hegyek felsőbb részeibe.
Nassfeld az előző havazáskor, november 8-án. Most kb. 100 cm várható fenn
Nassfeld az előző havazáskor, november 8-án. Most kb. 100 cm várható fenn
A következő két napban ismét komoly havazás érkezik Ausztriába, ezúttal is egy déli ciklon hoz hatalmas havazást. Így a mostaniból sem maradnak ki az Olasz-Alpok keleti végei, valamint a magasabb szlovén hegyek sem.

Ausztriában 2000 méter felett akár egy méter hó is lehullhat a következő napokban. A déli áramlat ezúttal is a karintiai, a felső-stájerországi és a kelet-tiroli hegyekben hoz sok havat. Ezen felül jut belőle a magasabb salzburgi, illetve tiroli régiókba is.

Ausztriában különösen a karintiai síterepek számíthatnak sok hóra a következő napokban, de a ZAMG előrejelzése szerint a Nassfeldhez közeli Lesachtal településen (1043 méter) is 75 cm hó várható szerda estig.

Salzburg tartományban a települések magasságában, a déli részen fekvő településeken várunk több havat. Pl. Bad Gastein 30 cm, Rauris 20 cm, vagy Zell am See 10 cm havat kaphat szerda reggelre. Salzburg városában is lehullhat az idei első hó, igaz valószínűleg még eléggé vizes lesz.

Kelet-Tirolban (Ausztria) és Dél-Tirolban (Olaszország) szintén figyelmeztetést adtak ki a várható havazás miatt. A következő napokban itt is akár egy méter hullhat a felsőbb régiókban.

A mostani havazás miatt a hegyimentők felhívják a figyelmet a fokozott lavinaveszélyre. A már üzemelő síterepek magasságában kemény tél várható, nem ajánlott a pályán kívüli síelés. Az idei szezon első halálos lavinabalesetéről már beszámoltunk.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy november 1-től a téli gumi már kötelező. A következő napokban fel kell készülni a hólánc használatára és arra, hogy néhány utat ideiglenesen lezárhatnak.

A további előrejelzések is érdekesek. A csütörtök csak azért telik el, hogy két havazás között legyen egy szünnap is. Pénteken már indul a következő havazás, amely újabb fél méter havat ígér pl. az előbb említett, az olasz határhoz közeli, Lesachtal környékén.
Várható havazás mennyisége szerdáig (ZAMG)
Várható havazás mennyisége szerdáig (ZAMG)
Várható havazás mennyisége az osztrák-olasz határ két oldalán, Kelet-Tirol és Észak-Tirol (ZAMG)
Várható havazás mennyisége az osztrák-olasz határ két oldalán, Kelet-Tirol és Észak-Tirol (ZAMG)
Livigno (Olaszország) ma reggel
KOMMENTEK
bouquetk | 2019.11.12. 09:01
Mennyire lehet komolyan venni azt az előrejelzést, ami egy helyre most péntekre 166 cm havat jósol? Nézzük majd meg, hogy mennyi lett belőle ténylegesen.
golo | 2019.11.12. 10:27
Kelet-Tirolban, 2000m felett, a két ciklon termése összesen meglehet annyi.
A sielok.hu havazás előrejelzése viszont interpoláció nélküli, és egymástól távoli, különböző magasságú helyekre is ugyanazt az értéket mutatja, ezért nem sokat ér.
bouquetk | 2019.11.12. 11:21
Két órával később már csak 96 cm péntekre. Tényleg nem lehet egy normális előrejelzést feltenni az oldalra?
golo | 2019.11.12. 12:31
Minden modellfutás más eredményt ad. Ahogy közeledünk az adott időponthoz, annál pontosabbat. Mivel most nagyon turbulensek a körülmények és a mediterrán ciklonok a legnehezebben előrejelezhetőek a domborzat nagy változatossága miatt, ezért már kis eltérések a kiindulási feltételekben is az eredmények nagy szórását okozzák. Ehhez hozzá kell szoknunk és soha nem egy konkrét időpontra írt számot kell elhinnünk, hanem több futásból, még jobb, ha több modellből átlagolunk.
tomika | 2019.11.13. 20:28
én olyan jókat mosolygok ilyenkor mindig:)))minden novemberben irják az óriási havakat aztán mire odaérnek a síközpontok hogy nyitás lenne jön 1-2 felmelegedés és nyoma sincsen a lehullott hónak és januárban meg már fizetnénk is érte ha esne némi fehér áldás és hosszú hosszú cikkek jelennek meg az évek óta nem látott hószegény telekről
bouquetk | 2019.11.14. 10:39
Ez mondjuk tavaly pont nem így volt. December vége - január régen látott nagy havat hozott, de volt bőven később is.
tomika | 2019.12.18. 21:51
"Kedden a Lomnici-csúcs mérőállomása a Magas-Tátrában 6,4 fokot mért. Soha ilyen meleget még nem mértek ezen a helyen téli hónapban."én szóltam:(((és esélytelen a havazás az ünnepekre itthon tuti de a közeli síterepek sem jeleznek igazi nagy havazásokat Hochkar is leolvadt szinte Eplény Mszi kuka Semmering sem kecsegtet semmi jóval...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.