Menü ≡

November 1-től kötelező a téli gumi Ausztriában

2019.11.02. | Szerző: Bata Attila
Tegnaptól lépett életbe a téli gumi kötelező használatáról szóló szabály Ausztriában, természetesen csak télies útviszonyok esetén.
h i r d e t é s
2008. január elsején vezették be a téli időszakban kötelező gumihasználatot Ausztriában. Azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére.

Bár az M+S jelzés (Mud + Snow = sár és hó) nem minden esetben jelenti, hogy az abroncs valójában téli gumi, a törvény szerint a hatóság ezt a jelzést figyeli az ellenőrzésnél. Ezen felül a fontos a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm.

A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható.

Országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság elméletileg akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről és a biztosítók sem szoktak fizetni ilyen esetekben.

Szakértők javaslata szerint nem érdemes megvárni az első havazást, az első hidegebb időszaktól már érdemes a téli gumikra váltani.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknekUtasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »