Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: dohányzási tilalom novembertől a vendéglátóhelyeken

2019.07.08. 2019.10.29. Bata Attila | frissítve: 2019.10.29.

Az osztrák vendéglátóhelyeken a dohányzás engedélyezése vagy tiltása az utóbbi időkben a helyi politika egyik fontos kérdése lett. Miután a dohányzást támogató politikai párt pozíciója meggyengült, ismét bevezetik az általános tilalmat a zárt helyeken.
Egy kicsit ugorjunk vissza az időben, hogy jobban megértsük az osztrák parlament múlt keddi döntését, amely megtiltja a dohányzást november elsejétől.

Ausztriában, nemzetközi összehasonlításban, is magas a felnőtt dohányosok aránya. Először 1985-ben léptek a nemdohányzók védelmében, az akkori rendelettel a munkahelyek zárt helyiségeiben tiltották be a dohányzást.

A következő nagyobb tilalom 2009 januárjában lépett életbe, amikor betiltották a dohányzást az iskolákban, az oktatási intézményekben, a sportlétesítményekben és az állami hivatalokban. Ekkor szabályozták először a vendéglátóhelyeket is, ahol a nagyobb területű kocsmákban (50 m2 felett) kötelező volt kijelölni dohányzó vagy nemdohányzó termet, kisebbekben a tulajdonos döntötte el, hogy engedélyezi, vagy tiltja a dohányzást.

A 2010-es évek elején mindenki arról beszélt, hogy hiába a rendelet, a hüttékben továbbra is vágni lehet a füstöt. A rendeletet sokszor nem tartották be, a síelés utáni apres ski bulik továbbra is elképzelhetetlenek voltak füst nélkül.

2015-ben döntött az osztrák kormány, hogy szigorít a 2009-es rendeleten, de azt csak 2018. május 1-től vezetik be.

2018. március 22-én az ÖVP (Osztrák Néppárt) és FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) kormánykoalíció úgy döntött, az utóbbi párt nyomására, hogy visszavonja a rendeletet, amelyet így nem vezettek be májustól.

Májusban a "hírhedt ibizai videó" után a koalíció megbukott, a Szabadságpárt már nem tudta védeni dohányzást támogató elképzeléseit. Közben az orvosi kamara aláírásokat gyűjtött a dohányzás betiltásáért. Közel 900 ezer osztrák (a szavazók kb. 14 %-a) írta alá a Don't Smoke kezdeményezést. Ezek után az osztrák parlament a múlt héten november elsejei hatállyal ismét megszavazta a korábban 2018. május elseji dátummal bevezetni tervezett rendeletet.

A törvény értelmében a jövőben tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.

Mielőtt bárki örülne vagy bánkódna az új rendelkezés miatt, ne felejtsük el, hogy a kormánykoalíció bukása miatt jelenleg Ausztriában ideiglenes, ügyvivő kormány működik. Az új választásokat szeptember 29-én tartják. Várhatóan a választási kampány egyik témájává válhat a dohányzási tilalom is, így még akár egy olyan helyzet is előállhat, hogy az új kormány megint csavar egyet a rendeleten.
KOMMENTEK
bouquetk | 2019.07.08. 15:57
És előírja a kötelező dohányzást.
maci-laci | 2019.10.30. 21:55
Öröm bódottág :D Bizonyára van aki nem örül az intézkedésnek de magam részéről nagyon rosszul viselem, ha kajálás közben dohányoznak mellettem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.