Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Méteres havazás érkezik az Alpok nyugati oldalára

2019.11.03. | Szerző: Bata Attila
Vasárnaptól keddig komoly havazásra lehet számítani a Nyugati-Alpokban. A francia síterepeken hullhat a legtöbb hó, de Svájc és Olaszország is kap belőle szépen.
Kissé nehéz elhinni, amikor nálunk vasárnap ismét 20 közelében alakul a hőmérséklet, akkor a Nyugati-Alpok idei első nagy havazása méteres havat hozhat majd a 2500 méter feletti hegyekbe.

Az Alpok két oldalának időjárása csapadék szempontjából kettéválik a következő napokban. Az közös, hogy hatalmas széllel, gyakran 100 km/óra feletti széllökésekkel érkezik a vihar, de amíg a nyugati oldalon havat kapnak, addig a keleti részen ez a csapadék eső formájában zúdul le.

Franciaországba az Amélie névre keresztelt vihar érkezik, amely az alacsonyabb részeken heves esőt hoz, de a hegyekben sok havat várunk. A nagyobb havazás vasárnap estéről hétfőre várható. Az Alpok déli részén az Ecrins régióban (freerider paradicsom!) 2600 méter felett 60-80 cm hullhat, a többi részen hasonló magasságban 30-50 cm. Egy nappal később kedd reggelre további 10-40 centi havat jósolnak hasonló magasságban.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Francia-Alpok északi oldalán is két hullámban várható a havazás. Kedd reggelre 2300 méter felett 40-60 cm hó várható, 3000 méteres magasságban közelíthetünk az egy méterhez.

A Pireneusokba is jut egy kis hó, de csak nagy magasságban, 2700 méter felett. Itt egyébként októberhez képest már szépen havazott, a sítúrázók méteres hóról írtak élménybeszámolóikban.

Nagy havazásra lehet számítani francia-olasz-svájci hármashatár környékén fekvő hegyekben. A svájci-francia határon 2000 méter felett kb. 90 cm hullhat hétfő estig, a többi nyugati régióban 50-70 cm, a déli oldal többi részén kb. 30-50 cm várható Svájcban. Az északi oldal főnnel "sújtott" részein csak néhány centiméter. Hétfőn tovább süllyed a nulla fok határa a déli oldalon, 1200-1500 méterre, és további havazás várható.

Az osztrák hegyekben főnhatás érvényesül. Enyhe levegő érkezik, amely az alábbi térkép szerint viharos szelet és sok esőt hoz a hegyekben. Havazásra csak a gleccserek magasságában van esély.
A november elejei nagy esőzések általában hasznosak a síterepek számára. A szárazabb hónapok után a víztározók eléggé kiapadtak, jól jön egy kis utánpótlás a november végére tervezett hóágyúzáshoz. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »