Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Folytatódik a novemberi elejei havazás az Alpokban

2019.11.05. | Szerző: Bata Attila
Szombat óta november elejéhez képest tekintélyes mennyiségű hó hullott a Nyugati-Alpok magasabb részein, mától a havazás már jobban átterjed keletre, vagyis Ausztriára is.
Rudolfshütte, 2315 m, webkamera tegnap. Reggelre 16 cm hó hullott
h i r d e t é s
Franciaországtól Ausztrián át Szlovéniáig friss havat kaptak a magashegyek. A lehullott mennyiség nagysága nyugatról kelet felé csökken. A svájci-francia határ környékén közel egy méter már a hóréteg vastagsága, igaz ebbe a korábban megmaradt havat is bele kell számolni. Francia és svájci mérőállomások 3000 méteres magasságban 70-80 cm friss havat regisztráltak, míg a másik végletben a szlovéniai Júliai-Alpokban is hullott néhány centiméter.

Ezúttal a déli oldal részesült a nagyobb havazásból. Itt a magyarok által is kedvelt dél-francia síterepektől egészen Nassfeldig húzódott a havazás. Az olasz hegyek eléggé havasak november elején. 60 cm friss hó hullott a Presena-gleccseren (Tonale), amely pont jókor jött, hogy hétvégén ki tudnak nyitni. Solda (Sulden) ugyan nem gleccser, de kedvező magassága és a mostani havazás lehetővé teszi itt is a hétvégi szezonkezdetet.

Svájcban is jól jött a havazás. Múlt héten több síterep sem tudott kinyitni (Verbier és Andermatt), ennek ezen a hétvégén már nem lesz akadálya, és hozzájuk csatlakozik még Davos-Kloster is.

Ausztriában a magasabb régiókban havazott. Tegnap reggelre a Kaprun melletti Rudolfshütte 16 cm friss havat kapott. A tiroli gleccserekre is 10-20 cm friss hó érkezett.

Kedden az egész Alpokban folytatódik a havazás, Ausztriában már az alacsonyabban fekvő régiókban is. Hidegebb időszakokban már 1000 méter felett is havazni fog az északi oldalon. A tiroli gleccsereken ma további 30-40 cm, a 2000 méter feletti részeken 15-30 cm hóra számítunk. A havazás eléri a Hohe Tauern magasabb részeit, a 40 centiméteres maximum itt is valószínű.

Szerdán rövid szünetet tart a havazás az Alpokban, de csütörtöktől már formálódik a következő havazás, amely pénteken ismét egy nagyobb mennyiséget hozhat. Igazán nem panaszkodhatunk, november első harmadában jelentős mennyiségű havat kapnak a magasabb régiók az Alpokban. Ehhez már csak az kellene, hogy november végére az alacsonyabb régiókba is leérjen a nagy havazás.
Webkamera: Kronplatz, Olaszország
Webkamera: Presena-gleccser, Olaszország
Webkamera: Sulden am Ortler (Solda) 2820 m, Olaszország
A svájci-olasz határ svájci oldalán (Kép: asp)
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »