Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: lezúdult a szezon első halálos lavinája

2019.11.10. 2019.11.11. Bata Attila | frissítve: 2019.11.11.

Szombaton Sölden környékén lezúdult az idei szezon első halálos lavinája, amely két holland halálát okozta pályán kívüli területen.
Az ORF beszámolója szerint három holland tartózkodott pályán kívül a szombat dél körül a Rettenbach-gleccser közelében. Körülbelül 2900 méteres magasságban, a 35 fok meredek hegyoldalban, egy kb. 50 méter széles lavina szakadt le. Az egyik hollandnak sikerült kitérnie a lavina útjából, a másik kettőt elsodorta a hógörgeteg. Mindkettőjüket kb. 200 méteren görgette a lavina a sziklás, jeges és meredek hegyoldalban.

Mindkét snowboardos a szükséges felszerelésekkel együtt vágott neki a pályán kívüli csúszásnak, de csak az egyiküknek sikerült a légzsákot kinyitnia. Mindkettőjüket kb. 2,5-3 méter mélyen a hótakaró alatt találták meg. Az egyiküket 50, a másikat 120 perccel a baleset után.
Jól látható nyomok a hegy tetején, a leomlás és a meredek hegyoldal (Kép: APA)
Jól látható nyomok a hegy tetején, a leomlás és a meredek hegyoldal (Kép: APA)
Tirolban és Ausztriában szezon előtt, a síterepek nyitása előtt még nincs napi előrejelzés lavinaveszély tekintetében. Általában november végétől szolgáltatnak naponta információt az aktuális viszonyokról. Azonban a helyi hegyimentők az elmúlt napokban többször is figyelmeztették a túrázókat és a síelőket a lavinaveszélyre. Az utóbbi időben többször is havazott a környéken, már kisebb lavinák is elindultak, de eddig áldozatokat nem követeltek. A hegyoldalban, a hegyimentők vezetője szerint, 60-70 cm vastagon állt a hó.

Ezen a hétvégén tartják Söldenben a hollandoknak szervezett idénynyitót, amelyre nagyon sokan érkeztek Hollandiából. Az alábbi videót a Snow Camps Europe egyik helyszínen tartózkodó munkatársa késztette. Egy másik helyi vállalkozás tulajdonosa (Snow Safety Center) elmondta, hogy ismerte az áldozatokat és tapasztalt hegyi sportolóknak tartotta őket.
A statisztikák szerint a tavaly december 13-án történt az első halálos lavinabaleset Tirolban (Zillertal-Tux). A tavalyi évben 93-an vesztették életüket télen az osztrák magashegységekben, ez a szám csökkést mutat a megelőző év 102 áldozatával szemben. A lavinában elhunytak száma ezzel ellentétes irányt mutat. Míg tavalyelőtt 15, tavaly 19-en vesztették életüket hóomlásban.

Frissítés

A söldeni rendezvényre kb. 700 vendég érkezett Hollandiából. A két áldozat tapasztalt hódeszkás volt. Az egyik áldozat egy freeride utakra szakosodott utazási iroda egyik vezető alkalmazottja volt, míg a másik holland állampolgár Kaprunban dolgozott snowboard oktatóként.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.