Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: halálos lavina zúdult le pályán kívül

2019.12.15. Bata Attila

Halálos lavinabaleset történt az Alacsony-Tátrában, Chopok közelében szombat reggel. Két szlovák síelő közül az egyik életét vesztette, a másik komoly sérüléseket szenvedett.
A Szlovák Hegyimentő Szolgálat felvétele (Kép: Horská záchranná služba)
A Szlovák Hegyimentő Szolgálat felvétele (Kép: Horská záchranná služba)
A hegyimentők tájékoztatása szerint két freerider került bajba szombat reggel Chopok északi oldalán a Školský žľab nevű kuloárban. A freeride oldalak leírása szerint ez a rész elég széles, kezdő freeriderek részére is síelhető, de a felső része a könnyen összetorlódó hó miatt lavinaveszélyes tud lenni.

Szombat reggelre kb. 30 cm friss hó hullott Chopokon ebben a magasságban, így a kuloár felső részén az elővigyázatosság indokolt volt. A jeges alapot kb. 50 cm vastag hó borította, amelynek a felső részét alkotta a frissen lehullott hó. A vizsgálatok szerint kb. 50 méter széles lavinát indítottak el a síelők, amely kb. 250-300 méter hosszan ért le a völgybe.

A lavina az egyik síelőt maga alá temette, de a másiknak sikerült magát kiszabadítania és telefonon értesítette a hegyimentőket. Elmondása szerint nem tudott eltűnt társa keresésére indulni, mert komoly lábsérülést szenvedett.
A hegyimentők az időjárási körülmények miatt nem tudták helikopterrel megközelíteni a terepet. A keresőkutyák megtalálták az eltűnt 23 éves síelőt. A mentésben résztvevő szakemberek kiásták őt a kb. másfél méter vastag hóréteg alól, de újraéleszteni már nem sikerült. A hegyimentők a holttestet és a 27 éves sérült síelőt a jasnai síterep Biela púť részére szállították.

A két síelő mentésében 16 szakember vett részt.
A kép jobb szélén, az "I" jelzésű útvonalon történt a baleset (Kép: http://www.miropeto.sk)
A kép jobb szélén, az "I" jelzésű útvonalon történt a baleset (Kép: http://www.miropeto.sk)
Így néz ki a helyszín egy régebbi videóban
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.