Menü ≡

Chopok: halálos lavina zúdult le pályán kívül

2019.12.15. | Szerző: Bata Attila
Halálos lavinabaleset történt az Alacsony-Tátrában, Chopok közelében szombat reggel. Két szlovák síelő közül az egyik életét vesztette, a másik komoly sérüléseket szenvedett.
h i r d e t é s
A hegyimentők tájékoztatása szerint két freerider került bajba szombat reggel Chopok északi oldalán a ©kolský ľµab nevű kuloárban. A freeride oldalak leírása szerint ez a rész elég széles, kezdő freeriderek részére is síelhető, de a felső része a könnyen összetorlódó hó miatt lavinaveszélyes tud lenni.

Szombat reggelre kb. 30 cm friss hó hullott Chopokon ebben a magasságban, így a kuloár felső részén az elővigyázatosság indokolt volt. A jeges alapot kb. 50 cm vastag hó borította, amelynek a felső részét alkotta a frissen lehullott hó. A vizsgálatok szerint kb. 50 méter széles lavinát indítottak el a síelők, amely kb. 250-300 méter hosszan ért le a völgybe.

A lavina az egyik síelőt maga alá temette, de a másiknak sikerült magát kiszabadítania és telefonon értesítette a hegyimentőket. Elmondása szerint nem tudott eltűnt társa keresésére indulni, mert komoly lábsérülést szenvedett.
A hegyimentők az időjárási körülmények miatt nem tudták helikopterrel megközelíteni a terepet. A keresőkutyák megtalálták az eltűnt 23 éves síelőt. A mentésben résztvevő szakemberek kiásták őt a kb. másfél méter vastag hóréteg alól, de újraéleszteni már nem sikerült. A hegyimentők a holttestet és a 27 éves sérült síelőt a jasnai síterep Biela pú» részére szállították.

A két síelő mentésében 16 szakember vett részt.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Így néz ki a helyszín egy régebbi videóban
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »