Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: lavina rongálta meg a sílift állomását

2019.12.04. Bata Attila

Az elmúlt napok hatalmas dél-franciaországi havazásai után komoly lavinaveszély alakult ki a hegyekben. A veszély valós, az egyik lavina egy sílift völgyállomását tarolta le.
A Brianconhoz közeli Serre Chevalier síterepére hétfőn zúdult a lavina, ahol a Cucumelle nevű négyszemélyes ülőlift (2360 m- 2513 m) völgyállomását rongálta meg, a képek szerint elég komoly károkat okozva. Senki sem sérült meg, a síterep jelenleg még nem üzemel.

A lift fontos szerepet tölt be a síterep különböző régióinak összeköttetésében. Kiesése komoly gondokat jelentene.

A síterep közleménye szerint megkezdték a károk felmérését és a lift helyreállítását. Bíznak benne, hogy a főszezon kezdetére, a karácsony előtti hétre, ismét üzemeltetni tudják a liftet. Serre Chevalier egyébként ezen a hétvégén kezdi meg a szezont.
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
Forrás: data-avalanche.org
A lift helye a síterep térképén
A lift helye a síterep térképén
KOMMENTEK
magnum56 | 2019.12.04. 09:46
Komoly gondokat valószínűleg nem fog jelenteni, mert a különböző régiók összeköttetését a völgyben sűrűn járó síbuszok biztosítják. Amikor én itt jártam, akkor sem üzemelt ez a lift (a nagy szél miatt),de busszal könnyen vissza tudtunk menni Briancon irányába. Amíg ilyen fokú a lavinaveszély, addig egyébként sem engedhetik a sízőket erre a területre, akár működőképes a felvonó, akár nem. Mire pedig elmúlik a lavinaveszély, addigra kijavítják a liftet is.
Daddy | 2019.12.04. 10:05
E lift felső állomása a Cucumelle népszerű csúcsa, és így tömegek mennek fel ide. "Komoly gondot" nem, de kényelmetlenséget, időveszteséget okoz ennek a liftnek kiesése, mert aki nem a nagyon kedvelt oldalán csúszik le a csúcsról (ahol szintén jó pályák vannak), vagy a pályarendszer másik végéről akar erre a csúcsra jutni, annak elég nagy kerülőt kell tenni. Az igaz, hogy Briancon felé (a völgyben) helyi síbuszokkal vissza lehet menni. Igénybevételüket a közelmúltban díjkötelessé tették, ezért (is) célszerű pénzt vinni a sípályára magunkkal.
magnum56 | 2019.12.04. 10:40
Egyetértek. Kényelmetlenséget nyilván okozhat, ha hamarosan nem sikerül működőképessé teni a liftet. A buszozás időveszteség, meg nem is olyan élvezetes, mint csúszni a friss havon. Én is olvastam valahol, hogy fizetős lett a síbusz, talán 2 euró/alkalom. Mi este bevásárolni is a síbusszal jártunk anno, és akkoriban elfogadták a síbérletet léc nélkül is. De azóta nem jártam itt. Igaz lehet a 2 euró? Csak azért kérdezem, hogy tudjon róla, aki ide tervezi a síelését.
Daddy | 2019.12.04. 10:58
Két éve a fiam nem figyelt a liftek zárására és a pályarendszer Briancontól távolabb eső részén maradt. Úgy emlékszem, hogy 2 Euró lett volna a díj, csak nem volt nála pénz. Így aztán visszasétált. Szerencséjére snowboarddal volt. Sícipőben emlékezetesebb élmény maradt volna.
magnum56 | 2019.12.05. 09:26
Egyébként elég megtévesztő a pályák és a liftek elnevezése. A "cucumelle" lift melleti pályának "eychauda" a neve, a "cucumelle" pálya melett pedig a "vallons" nevű lift üzemel. Valamiért nekem az lenne a logikus, hogy a "cucumelle" pálya meletti liftet nevezzék "cucumelle"-nek.
De pl. az Eychauda hegyen működő "eychauda" lift meletti pálya neve véletlenül sem "eychauda".
Tovább bonyolítja a tájékozódást, hogy a pályák melleti táblákon a pálya száma van jól láthatóan feltüntetve (a pálya neve csak apró betűvel), de a pályák száma a sítérképen nem szerepel. Szóval síző legyen a talpán, aki itt elsőre eligazodik. Persze nem katasztrófa, meg lehet szokni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.