Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: novemberben leállnak a síterepek

2020.11.01. Bata Attila

Több európai ország után a hétvégén Ausztria is bejelentette járványügyi szigorításait. Ennek értelmében keddtől a hobbisíelők nem használhatják az osztrák síterepek felvonóit. Az átfogó szigorítások célja itt is az, hogy a járvány terjedését lelassítsák és decemberre javuljanak a mérőszámok.
Stubai-gleccser az "utolsó hétvégén"
Stubai-gleccser az "utolsó hétvégén"
Nagy-Britannia, Németország, Szlovénia, Franciaország vagy Olaszország után Ausztria is szigorít. Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be az újabb szigorításokat.

Általános rendelkezés, hogy csak meghatározott esetekben engedélyezik a lakóhely elhagyását este 8 és reggel 6 óra között. Ebbe beletartozik munkavégzés, alapvető szükségletek kielégítése (pl. vásárlás), beteg, gondozásra szoruló családtag ápolása, az élet megvédése és fizikai felfrissülés. Utóbbi esetben leginkább a séta és a futás jöhet szóba. Ezek a korlátozások első körben november 12-ig érvényesek, de november végéig meghosszabbíthatók.

Sajnos, a turizmust ismét keményen érintik az új szabályok. November 30-ig bezárják a közfürdőket és a szállodákat (a turisták részére). Az éttermekből csak kiszállítással lehet rendelni.

Síterepeket leginkább érintő szabályozás, hogy megtiltják az összes típusú sílift üzemeltetését a nagyközönség (hobbisíelők) számára. Versenyzőkre ez a tilalom nem vonatkozik.

A rendelkezések keddtől lépnek életbe és a tervek szerint a hónap végéig maradnak érvényben (a lakhelyelhagyási kijárási tilalom egyelőre november 12-ig érvényes). Az osztrák kormány bejelentette, hogy hetente felülvizsgálja a járványhelyzetet és ennek tükrében vezethet be változásokat.

Ausztriában jelenleg az összes gleccser síterep (Hintertux, Stubai, Sölden, Pitztal, Mölltal, Kaunertal, Kitzsteinhorn és Dachstein), valamint Kitzbühel üzemel(t). Az utóbbi időszak havazásainak köszönhetően nagyon jónak mondható hóviszonyok között.

Az osztrák kormány ígérete szerint a tavaly novemberi számokkal összehasonlított idei novemberi bevételkiesés 80%-át megtéríti az érintett vállalkozásoknak, így a síterep-üzemeltetőknek is. Ettől függetlenül számos síterep úgy döntött, hogy a leállás alatt versenyzőket sem fogadnak.

Kaprunban már nagyon pörgött a szezon, hétvégén már 15 lift üzemelt. A síterep 5 millió eurós veszteségre (vendéglátó létesítményekkel együtt számolva) számít novemberben. Itt azt a döntést hozták, hogy novemberre teljesen bezárnak. Indoklásuk szerint lehetetlen ellenőrizni a gleccseren síelők (főleg külföldiek) közül, hogy tényleg ki minősül versenyzőnek.

A jóval kisebb gleccserterep, Dachstein novemberben az éves bevételeinek kb. 20%-át keresi meg. A helyiek kb. 400 ezer eurós hiánnyal számolnak a novemberi zárás miatt. Azonban a síterepen abszolút nem kongatják a vészharangokat. A közel 70 alkalmazottat átcsoportosítják a schladmingi négy síterepre, ahol novemberben komoly munkákat végezhetnek az esetleges decemberi szezonkezdet előkészítésében.

A decemberi előkészületekkel kapcsolatos, hogy több szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a síterepek ne adják fel a szokásos kemény novemberi munkát a nehéz helyzet ellenére. November a hóágyúzásról és a pályák előkészítéséről szól. Szakemberek szerint nagyon rossz döntés lenne, ha jóval kevesebb pályát hóágyúznának be novemberben.

Néhány magasabban fekvő síterep, amelyek rendszerint (Ischgl, Obertauern, Gurgl vagy Silvretta Montafon) már novemberben nyitnak, most kénytelenek a nyitást a következő enyhítések kezdetére halasztani.

A síterepek üzemeltetői továbbra is optimisták. A legtöbb helyen a kiesett novemberrel nem keletkezik komoly veszteségük, inkább ezt a hónapot áldozzák be, mint a december közepe utáni időszakot.

Jelenleg bizonytalan a helyet, a foglalások is mindenhol visszaestek, de ha szezon közben javul a helyzet, az addig kiváró síelők gyorsan fognak dönteni és akkor jól jönnek majd az előkészített pályák.

Mit tehet, aki mégis síelni szeretne? Nos, Ausztriában a sífelvonókat állították le, tehát a sífutás és sítúrázás továbbra is engedélyezett, amennyiben meg tudjuk oldani felvonózás nélkül.

Ha valaki sífelvonókat is szeretne használni novemberben az Alpokban, akkor már csak Dél-Tirol (Olaszország) és Svájc pályái maradtak, egyelőre...
KOMMENTEK
Sz Zsuzsanna | 2020.11.04. 16:15
Ennyit erről.
Azért látom, már elkezdődött a "kiveri át a másikat jobban" című műsor a Murau bérleti jogok eladása terén. A bérleti jogosok próbálják a saját kárukat mással megfizettetni. Kiadják még korán, utána meg, bocs én nem tehetek róla "ártatlan tekintet, szét tárt karok", esetleg egy kis Orbánozás, hiszen ő tehet mindenről.
Deni11111 | 2020.11.04. 20:00
Azt hittem , hogy csak a magyarokat lehet hülyíteni ezzel a Járvány hisztivel. A "fertőzések" száma mindaddig nem fog csökkenni amíg az államok milliárdokat kapnak a megelőzésre ,amíg a kórházak ( egészségügy) fejpénzt kap a covidba "elhunytak" után , amíg a szegényebb területeken élő emberek pénzt kapnak azért , hogy aláírják ,hogy ők covid fertőzést kaptak . Pl . román Moldávia 500 EURO-t/ fő .
retekba | 2020.11.05. 15:28
Én továbbra is értetlenül állok a dolog előtt. A felvonón a forgalom szabályozható (pl egy ülésre 1 ember). A napi síbérletek kiadása szintén szabályozható, maximalizálható. A hüttéket be lehet zárni. Mivel veszélyesebb COVID szempontból a síelés, mint a szabadban történő bármely egyéb sport, pl. futás?
ttottam | 2020.11.08. 18:39
Igazán szeretnék arról hallani, hogy valaki bizonyítottan a lejtőkön fertőződött meg - mert amúgy, mi értelme ennek az egésznek?
ttottam | 2020.11.08. 18:44
És még valami: érdemes lenne beleverni a síterepek menedzsereinek a fejébe azt az előrejelzést, hogy az évszázad végére (én már akkor a paradicsom mezein fogok síelni), Európában 300 méter alatt nem lehet már síelni. És ha így van, talán ÉRTELMES módon védekezve a járványveszély ellen kellene lehetőséget hagyni arra, hogy az utolsó generációk egyikeként még csússzunk néhány EGÉSZSÉGESET.....

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.