Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszország: a síterepeket is érintik a covidos szigorítások

2020.10.26. Bata Attila

Vasárnap délután Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításokat jelentette be, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. A rendelkezések a sífelvonókat is érintik.
Az MTI híre szerint az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől léptek életbe, és november 24-ig érvényesek. A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Ismét bezárják Olaszországban a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak. Szüneteltetik az amatőr csapatsportokat. Tilos lesz mostantól a hivatalos és magán jellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, a Covid-19 betegség országos terjedése "aggasztó" szintet ért el a napi húszezer regisztrált fertőzöttel. Szavai szerint az újabb óvintézkedésekkel azt akarják elkerülni, hogy a betegek száma karácsony időszakára két-háromszorosára emelkedjen. Kijelentette, "most kell áldozatot hozni, összeszorított fogakkal, hogy később levegőt tudjunk venni".

A miniszterelnök rendeletében az is szerepel, hogy mától a sílifteken csak a Nemzeti Olimpiai Bizottság által engedélyezett sportolók utazhatnak, amely természetesen azt jelenti, hogy a hobbisíelőknek tiltott.

A hétvégén még négy síterep üzemelt Olaszországban. Közülük a Stelvio-gleccser a rendelet kihirdetése után egyből be is zárt. Itt túl nagy károkat nem okozott a tiltás, hiszen a síterep amúgy is csak tavasztól őszig üzemel és egy héttel később a tervek szerint be is zártak volna.

Cervinia síterepe szombaton nyitott kb. kétezer síelővel, ők már vasárnap bejelentették, hogy követik a miniszterelnöki rendeletet és két nap után, mától zárva tartanak.

A rendelet lehetőséget ad a tartományoknak, hogy saját belátásuk szerint módosítsanak rajta, ezzel élt is a dél-tiroli régió (Alto Adige/ Südtirol), ahol a másik két üzemelő síterep található. A rendeletet úgy módosították, hogy a síliftek használatakor kötelező az érvényes covidos szabályok betartása. Így ezen a két síterepen továbbra is lehet síelni! Ezen felül a vendéglők nyitvatartását is meghosszabbították 22 óráig.

A két síterep közül Solda (Sulden) a hétvége előtt nyitott ki, ahol az első nap óta bevezetett intézkedések szerint üzemelnek. Pl. a nagykabinos liftben (111 fős kapacitás) 2/3-ra csökkentették az utasok számát.

A másik dél-tiroli síterep, Val Senales (Schnalstal) már egy hónapja üzemel. A gleccseren gyakorolt a hazai női válogatott, amely komoly sikert aratott a söldeni versenyen.

Az olasz síterepek üzemeltetői a héten összeülnek megvitatni az új helyzetet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az intézkedés még egy gleccser pályát érinthet. A Presena (Tonale) gleccser hagyományosan október végén kezdi meg a szezont. A többi síterepnek nem okoz jelentős veszteséget a november 24-ig tartó zárás.

Olaszországban a bizonytalan helyzet ellenére a síterepek idén is jelentős összegeket költöttek fejlesztésekre, ezekről később beszámolunk. Sokan reménykednek benne, hogy a mostani intézkedések elérik céljukat: vagyis egyhónapnyi erőfeszítéssel a járvány erősödése megállítható, és korlátozott módon, de elindulhat a szezon. 

Frissítés

Cervinia síterepe október 29-tól fogad olasz és nemzetközi sportolókat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Aparthotel Maso Corto csillagcsillagcsillag
2-6 fős apartmanok a schnalstali kabinos lift alsó állomásától mindössze 200 méterre. Az apartmanok mindegyike teljesen felszerelt. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, síkölcsönző, wellness. Akár ellátással is kérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.