Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: novemberi szigorítások a szezon érdekében

2020.10.29. Bata Attila

A franciák az olaszok példáját követve szigorításokat jelentettek be az előttünk álló hónapra. A december 1-ig érvényben lévő és a síterepeket is érintő intézkedések célja a járvány terjedésének megállítása a decemberi ünnepek előtt.
Les 2 Alpes
Les 2 Alpes
Az MTI jelenti, hogy Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak - jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket. A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus.

"A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók" - tette hozzá. Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

"A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze" - hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak - elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) - a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban.
Emmanuel Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.
Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

Természetesen a francia síterepeket is érintik a péntektől bevezetendő korlátozások. Jelenleg két gleccseren (Tignes és Les 2 Alpes) lehet síelni a franciáknál. Péntektől mindkét síterep bezár a nagyközönség részére.

Les 2 Alpes ilyenkor szokás szerint csak két hétre nyit ki, az őszi szünet idejére. Itt amúgy vasárnap, november elsején zártak volna, ezt hozták előbbre.

Tignes ilyenkor már rendes üzemben működik és idén a jó hóviszonyoknak köszönhetően sorra nyitotta a pályákat. A fenti rendelet értelmében ők is kénytelenek bezárni novemberre. Azonban a versenyzőket továbbra is fogadják, ők gyakorolhatnak a gleccseren.

Az első francia nem gleccser síterepek általában november végén kezdik meg a szezont. Idén több síterep (pl. Val Thorens vagy Val d'Isère) is a november 28-i hétvégét tűzte ki nyitásnak. A síterepek abban bíznak, hogy kedvező körülmények esetén néhány nappal korábban kinyithatnak a december 1-ig érvényes rendelet lejárta előtt.

A francia sírajongók abban bíznak, hogy az országos rendelkezések elérik céljukat és sikerül a napi fertőzések számát 5000 körülire csökkenteni. Tegnap ez az érték 36 ezer körül alakult.

Franciaország is közzétette a szezon alatti ajánlásait a síterepek üzemeltetésére. A többi alpesi országhoz képest változást jelent, hogy "csak" a 11 éven felettieknek javasolják a maszk viseletét.
KOMMENTEK
skioutlet | 2020.10.29. 19:54
Következik: Ausztria.
Csak legyen értelme!
Stani | 2020.10.30. 07:54
... értelmet keresni az értelmetlenség tengerében.
minerel | 2020.10.31. 10:30
mindenesetre járványkezelésben is fényévekkel járnak előttünk.
D.Dani | 2020.10.31. 11:56
Már miért járnának előttünk? Népességarányosan sokkal több náluk a fertőzött és a halott, szóval lehet, hogy van olyan intézkedésük, ami jobb, mint a hazaiak, de azt kijelenteni, hogy fényévekkel előttünk járnak...
pzs72 | 2020.10.31. 16:35
Mondjuk nézd a cikk közepén lévő kiemelt részt, szóval pl. ezért is.
D.Dani | 2020.10.31. 16:44
Mint írtam, lehet, hogy van, ami pozitív, csak azt érzem durva tulzásnak, hogy fényévekkel előttünk vannak.
Kis Kovi | 2020.10.31. 18:42
Kedved Dani, egyszerűen politikai célzatú megnyilvánulások és most menni is fog a durci, mert beleköpnek egy kedvelt tevékenységbe, amit én is sajnálok, de azt hiszem ennél sokkal fájóbb dolgok történnek jelenleg a világban, mint hogy ebből következő "veszteségeinken" lovagoljunk.

Jelenleg csak többlet pénz vagy szabadidő(szabadság) kérdése, hogy megy-e valaki síelni, de ha tovább durvul a helyzet, akkor már lehet, hogy nem ezen fog múlni és az nem magyar specifikum lesz.
Jelenleg nem tiltanak, hanem diszpreferenciát alkalmaznak, hogy viselkedjél máshogy.

Megjegyzem, én nyáron sem tettem volna másképp, mert azon időszakban sokkal több a (védtelen) tömeg és a közvetlen emberi kontakt, de a többség (párszimpátiától függetlenül) háborgott volna, ezért sajnos engedtek.
Most egy kicsit igazságtalannak érzi ennek tükrében az ember a helyzetet, de reménykedjünk, hogy egy éven belül jön a megváltás.

Ingyenes szűrés, ugyan mire, egy a magyar társadalom többségének számára luxus fogyasztásra egy olyan országban, ahol évtizedek alatt a jobb anyagi körülmények között élő lakosok jelentős része számlázó üzemmódban adócsalásra szocializálódott, a politikusok pártszínezettől függetlenül pedig mindig jól "eléldegélnek" közben.
Ott, ahol egy pedagógus 20 év után még az átlag fizetést sem kapja meg, közben az egészségügyben már 5-10-szerezésről beszélnek.
Ott, ahol olyan emberek is megkapnák ezt a szolgáltatást ingyen, akik a többséghez képest sokkal jobb módban élnek, de a közösbe már nem ezzel arányosan tesznek bele, ugyan.
golo | 2020.10.31. 20:33
D. Dani! Az állításod, hogy "Népességarányosan sokkal több náluk a fertőzött és a halott" hazugság. Javaslom előtte nézd meg a valós adatokat. Okulásul:
https://coronavirus.jhu.edu/region/...hungary
https://coronavirus.jhu.edu/region/...austria
Lakosságarányosan sem jön ki a matek.
A többi állításoddal nem vitatkozom, mert alternatív valóságban élsz, és emiatt reménytelen.
D.Dani | 2020.10.31. 21:03
Szerintem erősen elbeszélünk egymás mellett, én Franciaországról beszéltem, visszaolvasva tényleg nem egyértelmű.
golo | 2020.10.31. 21:09
Akkor elnézést kérek.
D.Dani | 2020.10.31. 21:11
Arra pedig, golo, hadd kérjelek meg, hogy akár félreértés, akár tévedés miatt van nézetkülönbségünk, erről a magas lóról szállj le, és ne nézz egyből tök hülyének!
D.Dani | 2020.10.31. 21:19
A válaszodat már nem láttam
golo | 2020.10.31. 21:37
Jogos. De talán érthető a frusztrációm. Ausztria matt.
D.Dani | 2020.10.31. 23:43
Nincs harag, megértem. De gondoljatok bele, a szezon második fele még nagyon messze van, addig még szinte bármi lehet. Mi volt három hónapja? És azelőtt 3 hónappal? És még azelőtt 3 hónappal? A jelenlegi határzár is egyelőre csak decemberig tart. Szóval én is aggódom, eddig három síelésem marad/maradt el, de teljesen nem temetem még a szezont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.