Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Akár méternyi friss hó érkezhet az Alpok magasabb részeire

2020.10.26. Bata Attila

Október vége felé járunk, a mostani hóhelyzet sokkal jobb a korábbi években megszokottnál. Ehhez érkezik a hét elején egy újabb hidegfront és hatalmas hóvihar, amely akár 1 méternyi havat is hozhat az Alpokban. Igen, tudjuk, a karantén...
Ez még tavalyi havazás (Kép: Feriendestination Grächen / St. Niklaus, Svájc)
Ez még tavalyi havazás (Kép: Feriendestination Grächen / St. Niklaus, Svájc)
Leegyszerűsítve a dolgokat, nagyon komoly havazás érkezik. Kedd reggelig nemcsak októberben, de egy szokásos téli időszakban is komolynak mondható mennyiség érkezik kb. 24 óra leforgása alatt.

Az előrejelzések szerint a legtöbb havat Svájc középső része és az olasz Dolomitok kaphatja. Itt ideális esetben az egy méterhez közelíthet a friss hómennyiség. Nem fognak panaszkodni az Alpok többi részén sem, Franciaországban 40-60 cm, Ausztriában pedig kb. 70 cm hullhat a legszerencsésebb részeken.
Svájc: a barnával jelölt részeken hullhat a legtöbb hó
Svájc: a barnával jelölt részeken hullhat a legtöbb hó
Svájc nyugati részén az elmúlt napokban is hullott 20-50 cm hó kb. 2800 méteres magasság felett. A havazás itt is folytatódik, azonban a legtöbb havat Svájc középső részén, a hegy déli oldalán várjuk. Itt 2500 méteres magasságban jöhet össze az egy méter. Az északi oldalon alacsonyabb hóhatárokkal és egy kissé kevesebb hóval számolunk. Itt 1600 méter felett 20-50 cm, 2000 méter felett 50-80 cm hó várható.

Természetesen a hóból Svájci déli szomszédjának is jut. Olaszországban Lombardia és Trentino tartományok magasabb részein alakulhat egy méter körül a friss hó mennyisége keddre.

A forgatókönyv Franciaországban is hasonlóan alakulhat. Az északi részen kissé kevesebb (kb. 35-45 cm) hó hullhat alacsonyabb magasságban (kb. 2200 méter felett). A déli részeken, főleg a magyar a magyarok kedvenc síterepeinek közelében (Pra Loup vagy Isola 2000), 2600 méter felett, akár 60-70 cm is elképzelhető.
Kedd délelőttig várható friss hó mennyisége Ausztriában
Kedd délelőttig várható friss hó mennyisége Ausztriában
Ausztriában a fenti térkép mutatja a keddig várható hómennyiségeket. Itt a hegyek legmagasabb részein 70 centiméter körüli értékeket várunk, de a magasabban fekvő völgyekben is hullhat kb. 10 cm kedd reggelre.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.10.26. 11:43
Ez nagyon jo hir

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.