Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria kötelezővé teszi az FFP2 maszkokat a sílifteken

2020.12.20. 2020.12.22. Bata Attila | frissítve: 2020.12.22.

Az osztrák síterepek már lelkesen készültek a várva várt karácsonyi nyitásra, amikor pénteken kellemetlen hírt kaptak a kormánytól. A mostani tervek szerint a sílifteket csak FFP2 típusú maszkokkal lehet használni, amely több síterepet is elbizonytalanított, hogyan is lehet így üzemelni a következő napokban.
Planai (Schladming): december 24-én nyitnak, már az új lift is elkészült
Planai (Schladming): december 24-én nyitnak, már az új lift is elkészült

Frissítés! (12.22)

Hosszú napok vitái után kedd délután eldőlt, hogy az FFP2-es maszkok viselete csak a zárt felvonókban, kabinokban, illetve a "buborékos" ülőlifteken kötelező. 14 év alatti gyermekeknek nem kötelező FFP2-es maszk, csak a szájukat és az orrukat kell elfedni. 6 év alatt nem kötelező az arc elfedése sem.
Ha korlátozott üzemmódra is, de már nagyon készülnek az osztrák síterepek. Külföldi vendégek hiányában természetesen kevesebb üzemelő lifttel és pályával kezdik a szezont december 24-én, vagy néhány síterep egy nappal később, december 25-én. Több üzemelő pályára a külföldi vendégek "beengedése" után lehet számítani.

Már elkészült az előkészületekről szóló cikkünk, hamarosan meg is jelenik, hogy bezárt hütték mellett hogyan próbálnak a lifttársaságok a mellékhelyiségeket és esetleges melegedőket biztosítani a vendégeknek. Szóval, nagyban zajlanak az előkészületek, és akkor derült égből érkezett egy új szabály.

Ausztria december 26-tól ismét szigorít (részletek lentebb), de ezek "elvileg" nem érintik a síterepekre érvényes korábbi szabályokat. A rendelkezéseket pénteken jelentették be. A síterepek azért nem kerültek bele, mert egyszerűen nem tudtak megegyezni a szabályokban. Kiderült, hogy teljesen más álláspontot képviselnek kisebb és a nagyobb, a keleti és a nyugati síterepek, így a kormány úgy döntött, hogy minden tartomány döntsön saját maga, milyen keretek között engedélyezi a síelést.

A feladatot Salzburg tartomány kapta meg, az ő vezetésükkel kell kidolgozni az üzemelés feltételeit, szombaton meg is tartották az online konferenciájukat, de nem jutottak közelebb a megoldáshoz.
Hauser Kaibling (Schladming): készülnek a nyitásra
Az egyetlen, de ütős rendelkezés, a kötelező FFP2-es maszkok használata sok síterepet elbizonytalanított. Az egyik legerősebb érvük, hogy egyetlen osztrák tömegközlekedési eszközön sem kötelező az FFP2-es típusú maszk, akkor miért a felvonókon?
Az FFP2 szűrőosztályú légzőmaszk a baktériumok, vírusok, por, pollen és a szmog részecskék több mint 95% -át elfogja. (KN95/N95 osztálynak megfelelő)
Saalbachi üzemeltetők szerint, lehetetlen az új szabályt átültetni a gyakorlatba. Hiszen a síterepet teszik felelőssé a szabályok betartatásáért. El lehet képzelni, hogy milyen nehéz egy liftnél ellenőrizni, hogy ki milyen maszkot visel? Aztán kiállítani az illetőt a sorból, de még maszkot sem lehet számára beszerezni ilyen rövid idő alatt.

Számos síterep több százezer darab csősálat szerzett be ősszel a szezon előtt, amelyeket jelképes összegért vagy ingyen tervezett a síelők részére átadni. Az akkori szabályok szerint ezekben simán lehetett síelni. Mostantól ezekben már nem. El lehet képzelni, hogy a síterepek vezetői ezek után most mit gondolnak az FFP2-es szabályról.

Az idő sürget, az osztrák síterep üzemeltetők a következő hét elejére szeretnének megállapodni az "új" szabályokról. A tartományi szabályozás sem egyszerű eset, hiszen számos osztrák síterep két szomszédos osztrák tartomány határain át helyezkedik el.

Az MTI beszámolt arról, hogy december 26-ától újfent átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt. Újra életbe lép az egész napos kijárási korlátozás, és bezárnak a boltok. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók - például fodrászok, kozmetikusok - sem fogadhatnak vendégeket. A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat.

A novemberi teljes lezárással ugyan sikerült csökkenteni a napi új megbetegedések számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és főleg a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert - indokolta az immár harmadik zárlatot a kormány.

"Ha rövid időre is, de kinyithattak az üzletek, és a karácsonyt még szeretteink körében tölthetjük, tehát az erőfeszítéseink hatásosak voltak" - vezette fel a szigorításokat Sebastian Kurz kancellár a tartományi vezetőkkel tartott tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

December 26. után csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az éttermek, lokálok, bárok már zárva vannak, és ez így is marad egészen január 18-áig.

A kijárási korlátozás újra 24 órás lesz, csak különös indokkal - munkába járás, alapvető szükségletek ellátást szolgáló vásárlás, mások segítése, illetve szabadtéri egyéni sport - lehet majd utcára lépni.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést a tartományok kezébe adta a kormány, mindazonáltal a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését.

Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet, a normál iskolakezdés szintén január 18-án várható.

A január 18-i nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket. Ahol lehet, a személyzet fogja a bejáratnál, recepciónál ellenőrizni a negatív teszteredményt, ahol ez nem kivitelezhető, a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytat majd.

Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette a korábban már eldöntött beutazási korlátozásokat, amelyek december 19-én léptek életbe, és előreláthatólag január 11-éig tartanak. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.