Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karácsonykor kezdődik a síszezon Ausztriában

2020.12.22. 2020.12.23. Bata Attila | frissítve: 2020.12.23.

Finoman szólva sem indul egyszerűen az idei síszezon Ausztriában. Már az előzményeket is hosszan lehetne sorolni, de a síterepek (és a síelők) még két nappal a nyitás előtt sem voltak pontosan tisztában a szabályokkal, például kinyithatnak-e a hütték elvitelre?
Lofer: nyitás december 26-án
Lofer: nyitás december 26-án
A változó fejleményeket mutatja, hogy a kb. 10 nappal ezelőtt készült cikkünkből mára szinte semmi sem igaz. Akkor még mindenki bizakodott, hogy december 24-től a helyiek, majd január 10-től már a külföldiek is érkezhetnek az osztrák síterepekre.

Öt nappal ezelőtt, péntek este Ausztria bejelentette a 3. zárlat (lockdown) rendelkezéseit, amely a vendéglők, szállodák és a külföldi turisták részére korábban bevezetett korlátozásokat kitolta január 18-ig.

A síterepeket a kormány két döntéssel hozta nehéz helyzetbe. Először is nem tudott és nem akart dönteni az üzemeltetés kérdésében, így azokat a tartományok hatáskörébe utalta. A másik döntésével (kötelező FFP2-es maszkviselet a sílifteken) pedig olajat öntött a tűzre.

A nyugati tartományok hevesen ellenezték az FFP2-es maszkok kötelező bevezetését. Az egyik érv, hogy egyetlen osztrák tömegközlekedési eszközön sem kell ezt a típusú maszkot viselni. Továbbá, a síterepek felelősek a rendelkezés betartásáért, amely könnyen beláthatóan egy lehetetlen feladat. Jelenős költségekkel sem lehetne mindenki ellenőrizni a sorokban, és ezért a síterepeket büntethetnék a gyakorlatban.

Közel négynapos heves vita után kompromisszumos megoldás született. Az már köztudott volt, hogy az ülőliftek csak 50%-os kapacitással üzemelhetnek, kivéve, ha egy háztartásban élők utaznak rajta. Az FFP2-es maszk csak a zárt lifteken kötelező, vagyis a kabinokban, illetve az időjárás ellen védőplexivel (köznyelven buborékkal) ellátott székeken. Ez igazából azoknak segítség, akik úgy tudják megtervezni a napi síelést, hogy nem használnak ilyen típusú lifteket.

Gyermekeknek, 14 év alatt nem kell FFP2-es maszkot hordani, elég a csősál, illetve a száj és orr eltakarása. Hat év alatt pedig még az arc eltakarása sem szükséges.

Több síterep oldalán megjelent, hogy a kasszánál 2-3 euróért lehet FFP2-es maszkot vásárolni, amelyek használata december 24-től kötelező.

Két nappal az első síterepek nyitása előtt még mindig nem lehetett tudni, milyen szabályozások mellett működhetnek a hütték. Az eddigi ajánlások arról szóltak, hogy a családok megvehetik elvitelre a szükséges ételt-italt és azt lehetőleg az autóban fogyasszák el. Kedd estére kiderült, hogy az autóval megközelíthető hütték és vendéglők továbbra is üzemelhetnek - elvitelre. A kivételezés oka, hogy ezeket a helyeket a rendőrség autóval is ellenőrizni tudja.

Bezárt hütték mellett az egyik legfontosabb kérdés a mosdók és melegedők elérhetősége síelés közben. A síterepek próbálnak segíteni ezen. Pl. a bezárt hütték külön bejáratú mosdót átveszik üzemeltetésre és kinyitják a vendégeknek. Több helyen a lifttársaságok saját, "szolgálati" mosdóit is használhatják a vendégek. Több síterepen igyekeznek jobban kitáblázni a használható mosdókról szóló információkat.

És akkor a nyitásról

Egyre vegyesebb a kép. Karácsony napján bármikor nyithatnak a síterepek, de néhány ismert síterep már a "nem nyitást" is bejelentette. Pl. Ischgl csak január második felében nyit, indokként a már üzemelő svájci oldal eltérő és nehezen összehangolható szabályait említették. Szigorúan véve, egy csúszás a svájci oldalon és után 10 nap karantén Ausztriában.

Szintén nem üzemel az ünnepek alatt Saalbach-Hinterglemm egyetlen liftje sem. Ezzel egyidőben a szomszédos Leogang, illetve Fieberbrunn területeken beindítják a lifteket. A saalbachi szezonkezdetnek még nincs dátuma.

Szintén nem nyit ki az ünnepekre Stuhleck (Semmering), ahol attól tartanak, hogy nem tudnák megfelelően kezelni a vélhetően nagy számban érkező, főleg bécsi síelők forgalmát.

A külföldi vendégekre építő nagyobb nyugati síterepek értelemszerűen csak kevesebb pályával és lifttel indítják a szezon. Itt nagyobb változás csak a külföldi turisták érkezése után várható.
Hochkar: itt lehet átvenni az előzetesen megvásárolt, illetve lefoglalt négyórás jegyeket
Hochkar: itt lehet átvenni az előzetesen megvásárolt, illetve lefoglalt négyórás jegyeket
A közeli nagyobb települések síelőire és napijegyes vendégekre alapozó síterepek erős kínálattal indítanak. Hochkar például az összes liftet beindítja. A síterepen csak elővételben, online lehet jegyeket vásárolni, azokból is csak a félnaposakat (négyórás jegyek), amelyek vagy délelőttre vagy délutánra érvényesek. A legfoglalt jegyekhez az alpesi út bejáratánál kiépített átvevő ponton lehet hozzájutni. A kocsiból kényelmesen átvehető, ki sem kell szállni. A szomszédos Ötscheren is eldőlt, hogy lesz idén szezon és a liftek 40%-a jár az első napon.

Lachtalon és Kreischbergen is az összes lifttel kezdődik a szezon. Utóbbin, az új vendéglő (Eagle) már elkészült, legalább kívülről megtekinthető. Turracher Höhe hét lifttel indít, itt a tűzoltóállomás mellett covid-tesztállomást létesítettek, amely minden második napon üzemel.
Reiteralm (Schladming): nyitás december 24-én
Reiteralm (Schladming): nyitás december 24-én
Karácsonykor (24-én, 25-én vagy 26-án) a legtöbb osztrák síterep elkezdi a szezont. Ilyenkor azt szoktuk írni, hogy mivel mindenhol más a helyzet, érdemes az adott síterep oldalán tájékozódni. Most, mivel mindkét ország megnehezíti az utazást, inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a vendéglátói (pl. szállodák) korlátozások Ausztriában legalább január 18-ig érvényben maradnak, visszafelé pedig továbbra is 10 napos karantén vár a magyar síelőkre. 
KOMMENTEK
VLC | 2020.12.23. 14:55
Én csak azt nem értem, hogy ha dec. 26.-tól nappali kijárási tilalom van egész Ausztriában, akkor hogyan jutnak el az emberek a síterepekre. Azt értem, hogy "kivételnek" számít a síelés, mint sporttevékenység, de mi a helyzet az odajutással?
RM | 2020.12.23. 19:00
Berakták kivételek közé az Osztrákok, szabadtéri egyéni sportolni mehetnek - síelni, sífutni, korcsolyázni - ... (Nálunk is valami ilyesmi volt tavasszal ...)

https://www.sozialministerium.at/In...formationen-zum-Coronavir...

Egyébként azt én 100%-ban megértem, hogy a városi "népeket" nem szívesen engedik rá a hegyi falvakra (pl. hotelek, magánszállások zárva). Szerintem ott az idősek aránya magasabb, mint a városban. Így rájuk fokozottan veszélyes lehet ...
Akos1234 | 2020.12.23. 20:57
1 napos sízést terveztem holnapra megyünk a családdal, síelünk Ausztriába , majd egyből haza 10 nap karantén, de vegyes infokat találtam, csak helyiek vehetnek napi jegyet? Nem találtam hivatalos infot.
Bata Attila | 2020.12.23. 23:17
Akos1234. Bárki vehet napijegyet, nem csak az osztrákok. A bérletvásárlás a legtöbbször online zajlik mostanában.
D.Dani | 2020.12.24. 00:09
Az osztrákok nem kérnek karantént jelenleg a magyaroktól? Ha sikerül eljutni, akkor majd mesélj.
Stani | 2020.12.24. 00:15
@D.Dani, elvileg igen, a gyakorlat mást mutat :)
Peter Szekely | 2020.12.24. 17:32
Boldog karácsonyt 🎄 és minél hamarabb minél több csúszást mindenkinek. 🎿⛄
D.Dani | 2020.12.24. 21:28
Köszi, nektek is, és a többieknek is hasonlóakat
laki1 | 2020.12.26. 10:05
Dani! Tudomásom szerint igen, a beutazást követően az osztrákok is 10 nap karantént írnak elő számunkra. (Ez lemaradt a cikk végéről.) A gyakorlat változó lehet.
Memu | 2020.12.28. 20:56
Volt valaki a napokban 1 napos csúszáson?
Mik a tapasztalatok?
Köszönöm ha megírjátok, akár privátban is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.