Menü ≡

Ausztria: kevesebb pályával nyitnak karácsonykor a síterepek

2020.12.12. | Szerző: Bata Attila
Végre, eldőlt a kérdés, hogy karácsonytól Ausztriában is lehet síelni. Igaz, ezt sikerült úgy megoldani, hogy a külföldről érkezők részére a síelés papíron kizárt. Az elmaradó vendégek miatt a legtöbb síterep csak néhány pályával és néhány lifttel indul neki a szezonnak.
h i r d e t é s
A szerdai kormányzati bejelentést követően sorra reagáltak az osztrák síterepek. A legtöbben már december 24-én vagy egy nappal később elkezdik a szezont. Van, ahol biztosan csak január végén lehet síelni (Dachstein-gleccser) és olyan síterep (Lackenhof-Ötscher) is akad, ahol még kétséges a szezon.

Ausztria végül is engedett az összeurópai kérésnek (nyomásnak), így a francia, olasz és német pályák után ide sem érkezhetnek külföldi síelők az ünnepi időszakra. Az osztrákok annyi kedvezményt tettek, hogy a helyiek egynapos síelésekre felkereshetik közeli síterepeiket. A síterepek korlátozásai előreláthatólag január 6-ig, a beutazást nehezítő intézkedések (karantén) január 10-ig érvényben lesznek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Mivel számos helyen az ünnepek alatt a külföldi síelő száma eléri a 60-80%-ot, így nem nehéz elképzelni, hogy ezek a síterepek nem sok mindent tudnak kezdeni a külföldiek nélkül. A legtöbb síterep ugyan elkezdi a szezont, de természetesen nem az összes pályát nyitják meg és nem az összes liftet indítják el. A síterep-üzemeltetők a szezon fokozatos beindulását tervezik, amely februárra (a síszünetre) erősödhet fel, ha addigra kedvezően alakul a járványhelyzet.

Kivételnek számít a síterepek között a stájer Riesneralm. A vezetőjük elmondta, hogy a síterepet jellemzően a helyiek használják, bérleteik 55%-át napijegyekből értékesítik. Így már az első napon az összes pályát szeretnék megnyitni.
Planai már közzétette a nyitáskor üzemelő liftek szűkített listáját, Flachau és környéke 5-7%-os látogatottsággal számol a teljes üzemmódhoz képest.

A síelőket zárt hütték és vendéglők várják, tehát nem lehet bemenni és egy kicsit felmelegedni. A vendéglátók még gondolkodnak alternatív megoldásokon pl. elvitelre árusítás a teraszról vagy food truckról, de valószínűleg ez nem sok haszonnal kecsegtet.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »