Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: nagyon lecsökkent az idei síszezon forgalma

2021.02.04. Bata Attila

A bécsi Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO) gazdaságkutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint jelentős visszaesés tapasztalható az idei osztrák téli szezon eddigi forgalmában, a helyzet csak kissé javulhat a szezon végére.
Ischgl, Tirol egy archív képen. Idén még zárva, tervezett nyitás február közepe
Ischgl, Tirol egy archív képen. Idén még zárva, tervezett nyitás február közepe
Az adatok alapján is látszik, amit már olvasóink is megtapasztaltak: az osztrák síszezon az idén szinte teljesen elmaradt. Szeptembertől még kinyithattak a gleccserek, de november 1-től leállították a síterepeket. Az osztrák síliftek karácsonykor indulhattak el ismét, de külföldi vendégek hiányában elég gyengén alakult a szezon.

Már korábban is láttunk adatokat, hogy a salzburgi síterepek a tavalyi bevételeik 85%-át vesztettél el az idén, és számos tiroli síterep is 80-90% közötti mínuszban tart. A WIFO adatai szerint novemberben és decemberben 94%-kal csökkent a vendégek és 89%-kal a vendégéjszakák száma. Ezeket a számokat az utolsó teljes szezon (2018/2019) adataihoz viszonyították.

A vendégek számában a legnagyobb visszaesést Tirol (-95,6%), Vorarlberg (-94,4%) és Salzburg tartomány (-94,3%) jelentette. Érdekesség, hogy keletre haladva csökken a veszteség mértéke, a magyar határhoz közeli Alsó-Ausztria tartományban "csak" 66,3%-os a visszaesés.

A nyugati tartományokat a külföldi, főleg a német vendégek hiánya sújtotta. Salzburg, Tirol és Vorarlberg hegyeinek szállásairól a külföldi vendégek 96-97%-a maradt el. Alsó-Ausztria Bécs közelségének, az egészségturizmusnak és az üzleti útra érkezőknek köszönheti az enyhébb visszaesést. Ebben a tartományban a legkisebb a visszaesés a hazai (-55,2%) és a külföldi turisták (-78,5%) számában.
Planai, Schladming a héten. Csodás idő, remek hóviszonyok
Planai, Schladming a héten. Csodás idő, remek hóviszonyok
Egy-két kivételtől eltekintve az osztrák sípályákon nem volt tömeg ebben a szezonban. Néhányan ki sem nyitottak. Voltak, akik csak a hétvégén fogadnak síelőket. A nyitva tartó síterepek is jóval kevesebb pályával üzemeltek, főleg hétköznapokon. Nem nehéz elképzelni, hogy a helyi síelők számban és bevételben nem pótolhatták az elmaradt külföldi vendégeket.

A síterepek legnagyobb bevételi forrása, a többnapos bérletek értékesítése, szinte teljesen lenullázódott. Az állandó bizonytalanság miatt a külföldiek, de sokan a belföldiek közül sem vették a szezonbérleteket. A napijegyekből pedig csak a nagyobb települések közelében lévő található síterepek profitálhattak.

Az osztrák szálláshelyek november óta nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket. Ezt a rendelkezést azóta már többször is meghosszabbították, legutóbb február végéig.

A hétvégén óvatos enyhítést vezettek be a mindennapok szintjén, de ez a turizmust nem befolyásolja. Itt nem lett jobb a helyzet. Most már nem lehet odaát negatív teszttel kiváltani a 10 nap karantént, és a tranzitutasokon kívül mindenkinek regisztrálnia kell magát a határon belépéskor. Még az ingázó vendégmunkásoknak is, akikre hetente tesztelés vár.

A héten elkezdődött a szokásos síszünet. Szálláslehetőségek hiányában most elmaradnak a nagy utazások, marad a környékbeli síelés, amely kissé javíthat néhány síterep számain.

Akik még a márciusi síelésben bizakodnak, azok még tartsanak ki egy kicsit. Valamikor február közepén eldőlhet, hogy (hivatalosan is) mennyi a realitása a következő hónap enyhítéseinek. Az időjárás tette a dolgát az idén, a hó még sok helyen kitart márciusig. Nem ezen fog múlni a síelés...
KOMMENTEK
Csapus | 2021.02.04. 08:38
Aztamindenit...
koschwarz | 2021.02.04. 09:35
Most meglepődtem. Pedig végre igazi hó is van, nem értem az okát.
bertazs | 2021.02.04. 14:51
Nincs ebben semmi meglepő, szerintem várható volt. A külföldieket be sem engedik, a helyiek pedig nem vágnak bele hosszabb utakba, ha a környékükön is tudnak sielni. Mindenki kivár és nem költi nagyon a pénzét, mert nem tudni meddig tart ez az egész.
gyorshajtó | 2021.02.05. 14:17
Legalább az 1 napos síeléseket engedélyezhetnék külföldieknek(magyaroknak) is van néhány síterep ami elérhető közelségben van még Budapesthez is. Persze biztos csupa COVID-os fertőzött indulna el és fertőzné meg "szegény" osztrákokat a sípályán meg az ülőlifteken.De azt nem értem hogy a külföldi vendégek 96-97%-a maradt el. Az a 3-4% aki nem maradt el hogyan oldja meg pl. a szállást? Szállodák, panziók de még szobakiadással foglalkozó magánszemélyek tudomásom szerint egyáltalán nem fogadhatnak külföldieket, karantén kötelezettség van, éttermek zárva még ezt is vállalja néhány külföldi? Ha igen hogyan oldja ezt meg? Én is szívesen mennék várom az ötleteket.
tomika | 2021.02.05. 19:10
Hiába engednék ha mi nem mehetünk......erre a szezonra szerintem reszeltek a sielésnek....ha nem lesz oltás a következönek is....
PeterGati | 2021.02.07. 08:27
@gyorhajtó: a válasz viszonylag egyszerű, a vendégszállások csakis kizárólag olyanoknak adhatnak szállást, akik munkaügyben járnak. Vagyis a munkavégzés céljából illetve álláskeresés miatt foglalnak szállást, plusz ugye elég sokan vannak akiknek rokonaik élnek Ausztriában (főleg hollandok, németek stb.) és így rokonoknál tartózkodnak - pl. ápolásra vagy egyéb okra hivatkozva, ők a karantén kötelezettségük befejeztével szabadon mozoghatnak. Aztán ott vannak még azok az "ingázók" akik 2-4 napot dolgoznak egyfolytában, majd hazamennek és jönnek vissza 2-3 nap múlva. Szóval belőlük is adódik az a néhány százalék. Azt nem tudom, hogy az országban letelepedési engedéllyel élő nem osztrák állampolgárok (pl. én, immár 8 éve) hogyan számítódnak bele a statisztikába. Most épp Stuhleck-en dolgozom a síterepen szezonmunkán és rengeteg az orosz, a szerb, a lengyel, néhány magyar, német és vannak amerikaiak is. Nagyon sok az itt tanuló külföldi egyetemista, főiskolás is a világ minden részéről. Stuhleck-re kerek 1 óra alatt el lehet jutni Bécsből kényelmesen. Így a hét 3-4 napja szinte mindig teltházas.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.