Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: februárban sem nyitnak ki a síterepek

2021.02.02. Bata Attila

Tegnap este a francia kormány bejelentette, hogy a síterepeken továbbra is tilos a síliftek üzemeltetése. A tilalom február végéig biztosan érvényben marad.
La Rosière: hétvégi hóhelyzet a francia síterepen
La Rosière: hétvégi hóhelyzet a francia síterepen
A francia síterepeken a szezon legfontosabb időszaka következik, hamarosan megkezdődnek a februári síszünetek. Hétvégétől, heti váltásban, ilyenkor az ország iskolái bezárnak és a családok elindulnak síelni a francia hegyekbe. Ennek az időszaknak a bevétele kb. a szezon forgalmának 40-45%-át is jelentheti egyes francia régiókban.

A döntés igazából várható volt, miután a francia kormány az élet más területén is a szigorítások folytatása mellett döntött.

A helyzet abban az értelemben nem változik, hogy a szálláshelyek továbbra is nyitva maradhatnak az üdülőhelyeken, de a sílifteket nem indíthatják be. Tehát a sítúrázás, a sífutás, hótalpas túrázás és a többi szabadidős sport engedélyezett.

A francia síterepek többsége tavaly márciusban zárt be. Akik túlélték a gyenge hóviszonyokat március elején, azokat a covid rendelet állította le a hónap közepén. Az idei szezonban sokkal jobbak a hóviszonyok, mint tavaly.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.02.02. 12:07
Idióták...👋
skalipat | 2021.02.02. 12:34
Gondolom most rengeteg túrasít,fókát tudnak eladni, ha készültek erre. Bár lehet, hogy mind elfogyott. Nem tudom ezekben a francia üdülőközpontokban milyen sífutó lehetőségek vannak, de ahol van egy 50-60 km-es pályarendszer, ott most rengetegen szerethetnék meg ezt a sokak által lenézett nagyszerű sportot. Kár, hogy olyan messze van, én biztosan nem unatkoznék akár két hétig se.
Bata Attila | 2021.02.02. 12:39
@skalipat
Igen, ez abszolút így van. Nagyon jelentősen megnőtt a túrasí, hótalp stb. eladás ebben a szezonban a statisztikák szerint, de nemcsak a franciáknál, hanem az egész Alpokban.
TZoli | 2021.02.02. 13:07
Folyton panaszkodtak, hogy a síterepek üzemeltetése veszteségesés, csak a szállás és fogyasztás miatt éri meg, ezért emelték a síbérletek árait folyamatosan. Akkor most ezek szerint ha átnevelik a népet a felvonózós téli sportról a sajáterős megoldásokra (lásd fenti cikk sítúrázás, a sífutás, hótalpas túrázás és a többi szabadidős sport engedélyezett) még jól is jöhetnek ki belőle.
kispolgar | 2021.02.02. 14:06
A síelők 80%-a még azon is sír, ha húzóliftet kell használnia a kényelmes ülő/kabinos liftek helyett. Nem gondolom hogy ezek az emberek most tömegével indulnának a hegyre fókával. A sífutás sem egyszerűbb. Ezek a sportok komoly erőnlétet igényelnek, ezért erősen szelektálják is a népet. Hála istennek...
Kis Kovi | 2021.02.02. 17:50
Klasszikus sífutást próbáltam ki két évvel ezelőtt a János-hegy körzetében. Nekem nagyon tetszett és kb. autodidakta módon - persze évtizedek alatt számtalan sífutó, biatlon tévéközvetítést abszolválva - működött, egyedül a nagyobb sebességgel (lejtős rész) történő kanyarodásnál léptek fel problémák.
Ezzel is az a legnagyobb probléma, hogy az éghajlat változás miatt nagyon beszűkültek térben és időben a hazai lehetőségek.

Mondjuk a vírus terjedése szempontjából szerintem a szituációtól függ, hogy melyik problémásabb, mert ha sokkal több energia befektetést, nagyobb intenzitású lélegzést igénylő sportnál egymás közvetlen közelében vannak védőeszköz nélkül az emberek, akkor az problémásabb, mint ha egy zárt liftben megfelelő védőeszközökkel utaznak együtt.
Bélapó | 2021.02.02. 19:00
Ez a szezon elúszott. Nem hiszem, hogy márciusban kinyitnak.
nagyapa | 2021.02.02. 20:48
Ha lesz is lehetőség síelni,akkor nagy tömeg lesz, horror áron.
Így hát ezt buktuk (vagy mégse????)
andrewboy | 2021.02.02. 21:13
Kis Kovival egyetértek, engem is már egy ideje foglalkoztat a sífutás, fókás túrázás gondolata. Amúgy a szezonról már rég letettem, ez kilátástalan. Tönkretették a téli szezont.
TZoli | 2021.02.02. 23:49
"Ezek a sportok komoly erőnlétet igényelnek, ezért erősen szelektálják is a népet..." Olyan ez mint a futás. Van séta, kocogás, pulzus emelős, sprint. Bárki választhat az erőnlétének megfelelően. Egy mai modern legalább 2 fokozatú emelős túrasível egy bejáratott ösvényen felmenni 2000 m-re egy kiadós séta. Igazi zsírégetős, de bárki abszolválhatja. Szerintem innen kezdődik. Aztán ezt lehet fokozni a sífutásig.
Vagy akár kellemessé tenni. Egyik szlovák házigazdáink síelni azt nem szerettek, de futó sível rendszeresen áttúráztak egy 5 km-re lévő Welnes központba, majd némi jacuzzi után vissza haza.
Persze földrajzi adottságok, éghajlat meg minden. Vagy utazunk. Már amikor lehet.
Daddy | 2021.02.03. 09:08
Én is úgy látom hogy az idei franciaországi síelés lehetőségét el kell felednünk. Nem tartom észszerűnek a döntést. Igaz, hogy ez egy olyan "veszélyes" vírus, hogy megjelenése óta a "hagyományos" influenza (melyben a korábbi években tömegek haltak meg a politika és a média komoly figyelme nélkül)meg sem mer jelenni. Még egyetlen "szakértő" sem győzött meg, illetve nem is beszél arról, hogy mitől nagyobb a fertőződés veszélye egy tányéros, csákányos vagy nyitott síliften mint egy buszon, villamoson vagy üzletben. Valószínű, hogy a lesiklásban látják a veszélyt ahol tömegével jöhetnek szembe azok a fránya (főleg a magas hegyek klímájához szokott) vírusok. Az pedig csak akarat kérdése, hogy az ottani élet egyéb körülményeit úgy alakítsák, hogy ugyanolyan szintre vigyék a fertőzésveszélyt, mint "köznapi" életünkben. De a politikai akarat most mást kíván elérni. De ez már átvezet az összeesküvés elméletek világába.
csalamar | 2021.02.04. 15:57
Teljesen igazat adok Daddy-nek. Sokáig dolgoztam orvosként, mikrobiológusként, talán lehet némi véleményem nekem is. A sípályák ilyen mértékű lezárása egy hisztéria része. Ennek hajtóerejét elsősorban a globális média embereket heccelő hergelő képességében látom amellyel szinte semmilyen politikai vezetés nem mer szembe menni a bukás kockázata nélkül (lsd. Trump bukását részben az is okozta hogy "rosszul kezelte a korona vírust" azaz néhányszor kétségét fejezte ki a számok objektivitását illetően.) Ha már a számok: A mortalitási statisztikai adatok értelmezése nem is olyan egyszerű ( korrigálni kell a demográfiai trendekkel, alapbetegséggel stb.) és ha azt is figyelembe vesszük hogy most a legtöbb országban most nem is boncolják az elhunytakat, így tudományos értékű bizonyíték az elhalálozásra nincs ( vagy legalább is bizonytalan). Az biztos hogy egy csomó súlyos betegségnél a kórfolyamatot a vírus arra ráépülve felgyorsítja csak azok nem síelnek ....
OK, a kabinos felvonó, a hütte, az after ski partik legyenek törölve.(Ezek voltak a fertőzés forrásai nem a pálya, ahola gyors mozgás, a szélmiatt a vírus átadás valószínűsége nevetségesen alacsony) A korongos vagy csákányos felvonó miért van zárva??? Lehet vinni uzsonnát, termoszban teát stb., én valamikor így síeltem (pld. nagyhideghegy).
Röhej, hogy az összes balkáni ország teljes gőzzel üzemel (Bulgária, Románia, Bosznia stb.) Ezekben is síeltem, persze nem Franciaország de aakár bansko, akár Jahorina nagyon is élvezhető (és a szerb határnál most töröltek el minden átlépési korlátozást!)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.