Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csoda: órákon át a méteres hó alatt, túlélte a lavinát!

2021.01.31. Bata Attila

Újabb fantasztikusan havas hetet zártak az Alpok hegyei, bár ezúttal nem a csodás havas képekre fókuszálunk, hanem a lavinaveszélyre, amely nagyon sok gondot okoz az Alpokban, főleg a francia és svájci oldalon.
Kép: Gendarmerie de la Savoie
Kép: Gendarmerie de la Savoie
Szerdától mostanáig több helyen is egy méter friss hó érkezett az Alpok magasabb részeibe, de néhány helyen az összesített hóadatok hétfőre elérhetik a másfél-két métert is. Főleg a Nyugati-Alpok északi oldalára jellemzőek ezek a mennyiségek, de az olasz oldalon is néhány helyen elérték a méternyi friss havat. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az adatokat nagy magasságban mérték, a hóhatár elég magasan mozgott, jellemzően 1500-1900 méter felett. Az alacsonyabb részeket gyakran eső áztatta.
Útlezárások lavinaveszély miatt. Tignes és Val d'Isère megközelíthetetlen volt.
Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy micsoda egy szezon, és de jó lenne ott lenni. Most azonban számos helyen vészhelyzet alakult ki a lavinaveszély miatt, amely sok helyen már nem is veszély, hanem lavinák törtek be a falvakba, sodorták el az autókat, törték be a házak ablakait vagy rongálták meg a síterepek pl. Val d'Isére, Chatel vagy Meribel (az alábbi képek mutatják) síliftjeit.
Halálos baleseteket is követeltek a lavinák, bár az utóbbi napokban sok helyen (4-es és 5-ös fokozatok mellett) nemcsak a sítúrázást, a pályán kívüli síelést tiltották be, de sok helyen még a meredekebb (+30%) hegyoldalak közelébe se engedtek senkit.

Csütörtökön egy hótalpas túrázó családból az apuka a csodával határos módon maradt életben. Val d'Isére közelében egy négytagú családot sodort el a lavina. A család nem ment messze a településtől, a lavina útvonalának az aljába kerültek, még az erdőhatár alatt. A feleség és a két gyermek megmenekült. Az apát kb. 100 hegyimentő 2 óra 40 perces kutatás után találta meg a kb. 2,5 méter vastag hó alatt.
A hegyimentők vezetője elmondta, hogy az apánál nem volt jeladó, a kutyák sem tudták megtalálni őt. Egy olyan eszközzel tudták megtalálni, amely a mobiltelefonokat tudja beazonosítani. Ilyen alacsony magasságban a hegyimentőknek eddig csak eltévedt turistákat kellett menteniük, ez volt az első eset, hogy valakit lavina alól kellett kiásni.
Hóomlás egy francia hegyiúton Kép: Gendarmerie de la Savoie
Hóomlás egy francia hegyiúton Kép: Gendarmerie de la Savoie
A következő napok az Alpokban a lavinaveszélyről szólnak. Ha stabilizálódik a helyzet, utána remek hóviszonyokat láthatunk a majd a hegyekben. Sajnos, egyelőre csak itthonról...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.