Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztriában márciusig ingyenesek maradnak a koronavírustesztek

2021.10.05. MTI

Ausztriában március végéig ingyenesek maradnak a koronavírustesztek - jelentette be hétfőn az osztrák egészségügyi minisztérium.
Kép: Almenwelt Lofer
Kép: Almenwelt Lofer
Az ingyenes koronavírustesztek finanszírozásáról kedden döntenek a parlament egészségügyi bizottságában.
Ezek azok a tesztek, amelyeket úgynevezett tesztutcákban, munkahelyeken, iskolákban, illetve adott települések önkormányzatainak szervezésében szakavatott egészségügyi személyzet végez.
Ezzel szemben a gyógyszertárakban kapható ingyenes, otthon elvégezhető gyorstesztek már csak október végéig állnak térítésmentesen rendelkezésre.

Az egészségügyi tárca hétfői közleményében rámutatott: az elmúlt hetekben a minisztérium szakértők bevonásával intenzíven foglalkozott a koronavírustesztek ingyenességének vizsgálatával, és végül a folytatás mellett döntöttek. Továbbra is folyamatosan kiértékelnek minden járványügyi intézkedést, beleértve a tesztek vizsgálati módszereit is, és ezeket szükség esetén a helyzethez igazítják. Az ingyenes tesztek finanszírozása valójában októberben járt volna le.

Míg a néppárti (ÖVP) vezetésű tartományok az utóbbi időben az ingyenes tesztkampányok leállítása, addig a szociáldemokrata (SPÖ) irányítású tartományok az ingyenes tesztek folytatása mellett érveltek. A széleskörű ingyenes tesztek mellett az szól, hogy a több szűrővizsgálat jobb áttekintést ad a fertőzés folyamatáról, ellene pedig, hogy gátolhatja az oltakozási hajlandóságot. Vagyis, amíg ingyenesek a tesztek, sokan inkább ezt választják az oltás helyett.

Peter Hacker (SPÖ) bécsi egészségügyi tanácsos elégedetten nyilatkozott a küszöbön álló döntésről, szerinte az elkövetkező hónapokban a védőoltás mellett az ingyenes tesztek garantálhatják a szükséges biztonságot.

A keddi bizottsági határozat formálisan is keretet biztosít annak érdekében, hogy március végéig meg lehessen hosszabbítani a különleges célú támogatásokat (oltásokra, mentési műveletekre, védőeszközökre, tesztekre). Ez azonban azt is jelenti, hogy a tartományoknak, önkormányzatoknak nyújtandó támogatásokat korábban is fel lehet mondani, ha az aktuális járványügyi helyzet értékelése úgy kívánja.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.