Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

December 8-án kezdődik a síszezon Mátraszentistvánban is!

2023.12.07. sielok.hu

A Mátrába is megérkezett a Mikulás, friss havat és jó híreket hozott. Pénteken, december 8-án nyit a Mátraszentistváni Sípark a Panorámalifttel, a kis korongos lifttel, valamint a síoktató terasszal.
Kép: Mátraszentistván Sípark
Kép: Mátraszentistván Sípark
És hogy teljes legyen az öröm, a tavalyi előszezoni jegyárak változatlanok maradnak, nem emelték a síbérletek árait!

Reggel 9.30-tól 16.30-ig lesz nyitva a Sípark és a 4, 5, 6, 7-es pályák lesznek előkészítve. A liftek közül D, E és a H jelű Panorámalift fog működni. Üzemelni fog a kölcsönző és a Hütte is, ez utóbbi egyelőre szűkített kínálattal. A síiskola majd csak december 15-től nyit. A Síparkban az átlagos hóvastagság már 30-80 cm.

Az alábbi közleményt mátraszentistváni Sípark adta ki ma facebook oldalán:
"Ami a hókészítést illeti, küzdelmes héten vagyunk túl. Korábban nem így terveztük a nyitás időpontját, úgy gondoltuk, hogy hét elején indulunk el. Rengeteg havat készítettünk a Sípark felső részén, de az alsó részen egy félnapos áramszünet következtében - beleértve a leghidegebb vasárnapi éjszakát is -, jelentős kiesést szenvedtünk el a hógyártásban.

Az áramszolgáltató munkatársai „elfelejtették kicserélni” a trafóállomás biztosítékait (ez a téli teljesítmény bővítéskor kell elvégezniük), a biztosítékok pedig kiolvadtak a megnövekedett teljesítmény miatt. Az üzemzavar elfagyásokat, további leállásokat generált, a feltöltő szivattyúink is megálltak, ráadásul a segítség is későn érkezett az áramszolgáltató részéről. Mindezt a hanyagságot annak a tükrében nehéz elfogadnunk, hogy a rendszerhasználati, áramlekötési díjak irreálisan magasak, és továbbra is nyolcszoros áron kapjuk a villamos energiát az előző évhez képest.

Megfeszített tempóban dolgozunk, hogy a kieső hómennyiséget sikerüljön pótolnunk a következő hetekben, így stabil hóréteggel, több pályával várhassunk Benneteket a téli szünetben."
KOMMENTEK
magnum56 | 2023.12.07. 14:47
"Az áramszolgáltató munkatársai „elfelejtették kicserélni” a trafóállomás biztosítékait (ez a téli teljesítmény bővítéskor kell elvégezniük), a biztosítékok pedig kiolvadtak a megnövekedett teljesítmény miatt."

A biztosíték is olyan, mint az autógimi? Télire le kell cserélni? És ha igen, akkor ezt a pálya üzemeltetői nem tudták?
Matematika | 2023.12.07. 15:29
magnum56 írta:
"A biztosíték is olyan, mint az autógimi? Télire le kell cserélni? És ha igen, akkor ezt a pálya üzemeltetői nem tudták?"

A téli magasabb áramlekötést a szolgáltatónak kell biztosítani (lecserélni a nyári biztosítékokat). A Sípark csak (kiszolgáltatott) fogyasztó, egyetlen dolga van fizetni! Miért kéne ezért is az üzemeltetőket hibáztatni? Van most elég dolguk...

Egyébként az alap történetben említett áramszolgáltatói hanyagság és annak következményei rendkívül felháborítóak! Az igazi kérdés, hogy lesz-e ennek felelőse és ki téríti meg az okozott károkat?
magnum56 | 2023.12.07. 18:08
Abban igazad van, hogy a szolgáltatónak kell lecserélni a nyári biztosítékokat, de kinek az érdeke, hogy ez meg is legyen csinálva? Nyilván a pálya üzemeltetőjének.

Valószínűnek tartom, hogy a Sípark a téli hónapokban többet fizet az áramszolgáltatónak a nagyobb biztosítékokért, egyébként nem lenne értelme cserélgetni a biztosítékot.
Azt a Síparknak kell megmondania, hogy mikortól akar többet fizetni, vagyis neki kellett volna szólnia, hogy kezdődik az ágyúzás, kérem a cserét.
Ezek szerint nem kérte. A kárt pedig gyanítom, hogy a sízők fogják megfizetni a bérletekben.
Matematika | 2023.12.07. 23:01
A szolgáltatónak a kiemelt fogyasztóval van egy szolgáltatási szerződése, benne *konkrét határidővel*, mondjuk dec. 1. Ettől a ponttól kezdve - az időjárástól függetlenül - magasabb áramkvótát biztosít a szolgáltató, a fogyasztó pedig (sajnos jó részt alap jellegű, emelt díjban) fizet. Ez előre le van rögzítve! Időjárástól/hóágyúzástól függetlenül! Hol itt a Sípark felelőssége?
Kis Kovi | 2023.12.08. 06:28
Ami az energia árakat illeti, a téli időszakban (főként ha még felhős is az idő abban a pár órában amikor épp fenn van a nap a horizonton és sokkal alacsonyabb besugárzási szögben éri a térséget) a megújulók szerepe drasztikusan csökken és mivel nem vagyunk szénhidrogén hatalom és a manapság már mindent - akár politikai alapon - megsarcolnak útközben, ne várjanak alacsony árakat a szabadidős szektorban.
Sajnos a jelenlegi atomenergia kapacitás közel sem elég a téli energia igényekre, főleg, hogy most már az elektromos "meghajtású" fűtés irányába terelik a népeket Európában, illetve a munkát és ezáltal jövedelmeket biztosító munkahelyek energia igénye sem lett, lesz kevesebb.

Persze, lehet egy ideál világban élni, amikor minden szép és tiszta, keveset kell dolgozni és azt sem a "nehéz fajtából", viszont ennek ellenére sok jövedelemmel lehet rendelkezni, az adók is alacsonyak, de első osztályú szolgáltatást kap az ember és a környezetünk is virul mellettünk és mindenki ezt kívülről örömmel nézi, de ez maximum az idealizált mesékben vannak. Manapság inkább az elnyomó és elnyomottak dinamikájába rendezett világban szeretnek mindenkiből mártírt, áldozatot csinálni és még azok is elhiszik, hogy vesztesek, akik a jó dolgukban "vesznek" meg, ha globálisan kitekintenénk a jelenlegi folyamatokra.
magnum56 | 2023.12.08. 13:57
Matematika: "A szolgáltatónak a kiemelt fogyasztóval van egy szolgáltatási szerződése..."

Tudod, hogy mi áll a Sípark szerződésében? Nyilván nem.
De ha tudod, akkor írd ide!
Abból rögtön kiderül, hogy kinek a felelőssége.

"...benne *konkrét határidővel*, mondjuk dec. 1."

És mi van, ha mondjuk dec.15. szerepel a szerződésben?
Akkor dec 6-án nem ágyúzhatnak? Valószínűleg igen, de ahhoz kérni kellett volna az előrehozott cserét.
Ha a Sípark leírná a szerződés ide vonatkozó részét, akkor minden világossá válna. De gyanítom, hogy nem fogja.
Fejes Péter | 2023.12.08. 20:19
Hajrá Szentistván ! Kiváló szezont mindnyájunknak!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.