Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elhunyt Szabó Zoltán, a Budapest Gyermek Síiskola alapítója

2022.05.16. sielok.hu

Szomorúan tudatjuk, hogy 87 éves korában elhunyt Szabó Zoltán testnevelő, síoktató, akinek sok ezernyi magyar gyermek és felnőtt köszönheti a síelés, a síversenyzés élményét. - tudatta a Síoktatók Magyarországi Szövetsége mai közleményében.
Szabó Zoltán és párja, Sigi a 2021/22-es téli szezon kezdetén a Kreischbergen
Szabó Zoltán és párja, Sigi a 2021/22-es téli szezon kezdetén a Kreischbergen
Élete egybefonódott a sízéssel. Alapítója volt az OSC Síszakosztályának, majd a ma is működő Budapest Gyerek Síiskolának. Neki köszönhetjük az első műanyag borítású sípályát, mely a Normafán, a volt Olimpia Szálló mellett működött éveken keresztül.

Számos híres síversenyző került ki kezei közül. Gyümölcsöző kapcsolatokat épített az osztrák Kreischberg - Murau sítereppel, ahova az elmúlt évtizedekben rengeteg család szervezhette síszabadságát. Feleségével, Sigivel még utolsó éveiben is fáradhatalanul sportoltak, utaztak, majd egyre több időt töltöttek kedvenc helyükön, Reziben.

2010-ben készítettünk itt vele egy nagy interjút, melyben kalandos életéről mesélt. Nyugodjék békében, különleges személyisége nyomott hagyott sokunk életében.

Érdemes visszamenni a múltba és megnézni a 80-as években Sí-suli TV-magazint, melyen az OSC síiskola tanulói Szabó Zoltán vezető tanár segítségével mutatják be az alpesi sízés alapjait a hóekétől a párhuzamosan vezetett ívekig.
KOMMENTEK
Jeszenszky Géza | 2022.05.26. 08:54
sizoli@rezinet.hu - ez a levelezési cím hű tükre volt a magyar sísport feledhetetlen oszlopának. Szabó Zoltán a síoktatásban, a sísport szolgálatában méltó utóda volt édesapjának, aki ugyancsak nemzedékeket nevelt a sport, kiemelten a sísport szeretetére.
Megtisztelt azzal, hogy "Lehet-e sízni a Kárpátok alatt" című, Neidenbach Ákossal írt könyvünk nyomán barátjának fogadott, februári síbalesetem után febr. 11-én ezt írta:

"Drága Géza !
Mélyen megrázott- az általad viszonylag sportszerűen közölt “ síbaleset”.
Én a gonosz vírus miatt kissé visszafogottabban a borpincémben csúszkálok.
Kérlek fogadd síelő együttérzésem. Ez számunkra egy normális és állandóan elvárható bukfenc.
Képzeld a fürdőkádból kilépve, netán a tömegközlekedés lépcsőjén megcsúszva érne e szégyen. Ez így hozzánk tartozik, mint asztalhoz a szék. Próbáld összeszámolni, kinyomozni, hogy kik törték össze magukat a “ Kitz” lejtőin. Minő dicsőség táblára s nevek közé kerül fel a neved.
Kívánok szerencsés, sikeres javulást. A rehab idejére kinyitjuk legszebb szobánkat a borpince felett. Biztosītjuk állandó kezelésed Hévíz áldott, csodatévő fürdőjében- jóféle Rezi rizlinggel kenegetve.
Ezt kívánjuk : Sigrid, Zoli s síiskolánk közössége
Ski Heil!"

Február 16-án friss havas fényképével kívánt gyors felépülést.
Drága Zoli, majd az örök hómezőkön köszönhetem csak meg ezt a meghívást!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.