Menü ≡

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: új mérföldkő lehet

2015.01.20. | Szerző: MOB
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: új mérföldkő lehet Jövő héten kezdetét veszi a 12. téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál az ausztriai Vorarlbergben és Liechtensteinben. A január 25. és 30. között rendezendő multisporteseményen tizenhárom magyar versenyző áll rajthoz. Közülük kilencen a sísportot képviselik, ami közel sem a véletlen műve.
h i r d e t é s
"A Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ne csak a hagyományos sikersportágaink, hanem a téli sportok is megkapják a kellő támogatást. Különböző szakmai programokkal, plusz forrásokkal biztosítjuk a megfelelő körülményeket, ami láthatóan kezd beérni" – fogalmazott dr. Nagy Zsigmond.

A MOB nemzetközi igazgatója, aki az eseményen a Magyar Ifjúsági Csapat vezetője lesz, rámutatott: soha korábban ekkora sídelegációval nem vett részt Magyarország téli EYOF-on, mert bár két éve Brassóban szintén kilenc versenyző képviselte hazánkat, ezúttal négy edző is velük tart. A következő fiatal atléták lesznek ott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon:
  • alpesi sí: Benedek Patrik, Nagy Bence, Szőllős Barnabás
  • biatlon: Veres Mirella, Herneczky Áron
  • sífutás: Gyallai Soma, Bodnár Gina
  • síugrás: Vörös Virág, Kelemen Péter
Mindez jelentős előrelépés, főleg azt alapul véve, hogy 2007-ben Jacában csak két sízőnk indult, de 2011-ben Liberecben is csupán négyen szerepeltek.
Mellettük Borovoj Alexander és Medgyesi Fruzsina műkorcsolyában, Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin pedig snowboardban méreti meg magát.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Érdekesség, hogy 1995-ben Andorrában az a Vidrai Szabolcs végzett az első helyen műkorcsolya egyéniben, aki a mostani fesztiválon Borovoj Alexander edzőjeként tagja a küldöttségnek. És hogy milyen elvárásokat lehet támasztani a Magyar Ifjúsági Csapat felé?
"Jelen pillanatban nem lehet elvárni tőlük, hogy a hagyományos havas nemzetek kiválóságaival felvegyék a versenyt, azt viszont igen, hogy javítsanak a saját eddigi eredményeiken, és mindezt tiszta, fair körülmények között tegyék" – hangsúlyozta dr. Nagy Zsigmond.

Magyarország 7 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet mutathat fel a téli EYOF-okon, a 15 dobogós helyezésből tízet rövidpályás gyorskorcsolyában, négyet műkorcsolyában, egyet pedig jégtáncban csíptünk meg.

A magyar fiatalok legutóbb 2005-ben Montheyben szereztek érmet téli EYOF-on: 4 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot nyertek a magyar fiatalok. A short trackes Darázs Rózsa tiszteletére háromszor is felcsendült a magyar himnusz: 1000 és 1500 méteren egyaránt legyőzhetetlen volt, de a 2000 méteres váltó tagjaként is ünnepelhetett Heidum Bernadett és Debreczeni Zsófia csapattársaként. Heidum, aki a 2014-es szocsi téli olimpia nyitóünnepségén a magyar zászlót vitte, 500 és 1500 méteren a második helyen ért célba. A fiúknál a szintén short trackes Galambos Gábor volt a főszereplő, 1500 méteren diadalmaskodott, 1000-en pedig harmadik lett. A mieink mostani kilátásait rontja, hogy a multisporteseményen legsikeresebb magyar sportág, a short track 2005 óta csak egyszer, 2013-ban szerepelt a programban, és ezúttal sem került fel.

Forrás: mob.hu
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »