Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Évente harmincezer magyar síel Franciaországban

2017.04.28. 2017.05.03. sielok.hu | frissítve: 2017.05.03.

A 2017. március 1-ig begyűjtött adatok szerint a franciaországi síterepek vendégéjszakái stabil eredményeket mutatnak (-0,1%) a tavalyi számokhoz képest. Ezen belül a nagyobb kiterjedésű síterepeken regisztrált vendégéjszakák száma nőtt (+1,4%), a kisebb területű síterepeken pedig enyhén csökkent (-0,9%).
Val Thorens, a legmagasabban fekvő üdülőhely Európában | Fotó: P. Lebeau
Val Thorens, a legmagasabban fekvő üdülőhely Európában | Fotó: P. Lebeau
Az adatokat a Francia Idegenforgalmi Hivatal képviselője ismertette az április 26-án a Budapesti Vigadóban rendezett síworkshop rendezvényen. Martine Achard, a France Montagne szövetség promóciós munkatársa elmondta, hogy Franciaország büszkélkedhet a világ legnagyobb besíelhető területével, hiszen a több mint 350 francia síterep több mint 26 000 hektárnyi sípályát kínál összesen. Családbarát szállodák, autentikus hegyi falvak, pezsgő éjszakai életet és programokat kínáló síterepek várják a téli sportok szerelmeseit egyre több szolgáltatással. A decemberi hóhiány miatt ugyan nehezen indult be a síszezon, de végül az egy évvel korábbihoz hasonló eredménnyel zártak a francia síterepek.
Esti fények Les Menuiresben | Fotó: David Andre
Esti fények Les Menuiresben | Fotó: David Andre
A március 1-ig rögzített adatok szerint a 2016/17-es szezonban a Déli-Alpok területén található síterepeket több síelő kereste fel (+5,4%-al több vendégéjszaka, mint a tavalyi szezonban), mint az Északi-Alpok síterepeit (-4,6%-al kevesebb vendégéjszaka, mint a tavalyi szezonban).

Ami a külföldi vendégeket illeti, legtöbben Nagy-Britanniából érkeznek a francia síterepekre (a britek teszik ki a vendégéjszakák 31-40%-át - mely szám a szezon adott periódusától függ). Őket követik a belgák, a hollandok, az oroszok, a dánok, a németek, a svájciak, az olaszok és a spanyolok.
Les 2 Alpes 2017 januárban
Les 2 Alpes 2017 januárban
Évente nagyjából 550 000 magyar síelő síel, akik közül 495 000 külföldi síelésre is elutazik. Ebből 30 000* magyar síel Franciaországban (*becsült adat, pontos statisztika hiányában). Az idén télen az easyJet heti három alkalommal közlekedő Budapest-Lyon járata is jelentősen megkönnyítette az Alpokba való eljutást.
Az easyJet gépei hetente háromszor közlekednek Budapest és Lyon között.
Az easyJet gépei hetente háromszor közlekednek Budapest és Lyon között.
A magyar utazási irodák leginkább a franciországi Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Puy Saint Vincent és a 3 Völgy (Trois Vallées) síterepeket kínálják az utasoknak.
KOMMENTEK
TZoli | 2017.04.28. 11:14
Családbarát szállodák, autentikus hegyi falvak... Mi a manó? Ilyen is van Fr honban? Azt hittem csak több tízezres apartmanházak.
Daddy | 2017.05.05. 13:29
Tzoli! Azon az egy francia terepen (Valmorel-St.Francois) ahol a bemutatkozásod szerint jártál, nincsenek "tízezres apartmanházak". Aki síelni szeret az ilyen szállásokat is elvállal olyan "természetességekért" mint, nagy, hóbiztos síterep, megfelelően fűtött, világított pályaszállások, korrekt kiszolgálás és bánásmód. Igaz, kevesebb a "buborékos" felvonó mint szomszédunkban.
Sanyi52 | 2017.05.06. 10:57
No, a francia vendéglátásról és az udvariasságról vannak történeteink. Les Menuires-ben a vastagon kutyaszőrös takarót csak hosszas veszekedés után cserélte ki a recepciós. Alpe d'Huez-ban direkt addig b@sztatta az összecsukható ágyat, mígnem a rugója kiugrott, így a kaució ugrott.
Daddy | 2017.05.07. 07:59
Sanyi52! Nem kellene ezt a beszélgetést az általad írt irányban folytatni. Kedvezőtlen tapasztalatot bármelyik szálláson, terepen lehet szerezni. Még az ezen a fórumon pozitívan diszkriminált nyugati, északi szomszédaink síterepein is. Elég hozzá egy aznap rosszkedvű alkalmazott vagy tulajdonos.
TZoli | 2017.05.08. 09:16
A Valmorel La Belle kimondottan egy sí falu céljára épült, 1978-ban. De ez csak egy példa. És nem azt mondtam, hogy rossz. Csak annak ellenére, hogy remekül sikerült átvenni a hagyományos „savoyradi“ építészeti stílust, messze esik az autentikus hegyi falutól. Viszont mikor Provence-ban, Sisteron és a Mézien-Entrepierres környékén jártam még 2011 és 2012 tavaszán, ott a hegyek között lehetett találkozni igazi hagyományos fr falvakkal.
Daddy | 2017.05.08. 11:41
Aki "igazi hagyományos fr. falvakkal" akar találkozni, azokat ne a kifejezetten idegenforgalom céljára kialakított sícentrumokban keresse. A síelésre odavonzott tömegek elszállásolására, ellátására stb. alkalmatlan a "hagyományos" hegyi falú infrastruktúrája. A kezdetben épített óriásházak (melyekre rossz példaként szoktak hivatkozni) funkcionálisak, de sokunk szemével tájidegenek. Azóta rájöttek a franciák, hogy a tájba jobban illeszkedő módon kellene a tömegek elszállásolását megoldani. Példa erre az általad említett Valmorel La Belle. Az, hogy nem sikerül "autentikusra" abból is ered, hogy tömegeket kell ott kiszolgálni. A hagyományos falvakban pedig sokkal kevesebben éltek. Egyébként aki a nyugati szomszédukban tapasztalható tehénszagra vágyik, az Val Cenis központjában (is) élvezheti.
TZoli | 2017.05.08. 12:24
Teljesen egyetértünk. Ha valaki nem dől be a marketingnek, az elvárásokat a realitás talaján kezeli, nagyon jól tudja érezni magát!
A friss tej meg együtt jár a tehénszaggal.
Daddy | 2017.05.08. 22:14
Egy korábbi beszélgetőpartnerem használta azt a kifejezést ezekre az idegenforgalmi centrumokra, hogy "sígyár". Nagyon találónak gondolom, mert jól érzékelteti azt, hogy itt minden a síelés érdekében van kialakítva illetve azt szolgálja. Az pedig hogy valaki egy balatoni sátorhely áráért itt négycsillagos környezetet, kiszolgálást vár el, nem a szolgáltató hibája.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.