Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Világrekorder Sölden látványos kabinos felvonója

2011.10.06.
Világrekorder Sölden látványos kabinos felvonója Tavaly decemberben a Gaislachkogl vadonatúj, high-tech síliftjével a Söldeni Felvonótársaság a világ egyik leglátványosabb hegyi felvonóját helyezte üzembe. A technikailag és építészetileg is egyedülálló szerkezet meggyőzően működött az első szezonjában, ráadásul 3600 fő/órás kapacitásával jelenleg világelső.
A két évig tartó, alkalmanként lehetetlen időjárási viszonyok között folytatott építési munkálatokat követően 2010 decemberében jött el az idő: az új Gaislachkogl-felvonó megkezdte első szezonját. Az egyedülálló csúcstechnikát képviselő felvonó a világ legmagasabban fekvő függőfelvonóját és legnagyobb teljesítményű nyolcszemélyes kabinos felvonóját kapcsolja össze egyetlen létesítménnyé. A hegyállomáson található pillér méreteit tekintve a világ egyik legnagyobb felvonóknál használt tartóoszlopa. A Doppelmayr cégtől származó felvonók egyedülállónak számítanak technikai és építészeti szempontból is. Jakob Falkner, a Söldeni Felvonótársaság igazgatója lelkesen meséli az új felvonóról: "A Gaislachkogl-felvonónak köszönhetően egy nagyszerű új ajánlattal és egy építészeti remekművel bővült Sölden kínálata."

12 perc alatt 3000 méter magasra

A kabinos felvonóval mindössze 6,7 perc alatt juthatunk fel a futurisztikus völgyállomásról a 2174 méter magasan található, szintén rendkívül látványos középállomásra. Innen egy függőfelvonó szállítja tovább az utasokat, amelynek kabinjában 30 férőhely található. Ez a felvonó 5,5 perc alatt ér fel a 3040 méter magasan található hegyállomásra. A függőfelvonó esetében három huzal játszik szerepet, két drótkötél a kabinokat tartja, míg a harmadik sodronnyal húzzák a kabinokat. A felvonót három hatalmas pillér tartja, amelyek egymástól 1200 méternyire találhatóak. Mindemellett a szállítókapacitás is lenyűgöző: elméletben a maximális kapacitás 3600 fő az első és 1200 fő a második szakaszon, a várakozási idő már a múlté.

Kényelem minden szinten

Egy további újdonság a Doppelmayr részéről a különleges mentési technika: a söldeni függőfelvonó az első olyan, amelynél az utasoknak nem kell elhagyniuk a kabint az esetleges evakuálás során. A Gaislachkogl-felvonó építése a legnagyobb Ausztrián belül megvalósított projekt a Doppelmayr cég történelmében. A Söldeni Felvonótársaság összesen 36 millió eurót költött az új felvonókra. A technikai újdonságok mellett a három állomás és a két felvonó újjáépítését a söldeniek arra használták fel, hogy tovább növeljék a kényelmi szolgáltatások sorát. A völgyállomáson például mozgólépcső vagy lift könnyíti meg a kabinokhoz jutást. Aki a középállomásról szeretne a sípályákra siklani, megteheti ezt kényelmesen egy rámpának köszönhetően, de a hegycsúcs felé szándékozóknak sem kell lépcsőket mászniuk, mivel a beszállás a függőfelvonóba a sípályával egy szinten történik.

Lélegzetelállító részletek és kilátások

A kényelem és a megnövelt szállítási kapacitás mellett az új szuperfelvonóval lenyűgöző látnivalót is kínáltak a kivitelezők. Johann Obermoser innsbrucki építészirodája az extravagáns design mellett tette le a voksot. Így az elegánsan ívelő acélváznak és a törhetetlen, átlátszó műanyag buroknak köszönhetően a vendégek bepillantást nyerhetnek a felvonó működésébe. A lélegzetelállító kilátásról pedig a középállomás XXL méretű, 190 négyzetméteres ablaka gondoskodik. Itt mindenképp érdemes egy pillantást vetni a Stubai-Alpok lenyűgöző hegycsúcsaira. Emellett érdemes ellátogatni a "TreMilla" hegyi étterembe vagy a nemzetközileg is ismert "Big-3" kilátópontokra. Sölden Ausztria első sírégiójaként kínál három háromezres ("Big-3") hegycsúcsot, amelyeket a legmodernebb felvonók kötnek össze.

Jól sikerült az első szezon

Az első téli szezont követően bebizonyosodott, hogy a Gaislachkogl-felvonó igazi sikerrecept. A rendkívül összetett működés és a kimagasló szállítói kapacitás ellenére az első szezon minden gond nélkül lezajlott. Az első téli szezon egyes napjain 3300 fővel az első szakaszon csaknem elérték a kapacitás felső határát.
A 2011/2012-es téli szezonban már kihasználják majd azt a lehetőséget is, hogy további kabinokat működtethetnek a középállomás és a Gaislachkogl csúcs közötti szakaszon. Két további kabinnal 1200 főről 1450 főre lehet emelni az óránkénti kapacitást.

Adatok a Gaislachkogl-felvonóról:

A befektetés összege: 36 millió euró
Kivitelező: Doppelmayr
Tervezés: Johann Obermoser építészirodája, Innsbruck
 • 1. szakasz: kabinos felvonó (létesült: 2010-ben)
 • Hosszúság: 2040,48 m
 • Férőhely a kabinokban: 8 fő
 • Sebesség: 6 m/s
 • Kapacitás: 3600 fő/óra
 • Kabinok száma: 107
 • Menetidő: 6,7 min
 • Völgyállomás: 1363 m
 • Hegyállomás: 2174 m
 • Magasságkülönbség: 811 m
 • 2. szakasz: függőfelvonó (létesült: 2011-ben)
 • Hosszúság: 1978 m
 • Férőhely a kabinban: 28 fő
 • Sebesség: 6 m/s
 • Kapacitás: 1450 fő/óra
 • Pillérek: 3
 • Kabinok száma: 11
 • Menetidő: 5,5 min
 • Hegyállomás: 3040 m
 • Magasságkülönbség: 864 m
2011.10.06. 16:07:16 Petho Ildiko
Itt eltölteném a téli vakációmat...sízés és csúcstechnológia segítségével fölfele száguldani... XXI.SZÁZAD emberkéjeként.
2011.10.08. 14:24:59 Hencsi
Tavaly húsvétkor itt síeltem a családommal nagyon szuper volt.
2011.10.14. 11:54:55 noys
Már hosszú évek óta ide járunk november végén a szezon nyitó besizésre, de sajna tavaly még nem üzemelt az új felvonó első szakasza sem. Idén viszont már élvezni fogjuk ezt ez új csodát!
2011.10.18. 12:46:52 Suttyko
Noys! Dec. 4-6 között valamelyik nap nyitott meg a felső állomás és november 20 körültől ment az alsó állomás is! Akkor ti október végén lehettetek besízésen, ugyanis november 19-én nyit idén is a pályarendszer közel 70-80%-a és dec elejétől menni fog az egész! És holnaptól jön a hideg is (némi friss hóval), szóval már kezdhetik a pályák előkészületeit is!
2012.02.23. 15:16:54 kubanyijanos
Nagy kár, hogy/Miskolchoz/ messze van! Kubányi J
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
Kapcsolódó fotóalbumok:
Kapcsolódó videók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 10 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.