Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szerdán adják át a világ leghosszabb vasúti alagútját

2016.05.26. Szászi Bernadett

Nagyszabású ünnepi ceremónia keretében 2016. június 1-jén adják át Svájcban a világ leghosszabb és legmélyebb vasúti alagútját. A Gottardo 2016 névre keresztelt gigaprojekt fontos mérföldkő Európa tranzitközlekedésében. A megnyíló 57 km-es Gotthard-alagút a síelők számára is előnyökkel jár.
Európa egyik legjelentősebb közlekedési fejlesztésének fontos fázisa zárul le a napokban Svájcban. Elkészült az Erstfeldet és Bodio-t összekötő Gotthárd-alagút, mely a huszonöt évvel ezelőtt elfogadott NRLA (New Rail Link through the Alps - új vasúti összeköttetés az Alpokon keresztül) projekt egyik legfontosabb része.

A Gotthárd-alagút két, egyenként 57 kilométer hosszú egyvágányos alagútból áll, az összeköttetésekkel és menekítő járatokkal együtt összesen több mint 150 kilométeres alagútrendszert alkot. Gigantikus méreteivel nemcsak a világ leghosszabb, hanem a legmélyebb vasúti alagútja címet is elnyeri, helyenként ugyanis 2300 méternyi szikla magasodik felette.
A Gotthárd-alagútrendszer összesen több mint 150 kilométer hosszan vezet a Svájci Alpokon keresztül | Fotó: AlpsTransit Gotthard Ltd.
A Gotthárd-alagútrendszer összesen több mint 150 kilométer hosszan vezet a Svájci Alpokon keresztül | Fotó: AlpsTransit Gotthard Ltd.
Tehervonatok és személyszállító szerelvények egyaránt közlekednek majd az alagútban, előreláthatólag naponta több mint háromszáz alkalommal. A személyvonatok utazási sebessége kezdetben 200 km/h lesz, ami később 250 km/h-ra emelkedik. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidülnek a menetidők az érintett települések között.
A síelők gyorslifttel közelíthetik meg a síterepet Sedrunnál
A síelők gyorslifttel közelíthetik meg a síterepet Sedrunnál
A síelőknek is kedvez az alagút megépítése, ugyanis két többfunkciós állomást is építettek az alagútban, az egyik Faido-nál, a másik Sedrunnál található, ahonnan gyorslifttel lehet majd megközelíteni a síterepet.
Az átadó ünnepségre látványos művészeti programokkal készülnek
Az átadó ünnepségre látványos művészeti programokkal készülnek
Az ünnepélyes megnyitót 2016. június 1-jén rendezik meg állami vezetők és meghívott vendégek részvételével. A következő hétvégén, június 4-5-én pedig egy kétnapos fesztiválra várnak minden érdeklődőt összesen négy helyszínen, ahol művészeti és egyéb kísérő programok keretében lehet majd kipróbálni az új vasúti alagútban közlekedő személyszállító vonatokat.
A Gottardo 2016 projekt TV spotja
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.