Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Amit látni kell: a versenyek versenye Kitzbühelben

2015.07.10. Árvay Sándor

Amit látni kell: a versenyek versenye Kitzbühelben Vághatjuk a centit, hiszen még közel fél év van hátra a legközelebbi nagy futamig, a 2016. január 19-én kezdődő 76. Hahnenkamm Világ Kupa versenyig, ám ilyenkor szentelhetünk némi figyelmet a híres-hírhedt alpesi lejtő környezetére is, hiszen Kitzbühel igazi sportváros. Nem csak télen, hanem nyáron is.
A környéken ezer kilométernyi kiépített túraút, ennél is hosszabb kerékpáros szakasz, és nyolcszáz kilométeres mountain-bike terep várja a szabadidősportok kedvelőit. Uszodák, golfpályák tömkelege egészíti ki a bőséges kínálatot. Aki pedig mások erőfeszítéseire is kíváncsi, válogathat az események közül. A legfontosabb, persze a hagyományos nyárközepi tenisztorna. Tradicionális nagy esemény, hiszen már 1902-ben rendeztek itt versenyt, 1971-től pedig folyamatosan az ATP körforgás része (az 1974-es győztest Taróczy Balázsnak hívják...), a 439 ezer euró összdíjazású idei viadal augusztus első hetében várja a vendégeket.
Hahnenkamm Downhill, Kitzbühel, 2009. január 24.
Hahnenkamm Downhill, Kitzbühel, 2009. január 24.
Sokan jönnek, de olyan érdeklődésre nem számíthatnak a rendezők, mint a téli sí Világkupa-futam idején. Az 1712 méteres Hahnenkamm mágnesként vonzza a szurkolókat, a legnehezebb lesiklófutamok közé tartozó versenyre nem csak Ausztriából, hanem a világ számos országából jönnek drukkerek, a téli pihenést egy nagyszerű verseny élményével fűszerezni kívánó vendégek. Az Innsbrucktól száz kilométerre, keletre fekvő kis alpesi településen nincs kiadó szoba, szállodai férőhely ilyenkor, csordultig megtelnek a kis kávézók és csillogó éttermek, a hangos sörivó klubok és a fényűző eleganciát árasztó kaszinók egyaránt. Kitzbühel e téli hónapokban magával ragadó módon egyesíti a nagyvilági légkör és a vidéki kisváros hangulatát. Nem véletlenül lett tagja a Best of the Alps szövetségnek.

A csúcskategóriás Hahnenkamm-pálya helyenként eléri a 85 százalékos meredekséget, így még a profiknak is kihívást jelent. A lejtőnek ezt a szakaszát csak versenyzők használhatják. Itt rendezik meg 1931 óta évente a híres „Hahnenkammrennen” versenyt, ahol nem ritka a 140 kilométeres tűzgolyó-száguldás sem.
Hahnenkamm - Kitzbühel | forrás: skiteambrianza.com
Hahnenkamm - Kitzbühel | forrás: skiteambrianza.com
A természet olyan pályát állított fel, ahol ilyen sebesség mellett ezredmásodperceken belül kell reagálni a változásra, sokszor úgy, hogy a hegy északi oldalán levő lejtő árnyékos, rosszak a látási viszonyok, s a köd/hóesés miatt be sem látható a következő szakasz. A technikai tudás önmagában nem elegendő, még a tökéletes fizikai állapot és a mentális koncentráció sem, hiszen ha a három együtt működik, a versenyzők elmondása szerint a sikerhez még akkor is szükségeltetik szerencse, s a csillagok kedvező állása.

A híres-hírhedt Streif course-pálya néhány adata. Rajt 1665 méterre a tengerszint felett, cél 805 méteren. A 3,3 km szakaszon 860 m szintkülönbséggel kell megbirkózniuk a síelőknek, az átlagos lejtés 27 fok, de van olyan szakasz is, melyről még letekinteni is lélegzet-elhárító. Akad néhány olyan ugrató, ahol 80 méternyit is a levegőben szárnyal a síelő. A pályacsúcsot az osztrák Fitz Strobl tartja, 1:51.59 perccel, ami 106.9 km/órás átlagot jelent.
Kitzbühel Hahnenkamm / Ausztria
Kitzbühel Hahnenkamm / Ausztria
A talán leghíresebb Világkupa futam összdíjazása meghaladja a tenisztornáét. A több mint hatszázezer euróból a szombati lesiklóverseny és a vasárnapi szlalom győztese egyaránt 70 ezret tehet zsebre, míg a szuper-óriásműlesiklás és a kombináció nyertese egyaránt ötvenezret kap. Aki pedig nem csupán a kulináris élvezeteknek vagy a szurkolásnak akar hódolni, hanem önmaga is lécet csatol, bőséges kínálatból választhat.

A kitzbüheli sícentrum leghosszabb lejtője, a Kaser Extended 7,5 kilométeres lesiklásra csalogat, ám meredek lejtőivel, buckáival és leginkább: az ezer métert meghaladó szintkülönbségével nem egyszerű feladat meghódítani – kihívást jelent mindenki számára. A freeride kedvelői 32 kilométernyi mélyhavas lejtőt síelhetnek be a környéken. A síbuszok és a parkolók használata ingyenes, csupán a Hahnenkamm kabinos felvonója előtti parkolóban kell fizetnünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.