Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol síelhetünk áprilisban?

2011.03.31. Árvay Sándor

Andalúzia hat méteres hava a dél-spanyolországi Sierra Nevadában "látótávolságon" kívül van a magyar utazó számára, ám akad azért lesiklásra alkalmas európai terep hozzánk közelebb is, így nem jár hoppon az a magyar, aki áprilisra is tervezett síelést.
A Reiteralm (Schladming 4-hegy egyike) áprilisban is hóbiztos.
A Reiteralm (Schladming 4-hegy egyike) áprilisban is hóbiztos.
Itthon már bezártak a havas pályák, március utolsó hétvégéjén megtartották a szezonzáró utóbulikat is. A tavasz beköszöntével immár csak a síelés megszállottai gondolnak a lesiklásra - nekik azonban érdemes messzire tekinteniük, hiszen a hazánkhoz közeli, alacsonyan fekvő terepek már nem sok lehetőséget kínálnak.

A magyar határhoz közel fekvő külföldi pályák közül Szlovákiában a főszezonban üzemelő száz síközpontból már csak néhány van nyitva, ezek nagy részén is egyre rosszabb feltételek között lehet síelni, 1500 méter alatt nem sok jót remélhetünk. De a magasabb régiók sem lehetnek büszkék a mögöttünk levő szezonra, hiszen például a 2024 méteres Chopokon negatív rekordnak számító 50 centis hó volt az idei csúcs. Jasnán jelenleg 5-50, a Csorba tónál 60-70 centis tömörített hó van.

Ausztriában a viszonylag korai, december eleji idénykezdés bizakodóvá tette a pályák üzemeltetőit, s a síelőket egyaránt - mindenki azt remélte, hogy végre hosszú havas szezon vár ránk, s az április közepén esedékes húsvéti ünnepekig ki lehet tartani. A tél és a tavasz azonban másképp rendelkezett, hiszen keveset havazott, hamar jött a felmelegedés, így az alacsonyabban fekvő síközpontokban gondot jelentett a sportolásra alkalmas hó megtartása. 2000 méter felett viszont még hetekig folytatódhat a szezon, köszönhetően annak is, hogy sok helyen március végén 10-80 centiméter friss hó is hullott. De időjárástól függően akár Schladming is jó lehet. Ne felejtsük el, hogy még áprilisban is jöhet nagy hó! Nem kell feltétlenül gleccserre menni, Obertauern tökéletes áprilisban is, és Nassfeld Hermagor is nyitva 25-éig. Osztrák viszonylatban a hozzánk közelebb levő lehetőségek közül Kaprun és Mölltal választható nagy biztonsággal, a Salzburg környéki nem gleccser pályák nagy része április közepi zárást tervezett, ám kérdéses, bírják-e addig a tavaszi kánikulát... Nyugat-Tirol pályáin remélhetőleg a hónap második felében is lehet még síelni, St. Anton, Sölden, Ischgl, Weisssee, Saalbach, Zell am See, Gastein általában hosszan kitart (utóbbi környéken kedden is hullott friss hó), Zillertal 3000 pályái csak húsvétkor zárnak. S ha nem, akkor ott vannak a gleccser-pályák: Hintertux, Stubai, Pitztal.

Svájc bőven kapott a március közepi hóesésből, Saas-Fee és Les Diablerets/Villars környékén még szerdán is esett (utóbbi helyen 15 centi friss hó hullott), így nem csoda, hogy szinte minden fontos sícentrum nyitva tart, s - a magasságtól függően - még a következő hetekben is megfelelő minőségű pályákkal várja a tavaszi síelést kedvelőket. Franciaországban sem köszöntött még be az idényzárás, a magyarok által kedvelt pályák nyitva vannak. Trois Vallées 110-170 centis havat kínál, s a régió csaknem kétszáz felvonójának segítségével 590 kilométert lehet besíelni. Isola 2000 is friss hóval várja vendégeit, Tignes/Val d'Isere pályáit 53-131 centis takarja, Les Portes du Soleil 10-160 centis havat jelentett.

Olaszországban már vannak nyári álomra vonult síközpontok (Meran 2000, Forni di Sopra, Sappada, Piancavallo, Trafoi), ám a pályák jelentős részén még lehet síelni. Arabba-Marmolada például 50-550 centis hóréteggel büszkélkedik, Bormio-Alta Valtellina 35-210, Cortina d'Ampezzo 30-210, Tarvisio 40-100, Tonale 150-400, Val Gardena 10-130 centis hóadatokat jelentett.
KOMMENTEK
Rambo | 2011.03.31. 18:23
A válság vazze, a válság...
Kicsi pé'z, kicsi sielés...
szakacsze | 2011.04.02. 11:33
Meg kell említeni mint közeli hóbiztos és szvsz nem drága terepet Kanin-Sella Nevea-t is.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.