Menü ≡

Idén is lesznek síversenyek a Madarasi Hargitán

2016.02.07. | Szerző: Magyari Tekla
A Madarasi Hargitán már az 1940-es években is tartottak síversenyeket a tartományok - Kolozsvár, Nagybánya és a Maros Magyar Autonóm Tartományok - között, egészen 1968-ig, Románia közigazgatási átszervezéséig, a megyésítésig.
h i r d e t é s
Ettől az évtől indult a Városi Alpesi Síbajnokság, ahol a székelyudvarhelyi üzemek sícsapatai versenyeztek, ugyanakkor befogadták a szentegyházi és a székelykeresztúri csapatokat is.

Az amatőr Városi Síbajnokság a jelenlegi arculatát 1984-ben kapta, amikor az akkori Municípiumi Alpesi Sí Szakbizottság megfogalmazta a szabályzatát. Ezek a szabályok a mai napig érvényesek. A rendezvény szervezői azóta is a rendezvény legfontosabb célkitűzésének tartják, hogy megszerettessék a gyerekekkel a sízést és a székelyek szent hegyének tartott Madarasi Hargitát. Tavaly is közel száz sportkedvelőt mozgattak meg a jóhangulatú amatőr bajnokság síversenyei. A nők és férfiak korosztályonként versenyeznek, minden korcsoportban az első három helyezettet díjazzák, a csapatversenyben pedig a beérkező első két nő és első öt férfi eredménye számít. A legkevesebb hibapontot gyűjtő csapat nyeri a fordulót, majd végül a bajnokságot is.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A korábbi években több, 2013-tól kezdődően pedig három csapat méri össze gyorsaságát a Hargitán: a Roseal S. K., a Jómadarak és a Szuper Vadmotorosok, de még most is jelentkezhetnek sportszerető munkaközösségek, baráti társaságok vagy akár nagyobb családok. A síbajnokságon való részvétel feltételeiről Szász Lehelnél lehet érdeklődni, a 0745 382 339-es telefonszámon. Az idei bajnokság tervezett időpontjai eképpen alakulnak: február 20-án lesz a Jómadarak Kupa, március 5-én a Roseal szervezi a versenyt, március 6-án tartják a 33. Pro Familia családi síversenyt, és a tervek szerint március 19-én rendezik a Szuper Vadmotoros Kupát.

A Madarasi Hargita sípályáin egyébként jelenleg is nagyon jók a hóviszonyok, mintegy 10 cm friss hó hullott, ugyanakkor további havazások várhatóak a napokban. A legmagasabban fekvő székelyföldi síközpontban két új biztonsági szabályt is hoztak: a súlyos sérülések megelőzéséért, kötelező a sisak használata, ugyanakkor a biztonságosabb felvonózás érdekében, a hódeszkásokat arra kérik, hátsó lábaikat csatolják ki a kötésekből a Súgó és a Nagy Mihály felvonók használatakor.
Mindkét irányból folyamatosan takarítják és szórják az utakat, de a hegyre indulókat továbbra is arra kérik, mindenképpen tegyenek autóikra hóláncot. A közelgő vakáció idejére pedig, a várhatóan megnövekvő forgalom miatt azt ajánlják, méginkább vezessünk óvatosan, a hegyi utak adottságainak megfelelően. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »