Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Az ember, aki a sítérképeket rajzolja

2017.03.27. | Szerző: Szászi Bernadett
Aki járt már amerikai síterepeken, vagy találkozott oldalunkon amerikai terepek térképeivel, annak biztosan feltűnt, hogy milyen szépek, részletgazdagok és olyanok mintha egy művész festette volna őket. Nos, a többségüket valóban egy művész készítette.
h i r d e t é s
James Niehues colorado-i térképművészről van szó, akinek közel 200 síterep térképét köszönhetjük. De hogyan is készülnek ezek a műalkotások? James először is repülőre ül, hogy madártávlatból fotókat készítsen.

Az elkészült képeket kivetíti a festővászonra és vázlatot készít. Megrajzolja a főbb körvonalakat, a pályák vonalvezetését, majd jöhet a festés. Egy nagy síterep térképe nagyjából három hét alatt készül el.
A művész először repülőről készít fotókat a térképekhez | Fotó: CBS
James minden térképet kézzel készít, a pici fákat, apró tereptárgyakat, fényeket, árnyékokat egyénként festi fel a vászonra. Nem használ photoshopot, számítógépet is csak a fotók kivetítéséhez, azt mondja, hogy digitális munkával nem lehetne ugyanezt a hatást elérni.

Eddig összesen 194 sítérképet készített, melyek főleg amerikai terepeknek készültek, de találkozhatunk a mesés rajzaival kanadai, kínai, ausztrál, chilei, japán, koreai, skóciai és új-zélandi síterepeken is.

Európában eddig mindössze egyetlen helyen, a Szerbiában található Kopaonikban készített sítérképet. Az európai térképek nagy részét szintén egy művész készítette, a francia Atelier Pierre Novat, ő 2007-ben elhunyt, a vállalkozás pedig a gyerekeihez került.
Legutóbbi nagy projektje, a colorado-i Breckenridge sítérképe
James legutóbbi munkája a colorado-i Breckenridge sítérképe volt, melynek kapcsán a CBS Sunday Morning készített vele egy riportot. Ebben elmondta, hogy ez a feladat hatalmas kihívás volt számára. A monumentális méretű síterep öt hegycsúcsból, 187 sípályából és 45 liftből áll, amit nem volt egyszerű egy térképen ábrázolni.

Megkérdezték tőle, hogy érez-e büszkeséget, amikor látja, hogy a síelők az ő térképe alapján tájékozódnak, mire azt mondta, hogy jó érzés olyan műalkotást létrehozni, ami egyben hasznos is.
Egyetlen Európai munkája, a szerbiai Kopaonik sítérképe
Bevallotta, hogy amikor elkezdte ezt a munkát, akkor még nem tudott síelni, de közben kedvet kapott és most már középhaladó szinten síel.

Jelenleg 72 éves és egyelőre nem tervezi, hogy letegye a festőecseteit, hiszen elmondása szerint ez a legjobb munka a világon. Gyönyörű helyeken járhat és olyan műalkotásokat hozhat létre, ami több százezer embernek nyújt hasznos segítséget.

A CBS Sunday morning riportja a sítérképművészről
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »