Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az ember, aki a sítérképeket rajzolja

2017.03.27. Szászi Bernadett

Aki járt már amerikai síterepeken, vagy találkozott oldalunkon amerikai terepek térképeivel, annak biztosan feltűnt, hogy milyen szépek, részletgazdagok és olyanok mintha egy művész festette volna őket. Nos, a többségüket valóban egy művész készítette.
James Niehues colorado-i térképművészről van szó, akinek közel 200 síterep térképét köszönhetjük. De hogyan is készülnek ezek a műalkotások? James először is repülőre ül, hogy madártávlatból fotókat készítsen.

Az elkészült képeket kivetíti a festővászonra és vázlatot készít. Megrajzolja a főbb körvonalakat, a pályák vonalvezetését, majd jöhet a festés. Egy nagy síterep térképe nagyjából három hét alatt készül el.
A művész először repülőről készít fotókat a térképekhez | Fotó: CBS
A művész először repülőről készít fotókat a térképekhez | Fotó: CBS
James minden térképet kézzel készít, a pici fákat, apró tereptárgyakat, fényeket, árnyékokat egyénként festi fel a vászonra. Nem használ photoshopot, számítógépet is csak a fotók kivetítéséhez, azt mondja, hogy digitális munkával nem lehetne ugyanezt a hatást elérni.

Eddig összesen 194 sítérképet készített, melyek főleg amerikai terepeknek készültek, de találkozhatunk a mesés rajzaival kanadai, kínai, ausztrál, chilei, japán, koreai, skóciai és új-zélandi síterepeken is.

Európában eddig mindössze egyetlen helyen, a Szerbiában található Kopaonikban készített sítérképet. Az európai térképek nagy részét szintén egy művész készítette, a francia Atelier Pierre Novat, ő 2007-ben elhunyt, a vállalkozás pedig a gyerekeihez került.
Legutóbbi nagy projektje, a colorado-i Breckenridge sítérképe
Legutóbbi nagy projektje, a colorado-i Breckenridge sítérképe
James legutóbbi munkája a colorado-i Breckenridge sítérképe volt, melynek kapcsán a CBS Sunday Morning készített vele egy riportot. Ebben elmondta, hogy ez a feladat hatalmas kihívás volt számára. A monumentális méretű síterep öt hegycsúcsból, 187 sípályából és 45 liftből áll, amit nem volt egyszerű egy térképen ábrázolni.

Megkérdezték tőle, hogy érez-e büszkeséget, amikor látja, hogy a síelők az ő térképe alapján tájékozódnak, mire azt mondta, hogy jó érzés olyan műalkotást létrehozni, ami egyben hasznos is.
Egyetlen Európai munkája, a szerbiai Kopaonik sítérképe
Egyetlen Európai munkája, a szerbiai Kopaonik sítérképe
Bevallotta, hogy amikor elkezdte ezt a munkát, akkor még nem tudott síelni, de közben kedvet kapott és most már középhaladó szinten síel.

Jelenleg 72 éves és egyelőre nem tervezi, hogy letegye a festőecseteit, hiszen elmondása szerint ez a legjobb munka a világon. Gyönyörű helyeken járhat és olyan műalkotásokat hozhat létre, ami több százezer embernek nyújt hasznos segítséget.

A CBS Sunday morning riportja a sítérképművészről
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Putnik
Teljesen felújított, 4 csillagos szálloda Szerbia legnagyobb síterepén, 1200 méterre a legközelebbi ülőlifttől. Svédasztalos félpanziós ellátás, wellness részleg medencével és sokféle szaunával, valamint sok egyéb szolgáltatás.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Viceroy Kopaonik csillagcsillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív, közvetlen pályaszállás Szerbia legnagyobb síterepén, Kopaonikon. Szobatípusok a franciaágyas deluxe szobáktól kezdve egészen a 253 m2-es luxuslakosztályig, bár, 2 étterem, könyvtár, valamint kiemelt wellness szolgáltatások.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Junior csillagcsillagcsillag
Családias szálloda saját 400 m-es tanulópályával, Kopaonik új kiskabinos liftjétől 800 métere, kisbusz transzferrel. Félpanziós ellátás, a'la carte étterem, wellness részleg, disco, játszószoba szolgálja a vendégek kényelmét.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.