Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Javulhat a mátraszentistváni Sípark áramellátása

2013.02.20. MTI

Javulhat a mátraszentistváni Sípark áramellátása A szükséges fejlesztésekkel két-három éven belül megszűnhetnek a rendszeres áramkimaradások a Felső-Mátrában, addig is az illetékesek több intézkedéssel javítják az elektromos vezetékek és a szolgáltatás biztonságát - tájékoztatott a mátraszentistváni Sípark médiareferense.
Az ELMŰ/ÉMÁSZ automatizált, távvezérelhető eszközöket épít be hálózatába, így a többórás kimaradások néhány percesre csökkenhetnek, a térség erdejét gondozó Egererdő Zrt. pedig vállalja egyes, a vezetékeket veszélyeztető fák kivágását - közölte Erbeszkorn Tamás.

A keddi egyeztetésen, amelyet Balázs József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kezdeményezett, az áramszolgáltató, az erdészet, a Bükki Nemzeti Park, az önkormányzatok, illetve a térség legnagyobb fogyasztóinak képviselői vettek részt.

Balázs József elmondta: csak Mátraszentimre környékén 600 ott élőt, 2000 szállásférőhelyet, illetve 1700 hétvégi ház tulajdonosát érintik az ismétlődő áramszünetek. A Mátrában élők többsége az idegenforgalomból él, ezért alapvető kérdés az áramszolgáltatás biztonsága.

Arról is szólt, amennyiben törvénymódosítás szükséges a kialakult helyzet megoldása érdekében, nyitott ennek kezdeményezésére.

Az idén 17 üzemzavarról kapott már bejelentést a szolgáltató; ezek közül hét esetben két óránál hosszabb ideig nem volt áram. Ez különösen a térség legnagyobb fogyasztóinál, a Síparknál és a bányafelszámolást végző Geofabert Zrt.-nél jelent nagy problémát. A sorozatos áramkimaradások miatt 20 százalékkal csökkent a sípark forgalma, a bányának pedig egy félórás áramszünet félnapos kiesést okoz, mert leállnak a bányaliftek. A szállásadók körében pedig a vendégek maradnak el.

Az áramszolgáltató képviselői elmondták, hogy a környék teljes elektromos hálózatának cseréje, mintegy másfél milliárd forintos befektetést igényel, annál is inkább, mert a nemzeti park, illetve az erdészet szerint az igazi megoldást a légvezetékek földkábellel történő kiváltása jelentené, mivel a vezetékeknek helyet adó nyiladékok szélesítése már túl nagy tájsebet jelentene a Mátrában.

Stuller András, Mátraszentimre polgármestere felajánlotta, hogy az első kilométernyi földkábel lefektetésének költségét vállalja a település, mivel az önkormányzat is lényegében az idegenforgalmi adóbevételre építhet.

Az áramszolgáltató két-három éven belül hajthatja végre a szükséges fejlesztéseket a Mátrában.

KOMMENTEK
SíoktatóPark | 2013.02.20. 15:11
"A Mátrai Tájvédelmi Körzet vezetője, Urbán László kifejtette: a természetvédelem nem támogatja az erdei nyiladékok szélesítését, a földkábelt előnyösebbnek találják, de vannak olyan rétek, lápok, ahol ez sem megoldás." (Forrás:sajtóközlemény) - akkor meg hol jöjjön az áram a településekre??????
KCsabika | 2013.02.20. 17:38
Tudtommal a nyiladékok tűzvédelmi funkciót is betöltenek! Másrészt a sípályák nagy része is így létesült (legjobb példa eplény 2-es pálya: http://www.programturizmus.hu/image...s/upload/big/csomag/mozga...
A földkábel kiépítés horribilis mértékű beruházás! Egyre jobban zavar a sok "szakmailag dilettáns" kolléga, aki minden ellen tiltakozik, de ész érveket, nem tudnak felsorolni. A környezet védelmében próbálnak felszólalni, holott lövésük sincs a zavarás mértékéről és a megújulóképességről!
Szkíta1 | 2013.02.21. 09:29
Én eddig csak egy áramszünetről tudtam a Mátrában. Ha hét két óránál hosszabb szünet volt, az már komolyabb problémát jelez.
Eplényben egyébként földkábelt telepítettek, mégis eldurrant az egyik fázis...

Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.