Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Javulhat a mátraszentistváni Sípark áramellátása

2013.02.20. MTI

Javulhat a mátraszentistváni Sípark áramellátása A szükséges fejlesztésekkel két-három éven belül megszűnhetnek a rendszeres áramkimaradások a Felső-Mátrában, addig is az illetékesek több intézkedéssel javítják az elektromos vezetékek és a szolgáltatás biztonságát - tájékoztatott a mátraszentistváni Sípark médiareferense.
Az ELMŰ/ÉMÁSZ automatizált, távvezérelhető eszközöket épít be hálózatába, így a többórás kimaradások néhány percesre csökkenhetnek, a térség erdejét gondozó Egererdő Zrt. pedig vállalja egyes, a vezetékeket veszélyeztető fák kivágását - közölte Erbeszkorn Tamás.

A keddi egyeztetésen, amelyet Balázs József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kezdeményezett, az áramszolgáltató, az erdészet, a Bükki Nemzeti Park, az önkormányzatok, illetve a térség legnagyobb fogyasztóinak képviselői vettek részt.

Balázs József elmondta: csak Mátraszentimre környékén 600 ott élőt, 2000 szállásférőhelyet, illetve 1700 hétvégi ház tulajdonosát érintik az ismétlődő áramszünetek. A Mátrában élők többsége az idegenforgalomból él, ezért alapvető kérdés az áramszolgáltatás biztonsága.

Arról is szólt, amennyiben törvénymódosítás szükséges a kialakult helyzet megoldása érdekében, nyitott ennek kezdeményezésére.

Az idén 17 üzemzavarról kapott már bejelentést a szolgáltató; ezek közül hét esetben két óránál hosszabb ideig nem volt áram. Ez különösen a térség legnagyobb fogyasztóinál, a Síparknál és a bányafelszámolást végző Geofabert Zrt.-nél jelent nagy problémát. A sorozatos áramkimaradások miatt 20 százalékkal csökkent a sípark forgalma, a bányának pedig egy félórás áramszünet félnapos kiesést okoz, mert leállnak a bányaliftek. A szállásadók körében pedig a vendégek maradnak el.

Az áramszolgáltató képviselői elmondták, hogy a környék teljes elektromos hálózatának cseréje, mintegy másfél milliárd forintos befektetést igényel, annál is inkább, mert a nemzeti park, illetve az erdészet szerint az igazi megoldást a légvezetékek földkábellel történő kiváltása jelentené, mivel a vezetékeknek helyet adó nyiladékok szélesítése már túl nagy tájsebet jelentene a Mátrában.

Stuller András, Mátraszentimre polgármestere felajánlotta, hogy az első kilométernyi földkábel lefektetésének költségét vállalja a település, mivel az önkormányzat is lényegében az idegenforgalmi adóbevételre építhet.

Az áramszolgáltató két-három éven belül hajthatja végre a szükséges fejlesztéseket a Mátrában.

KOMMENTEK
SíoktatóPark | 2013.02.20. 15:11
"A Mátrai Tájvédelmi Körzet vezetője, Urbán László kifejtette: a természetvédelem nem támogatja az erdei nyiladékok szélesítését, a földkábelt előnyösebbnek találják, de vannak olyan rétek, lápok, ahol ez sem megoldás." (Forrás:sajtóközlemény) - akkor meg hol jöjjön az áram a településekre??????
KCsabika | 2013.02.20. 17:38
Tudtommal a nyiladékok tűzvédelmi funkciót is betöltenek! Másrészt a sípályák nagy része is így létesült (legjobb példa eplény 2-es pálya: http://www.programturizmus.hu/image...s/upload/big/csomag/mozga...
A földkábel kiépítés horribilis mértékű beruházás! Egyre jobban zavar a sok "szakmailag dilettáns" kolléga, aki minden ellen tiltakozik, de ész érveket, nem tudnak felsorolni. A környezet védelmében próbálnak felszólalni, holott lövésük sincs a zavarás mértékéről és a megújulóképességről!
Szkíta1 | 2013.02.21. 09:29
Én eddig csak egy áramszünetről tudtam a Mátrában. Ha hét két óránál hosszabb szünet volt, az már komolyabb problémát jelez.
Eplényben egyébként földkábelt telepítettek, mégis eldurrant az egyik fázis...

Szállástippek
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.