Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jó hír: stabilabb lesz az áramszolgáltatás a Mátrában

2013.11.12. MTI / sielok.hu

Sokan emlékeznek, hogy a tavalyi szezonban gyakran áramszünet akadályozta a sípályák üzemelését. Jó hír, hogy hétfőn az Elmű-Émász Társaságcsoport a Felső-Mátra áramellátásának biztonságosabbá tételét szolgáló automatizált transzformátorállomást telepített Piszkéstetőn.
A telepítést megelőzően a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Balázs József, a gyöngyösi körzet országgyűlési képviselője (Fidesz) felidézte: az elmúlt télen a Felső-Mátrát komoly áramkrízis sújtotta. A szolgáltatóval folytatott egyeztetések nyomán mintegy 1200 fát fognak legallyazni, távvezérelt kapcsolókat telepítenek és földkábeleket fektetnek le. Mindez azonban a Mátrára vonatkozó előírások, védettség miatt lassabb folyamat lesz - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

"Az áramszolgáltató fogyasztóbarát politikát folytat, ennek eredményeként a Felső-Mátrában élők energia-ellátása, az itteni vállalkozások élete biztonságosabbá válik" - hangsúlyozta Balázs József. Utalt arra is, hogy az elmúlt években a Mátra fejlődése újból beindult: szállodák, síparkok, turisztikai attrakciók épültek, ezért is volt fontos megoldást találni az áramkrízisre.

Boross Norbert, az Elmű-Émász Társaságcsoport kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a Mátrában sokkal bonyolultabb az energiaszolgáltatás, mint más helyeken, hiszen kiemelt természetvédelmi területről van szó. Ezért újfajta technológiát kell alkalmazni: szélesebb, de "nem brutálisan széles" nyiladékot nyitnak, s ahol a természetvédelmi feltételek megengedik, ott földkábeleket fektetnek. A fő cél, hogy több szakaszra osztva a vezetékrendszert szükség esetén lehetőség nyíljon automatikus átkapcsolásokra - mondta. Boross Norbert közlése szerint a program három éve alatt mintegy 100 millió forintos beruházással számolnak.

Távműködtetésű transzformátorállomást helyeznek üzembe Mátraszentimre közelében. MTI Fotó: Komka Péter
Távműködtetésű transzformátorállomást helyeznek üzembe Mátraszentimre közelében. MTI Fotó: Komka Péter
Az elmúlt télen - a sok hó miatt - csak januárban vezetékszakadás miatt 17 áramszünetet regisztrált a szolgáltató. Az áramkimaradások nem csak a Felső-Mátrában élő mintegy ezer embert sújtották, de komoly, adott esetben több millió forintos károkat okoztak az itteni vállalkozásoknak, szállodáknak is.

A mátraszentistváni Síparkban is örülnek annak, hogy már a téli szezonra nő a felső-mátrai települések és ez által a Sípark áramellátásának biztonsága. Elmondásuk szerint szinte teljesen megszállták Mátraszentimre térségét az ELMŰ-ÉMÁSZ szakemberei az elmúlt hetekben. A közutakról is jól látható, ahogy dolgoznak a magasfeszültségű vezetékek nyiladékaiban, amelyek napról-napra egyre tisztábbak lesznek.

Ígéreteik szerint szezonkezdetre a fenntartási munkákkal elkészülnek, 1200 fát gallyaznak le és több fejlesztés is megvalósul. Ilyen például a Piszkéstetőre telepítendő automatizált, távvezérelt kapcsolóállomás, mely gyakorlatilag azonnal képes átkapcsolni vezetékszakadás idején egy másik működő vezetékszakaszra. Jövőre pedig ha minden igaz, a legkritikusabb szakaszokon földkábeleket fognak lefektetni.

A munkálatok azért csak most késő ősszel kezdődtek el, mert a hatósági engedélyek megszerzései sok időt vettek igénybe. Szinte az egész hegység Natura 2000 terület, amely nagyban beszűkíti a lehetőségeket és lassítja az eljárások lefolytatását.
KOMMENTEK

Szállástippek
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.