Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön a havazás, de késik a nagy osztrák szezonkezdés

2012.11.28. Bata Attila

Jön a havazás, de késik a nagy osztrák szezonkezdés Bár ismét itt a havazás, ennek ellenére még egy kicsit várni kell a nagy forgalomra az osztrák pályákon. A hétvégén már lehet síelni a Ski amadéban (Zauchensee, Flachau, Wagrain, és társai), valamint a közelebbi Kreischberg is megnyílik. Az újonnan nyitó síterepeken még csak néhány pályát lehet használni.

Karintia

Az első decemberi hétvégén csak egy síterep kezdi meg jelenlegi állás szerint biztosan a szezont, szokás szerint Heiligenblut. A két legfontosabb kabinos liftet (Heiligenblut-Schareck és Panoramabahn Grossglockner) beindítják, és a Schareck középső állomás feletti részeken lehet síelni. A Panoráma-lift is üzemel, de itt nem készítik elő a pályákat. Ide azokat várják, akik csak élvezni szeretnék a vélhetően frissen hullott porhavat. Hétvégén 20 euró lesz egy napijegy. A komolyabb síelésre jövő hétvégéig várni kell, akkor hatalmas bulival kezdődik a szezon.

Az már biztosnak látszik, hogy Gerlitzen zárva marad, Bad Kleinkirchheim terepén pedig ugyan mennek majd a liftek, de itt még nem lehet síelni. Még bizonytalan a helyzet Katschbergen, itt még nincs végleges döntés.

Pénteken síelés!
Pénteken síelés!
A tartományban továbbra is lehet síelni a Mölltal-gleccseren, ahol már 47 kilométer pálya használható, vagy Turrach-on, ahol bizony még elég szegényes hétköznapi választék.

Salzburg

Már itt is nagyon várják a havazást és a hideget, hogy újra lehessen hóágyúzni, amelyre az elmúlt napokban nem volt lehetőség. Obertauernben jelenleg öt lift üzemel, a síterep szóvivője szerint elképzelhető, hogy hétvégére újabb lifteket állítanak üzembe.

A Ski amadé salzburgi oldalán is részleges nyitásokat látunk, amely valószínűleg egy-két pályát és liftet jelenet majd a következő napokban. Már csütörtökön (29-én) nyitni szeretnének Flachauban, itt az "Achter-Jet" kabinossal lehet felmenni a felső szakaszon üzemelő pályákhoz, ahol a két nyolcszemélyes lift, a "Star-Jet 3" és "Space-Jet 3" fog üzemelni.

A következő színhelyek tervezett nyitásai a hóviszonyok függvényében alakulnak majd: Wagrain (30-án) Zauchensee, Maria Alm, Mühlbach-Dienten, valamint Grossarl/Dorfgastein (mind december elsején). A liftek és pályák száma a hóviszonyoktól függ, de legalább egy lift mindenhol üzemelni fog. Radstadt-Altenmarkt és Filzmoos már nem nyit ki a héten, tervezett nyitás december 7., péntek.

Nem valószínű a hétvégi nyitás Saalbach-ban. A december 6-9. között meghirdetett Snow Mobile rendezvényt megtartják, bármilyenek is lesznek a hóviszonyok, bár addigra néhány pálya biztosan üzemelni fog.

Kreischberg készül a nyitásra
Kreischberg készül a nyitásra

Stájerország

Planai már október vége óta nyitva tart. November 30-án hatalmas nyitóbuli lesz, már 11 000 jegyet adtak el. Egyelőre a középső állomások feletti részeken lehet síelni, de a síterep vezetője szerint ha lesz két hideg éjszaka, akkor a hóágyúk beindulnak, és már a völgyig is le lehet majd csúszni a hétvégén.

Nagyon készülnek Kreischbergen. A felső részeken már elkészítették a pályákat, és 30-án kezdődhet a szezon. Ha péntekig megfelelő mennyiségű hó esik, akkor hétvégén már a völgyig is le lehet síelni.

Hebalm és Präbichl is december elején szeretett volna nyitni. Präbichl már november elején beindította a hóágyúit, de az utóbbi napokban túl meleg volt. Itt egy héttel késik a nyitás. Hebalmon pedig legalább két hetet csúszik a szezonkezdet, feltéve, hogy december 8. után sikerül behavazniuk a pályákat.

Semmering-Stuhleck

Itt sem tudnak még azonnal nyitni, hiába kezd el esni a hó. A helyiek elmondása szerint három teljes hideg napra lesz szükségük a hóágyúknak, hogy a síterep rajtra kész állapotban legyen.

Hochkar

Itt is várni kell még egy kicsit a kezdetre. Az „új” lifttársaság a Vorgipfel pályáját 200 méter hosszan tudta előkészíteni, a további munkálatokat megakadályozta a meleg. A december 7-i hétvégén azonban már néhány pályával valószínűleg kinyitnak. Az igazi, hivatalos nyitást azonban még egy héttel későbbre, december 15-re halasztották.

Újdonság az idelátogatóknak, hogy a változások után már nem kell díjat fizetni a síterephez vezető hegyi út használatáért. Göstling önkormányzata vette át az út üzemeltetését, de a fenntartás és a hóeltakarítás költségeit a tartomány fedezi.

Jelen pillanatban nehéz pontosan kiszámítani, hogy melyik síterepen, mikor és mennyi lift fog üzemelni. A következő napok havazása sok tervet megváltoztathat, érdemes a kiválasztott síterepek oldalait figyelni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.