Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kb. 100-120 ezer horvát indul el síelni ezen a héten

2020.01.05. Bata Attila

Horvátországban az első hétre esik a téli szünet az iskolákban, hagyományosan ilyenkor célozzák meg a horvátok a síterepeket. Főleg a szomszédos országokban.
Kronplatz tegnap. Az olasz síterep népszerű a horvátok körében
Kronplatz tegnap. Az olasz síterep népszerű a horvátok körében
Bár van hasonlóság a magyar és a horvát síelők belföldi síelési lehetőségei között, a horvát iskolások azonban általában egységesen síszünetre mehetnek január első hetében. A "fehér hétnek" is nevezett esemény közvetlenül az ünnepi csúcsszezon utánra esik, így a családok, a helyi turisztikai hivatal becslése szerint, akár 30-40 %-kal olcsóbban kijönnek az előző hét áraihoz képest.

Az idei fehér hét több szempontból is érdekes. Számos iskola bejelentette, hogy lerövidíti a téli szünetet, hogy bepótolják évközi lemaradásukat. Ezért hamarabb visszavárják tanulóikat. Másrészt a hétvégén tartják a horvát elnökválasztás második fordulóját, így a síterepeken vakációzó felnőttek biztosan kiesnek a szavazásból. Persze, külföldön is lehet szavazni, de ahhoz egy horvát nagykövetséget kellene felkeresni az adott országban.

A helyi turisztikai hivatal szerint hiába a fenti akadályozó tényezők, lemondásokról nem érkezett hír, sokan már nyáron lefoglalták a mostani sívakációt.
Tegnap a szlovén-horvát határon
A horvátok otthon is síelhetnek, de ott korlátozottak a lehetőségek, így a legtöbben az Alpok felé veszik az irány. Ne csodálkozzunk, hogy mostantól a következő hétvégéig a szokásosnál is több horváttal találkozunk a síterepeken.

Általában legnépszerűbbek a szlovén síterepek. Tegnap reggel már a nyári dugókat idéző sorok alakultak ki a szlovén-horvát határon. Szlovénia mellett sok horvát tölti a hetet valamelyik olasz vagy osztrák (főleg karintiai) síterepen.

A turisztikai hivatal becslése szerint ilyenkor kb. 100-120 ezer horvát indul el síelni, amely jelentős szám, főleg ahhoz képest, hogy az egész télre vonatkozó létszámot 200 ezerre becsülik.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.