Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kérdésessé vált a csúcstámadás lehetősége

2010.09.30. Kunos Kata

Kérdésessé vált a csúcstámadás lehetősége Visszaérkezett az előretolt alaptáborba Wetzl Péter, Gál László és Horváth Tibor a 4910 méteren lévő alaptáborból, így újra együtt a magyar csapat, amely a Cho-Oyura készül. Péteréknek megfontolt programot kell kidolgozniuk, az eredeti elképzelés már biztosan nem kivitelezhető a lavinaveszélyes hóviszonyok miatt.
Mint arról már korábban beszámoltunk, Wetzl Péter szeptember 5-én indult a Himalájára, hogy a HELL segítségével megmássza a világ hatodik legmagasabb pontját, majd lesíeljen a hegycsúcsról. Két társával együtt a tervezett időben elérte az alaptábort, ahol csatlakoztak a Kollár Lajos vezette "Magyarok a világ nyolcezresein" expedícióhoz, azóta viszont a kedvezőtlen időjárás nehezíti dolgukat. Péteréknek megfontolt programot kell kidolgozniuk, az eredeti elképzelés már biztosan nem kivitelezhető a lavinaveszélyes hóviszonyok miatt, tudniillik a sível komoly, újabb lavinaszakaszok indíthatók el.

A szeptember 28-i, alaptábori konferencia szerint a Cho-Oyu ebben az őszi szezonban nem mászható, és a magyar csapat is arra hajlik, hogy elfogadja ezt a véleményt. A vélekedést az is alátámasztja, hogy az idei nagyszámú expedíció ellenére a fix köteleket kirakó serpákon kívül még senki sem járt a III. számú magashegyi táborban. Kollár Lajos, az expedíció vezetője telefonon beszélt a Klein Dávid - Ács Zoltán párossal is, akik a 8013 méter magas Sisha Pangma megmászását tervezik. Elmondásuk szerint hasonló problémákkal küzdenek ott is.

Kollár Lajos jelentéséből továbbá kiderül (előretolt alaptábor /ABC/ 09.28.), a napokban újabb sajnálatos baleset történt: szeptember 27-én, 7900 méter magasan ismét lavina sodort el hat serpát, egyikük állapota életveszélyes. Az elhúzódó monszun miatt ugyanis sok hó esett a felső régiókban, majd a hirtelen lehűlés következtében ez a réteg megfagyott, mielőtt hozzá tudott volna kötni az alatta lévőhöz. Ez okozta a hegyen az eddigi ún. réteges, vagy deszkalavinákat.
A nyíl a lavina elszakadását és irányát jelzi
A nyíl a lavina elszakadását és irányát jelzi
"Több expedíció is csomagol, sőt már el is hagyta az alaptábort. Folyamatos leköltözések vannak, a teherhordók ürítik ki a hegyet. Ennek ellenére a magyar csapat holnap reggel elindul az I. számú, és délután a II. számú táborba szemrevételezni a helyzetet, esetleges kiskaput találni a továbbjutásra. A felszereléseket úgyis le kell hozni. Mindezeket egybevéve, nagyon kétesélyes a további munka." – adta hírül Kollár Lajos.
A társak által végrehajtott mentés a körben 7800-7900 méteren a csúcs alatt
A társak által végrehajtott mentés a körben 7800-7900 méteren a csúcs alatt
A magyar csapat elkeseredettségét jól szemlélteti Péter pár sora, amelyet családjának küldött levélben olvashattunk:
"A lemenő nap megvilágítja a Cho Oyu hatalmas tömbjét. Oly közelinek tűnik és mégis oly messze van! Mióta itt vagyunk két sherpa próbálkozás volt a csúcsra, mind a két csapatot levitte a lavina, szerencsére áldozatokat nem követelve, de megbénítva a további próbálkozásokat. A hegy még érintetlen, melynek oka a hó lehető legrosszabb rétegződése. A korábbi tömör havon 70-90 cm vastag, gömbölyű hókristályú, laza szerkezetű hó van, melyet 10-15 cm eljegesedett hóréteg fed. Több expedíció már levonult és lehet, hogy ebben a mászási szezonban ez a hegy nem enged mászót a csúcsára! Szomorú vagyok...
Holnap felmegyünk, ameddig biztonságosnak találjuk a lejtőket, sí nélkül, és valószínűleg lebontjuk a táborokat."
KOMMENTEK
PEDRO | 2010.09.30. 18:01
Vártam már nagyon ezt a cikket, a rádiókban nagyon szűkszavúak!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.